Chat with us, powered by LiveChat Liggesår og siddesår – skal forebygges fremfor helbredes
Knogler, muskler og led

Liggesår

Liggesår er tryksår, dvs. sår, der opstår pga. tryk. Det er vigtigt at forebygge liggesår, da de i værste fald kan medføre amputation.

Symptomer på liggesår

De første dage ses rødme. I begyndelsen er der smerter, men efterhånden som vævet dør, forsvinder følelsen.

Hvor dannes liggesåret

Liggesåret dannes de steder, hvor der er tryk mod en underliggende knogle. Det betyder principielt "alle" steder på kroppen. Mest almindeligt er dog over korsbenet, lænden og på hofterne.

Hælens bagerste del er også et udsat sted. Det viser lidt om, hvor lidt vægt der behøves, for at tryksåret kan opstå.

Årsager til liggesår

Liggesår skyldes vedvarende tryk eller gniden på samme hudområde mod en underliggende knogle. Trykket lukker for de små blodkar i området, så der ikke kommer blod til området, huden bliver rød, og næste trin er udviklingen af dødt væv.

I løbet af få dage udvikler det døde væv sig og danner grobund for bakterier. Liggesåret er nu dannet.

Afhængigt af trykkets styrke og varighed bliver det døde område tiltagende dybt.
Betændt liggesår på ankel

Siddesår

Personer i kørestol danner hyppigt liggesår (siddesår) på sædepartiet. Mange timer dagligt i kørestolen betyder risiko for dannelse af et tryksår. Kun én gang, hvor man ikke har været opmærksom på trykket - og såret er dannet.

Faresignaler

Hos personer med sukkersyge skal man være særlig opmærksom på liggesår. De skal behandles energisk, da personer med sukkersyge lettere får infektion, som også har lettere ved at brede sig.

Hvordan udvikler liggesår sig?

Mindre liggesår vokser pænt sammen, og såret lukker sig, når bare der aflastes. Større liggesår kræver supplerende operation, som regel med hudtransplantation når såret er rent.

Under ophelingen er der øget risiko for udvikling af nye liggesår andre steder, og har man lammelser (fx paraplegikere), kan man se tilbagevendende tryksår på steder, hvor knoglerne er fremstående. 

Forebyggelse af liggesår

Da de, som får liggesår, ofte er svagelige, er et liggesår en alvorlig tilstand - ikke mindst, hvis det kræver operation med gentagen oprensning af sårene.

Forebyggelse af liggesår kræver:

  • Specialmadras
  • At huden er tør - er man våd, er hurtigt sengeskift vigtigt (kateter op i blæren kan være nødvendigt for hudens skyld)
  • At huden er ren - hyppig vask, smøres med fed creme
  • At huden aflastes - enten ved vending eller ved specialmadras. Gælder også ved langvarige operationer.
  • At kosten er næringsrig - både nok vitaminer, proteiner og mineraler
  • At man hver dag ser de truede områder efter - og skulle der komme tegn på tryk (rødme), er det vigtigt at aflaste det berørte område
  • Er man meget sengeliggende, er det vigtigt at sørge for at komme op at sidde - om muligt. Vær her opmærksom på, at man ikke udvikler siddesår svarende til ballerne ved sædebenet.

Behandling af liggesår

Mindre sår behandles med observation og aflastning. Større sår kan kræve en operation, hvor det døde væv fjernes operativt. Især betændelse kan være en alvorlig komplikation.

Ny behandling i form af Vakuum terapi (VAC) kan øge helings hastigheden for såret. Her er der lagt en foliehinde hen over såret og via specielle svampe i såret og en slange tilsluttet en vakuum maskine, suges væske bort.

Andre navne og stavemåder for liggesår:

  • Tryksår
  • Siddesår
  • Decubitus