Chat with us, powered by LiveChat Polio (børnelammelse) – virus, der kan medføre lammelser
Knogler, muskler og led

Polio

Polio (børnelammelse) er en infektionssygdom i tarmen, der skyldes en meget smitsom virus. Sygdommen kan også angribe nervesystemet og give lammelser.

Symptomer på polio

Der findes fire grader af sygdommen hos smittede personer.
  1. Den symptomløse grad
  2. Forkølelsesgraden
  3. Meningitisgraden
  4. Graden med lammelser.
Langt de fleste tilfælde med polio er uden symptomer eller lette grader af forkølelse. Ved meningitistypen ses let forhøjelse af temperaturen og tegn på forkølelse, og nogle får mavesmerter. Dernæst kommer der typisk en periode på nogle dage uden symptomer. Endelig kommer der en fase med meningitis-lignende symptomer som:
  • Nakke- og rygstivhed
  • Feber på 38-39 °C i op til 10 dage
  • Stærk hovedpine
  • Kvalme og evt. opkastning.
Herefter kan sygdommen gå i sig selv. Hvis sygdommen angriber hjerne eller rygmarv, opstår der muskellammelser. Lammelserne kan ramme ben-, arme- og vejrtrækningsmuskler. Lammelserne udvikles på få døgn.

De ramte muskler er helt slappe, og der er ingen symmetri i lammelserne (rammer fx ikke samme muskler i de to arme/ben). Følelsen i de lammede arme/ben er normal (dette er typisk for polio), og der er ofte smerter i musklerne.

Årsager til polio

Polio skyldes en virus. En blodprøve kan afsløre, om der er tale om en af de 3 virustyper, der kan forårsage sygdommen. Af disse 3 typer, blev type 2 udryddet i 1999, type 3 er ikke fundet siden det sidste tilfælde i 2012 i Nigeria.

Virus smitter gennem munden evt. næsen, fx ved at man får virus på fingrene (fra afføring) og fører dem til munden/næsen. Inkubationstiden er ca. 1 uge - 30 dage.

Kroppen danner antistoffer mod virus - og den enkelte vil være immun over for sygdommen resten af livet.

Hvad kan man selv gøre mod Polio?

Vaccination beskytter mod sygdommen. Poliovaccinen er del af børnevaccinationsprogrammet. Den gives i 3, 5 og 12 måneders alderen.

Børn, der endnu ikke har fået OPV (Oral Polio Vaccine), skal ikke vaccineres med denne vaccine men i stedet have en IPV-vaccine (Inaktiveret Polio Virus) i 5-års alderen sammen med DiTe - Difteri og Tetanus (stivkrampe).

Hvor udbredt er polio?

Polio ses ikke i Danmark i dag. Det sidste tilfælde af polio opstået i Danmark var i 1976. I 1980'erne har der været et par importerede poliotilfælde.

Kun 0,5-1 % af dem, der rammes af poliovirus, udvikler lammelser. Hovedparten af de smittede viser ingen tegn på polio eller får kun lette grader af forkølelsessymptomer.

Polio på verdensplan

Polio rammer typisk børn under 5 år.

I 2002 blev der på verdensplan registreret 1.900 tilfælde af polio med lammelser - hovedparten i Afrika. I 1988 var tallet 350.000. Der har ikke været tilfælde af polio i Europa siden 1999. I 2018 var der på verdensplan 33 rapporterede tilfælde.

Sygdommen forventes at blive udryddet på verdensplan. WHO gør en kæmpe indsats ved at vaccinere alle børn i de områder, der har poliovirus. Det var WHO's mål at gøre verden poliofrit i år 2005. I 2019 (juli) er der kun polio i 2 lande; Afghanistan og Pakistan. Uroen i landene er med til at forsinke WHO's mål. 

Som følge af WHOs strategi mod Polio har mere end 18 millioner mennesker i dag mulighed for at kunne gå, frem for at være lammede.

Hvordan udvikler polio sig?

Hvis nervecellerne i hjernen angribes, opstår der blivende lammelser.

Virus i rygmarven

Virus kan også angribe rygmarven alene, dvs. den forreste del, der bl.a. styrer reflekserne. Af den grund kan man ikke fremkalde reflekser hos patienter med polio.

Virusangrebet i rygmarven fremkalder hævelse af cellerne (ødem), hvilket medfører lammelser. Når hævelsen fortager sig, kan man se svind i lammelserne - nogle bliver helt raske. Er lammelserne ikke forsvundet inden for to måneder, forbliver lammelserne permanente.

Virus i vejrtrækningsmusklerne

Vejrtrækningsmusklerne rammes hos 5-10 % af dem med lammelser. Lammelser af vejrtrækningsmusklerne medfører ofte døden. Ikke mindst nu, hvor sygdommen kun rammer lande med dårlig sygehusstandard - hvor man ikke har mulighed for behandling med respirator.

Behandling af polio

Der findes ingen behandling mod polio, hvor man bliver rask. Forebyggelse er den eneste vej til at undgå sygdommen. 

I den akutte fase anbefales:

  • Sengeleje og ro
  • Evt. fysioterapi af lungerne
  • Forebyggelse af sene-/muskelskrumpning (kontraktur).
I de tilfælde, hvor der er lammelser af arme eller ben, kan ortopædkirurgen hjælpe med operation af sener, så ben kan rettes ud. Bandagister kan lave skinner og krykkestokke, så den ramte kan komme op og gå.
læs mere hos: PolioForeningen

Andre navne og stavemåder for polio:

  • Børnelammelse
  • Poliomyelitis