Lungekræft
Lungekræft er en meget udbredt sygdom, som i Danmark meget ofte skyldes rygning. Den mest effektive behandling er operation, som er mulig, hvis sygdommen ikke har spredt sig.
De vigtigste symptomer på lungekræft er:
- tiltagende hoste med opspyt fra lungerne, som til tider kan indeholde blod
- åndenød
- træthed
- vægttab
- smerter, hvis kræftsvulsten trykker på nerver
- hævelse af arm, ben eller hals, hvis svulsten trykker på blodkar
Årsager til lungekræft
Tobaksrygning
Andre årsager til lungekræft end rygning
Sygdommen kan også ses hos aldrig-rygere: ca. 2-5% af de personer, som får stillet diagnosen i Danmark, har aldrig røget tobak.
Faresignaler
Søg læge, hvis du oplever:
- øget vedvarende hoste
- opspyt
- åndenød
- gentagne lungebetændelser
- vægttab
- smerter i brystet
Hvad kan du selv gøre ved lungekræft?
Det allerbedste, du kan gøre, er at lade være med at ryge. Hvis du holder op, aftager risikoen for at udvikle lungekræft, og efter cirka 15 år er risikoen den samme som for ikke-rygere. Lungekræft optræder sjældent hos aldrig-rygere.Hvor udbredt er lungekræft
Hvordan udvikler lungekræft sig?
Lungekræft er en meget alvorlig sygdom, som desværre fortsat har dårlig prognose: Kun ca. 10 % er i live 5 år efter at have fået stillet diagnosen.
Jo tidligere diagnosen stilles, jo bedre er udsigterne, men desværre er det svært at stille diagnosen tidligt, da symptomer kan mangle eller ikke er særlig karakteristiske i det tidlige stadie.
På nuværende tidspunkt stilles diagnosen tidligt hos kun ca. 15-20 %, og disse personer kan tilbydes en operation, hvor svulsten fjernes.
Det diskuteres, om man i Danmark bør indføre screening for lungekræft med lavdosis-CT-skanning hos rygere med mange tobakspakkeår.
Kemoterapi, immunterapi og stråler
Undersøgelse for lungekræft
Udredning for lungekræft
Et udredningsprogram på mistanke om lungekræft vil typisk omfatte følgende undersøgelser:
- CT-skanning: Det drejer sig om en røntgenundersøgelse, som mere nøjagtigt end et almindeligt røntgenbillede viser, om der er en svulst, og om svulsten har spredt sig i brystkassen eller til leveren.
- PET-scanning, som er en scanning, der er god til at påvise, om sygdommen har spredt sig uden for lungerne.
- Vævsprøvetagning fra lungen: Dette kan finde sted enten ved en kikkertundersøgelse (bronkoskopi) eller ved en udtagning af en lille prøve fra lungen gennem huden. Begge undersøgelser sker i lokalbedøvelse. Ved kikkertundersøgelsen kan man også udtage prøver fra de lymfeknuder som ligger omkring de store luftvejene.
- Lungefunktionsundersøgelse, som gennemføres for at finde ud af, om man kan tåle en operation med fjernelse af en lungelap eller en hel lunge.
- Hvis der er mistanke om, at sygdommen har spredt sig til for eksempel leveren eller til binyrerne, vil man i mange tilfælde også udtage vævsprøver derfra.
- Undersøgelsesprogrammet kan suppleres med en kikkertundersøgelse af området imellem de to lunger (mediastinoskopi). Denne undersøgelse sker i fuld bedøvelse.
Behandling af lungekræft
Behandling af lungekræft afhænger fx af, om sygdommen har spredt sig uden for lungen, og om man kan tåle en operation eller kemoterapi. Der skelnes mellem helbredende og lindrende behandling:- helbredende behandling, hvor målet er at blive helt rask.
- lindrende behandling, hvor det primære formål er at lindre symptomerne og forlænge levetiden.
Helbredende behandling
Lindrende behandling:
Mange personer med lungekræft kan ikke tilbydes helbredende behandling. I disse tilfælde kan man tilbyde lindrende behandling, som kan bestå af:
- kemoterapi
- immunterapi
- medicin mod smerter
- stråler
Psykologhjælp
Den psykiske belastning, der opstår hos en selv og ens pårørende i lyset af den uhelbredelige sygdom, kan afhjælpes ved samtaler med professionelle behandlere, herunder psykologer. Kræftens Bekæmpelse er behjælpelig med at formidle kontakt til psykolog.
Andre navne og stavemåder for lungekræft:
- Lungecancer
- Cancer pulmonis
Artiklen er opdateret d 07-02-2023