En kvindeting

Overgangsalderen er en naturlig proces i kvindekroppen, som kan give gener. Kvinder er gennemsnitligt 52 år, når de får den sidste menstruation
Overgangsalderen er en naturlig proces i kvindekroppen, som kan give gener. Kvinder er gennemsnitligt 52 år, når de får den sidste menstruation
Overgangsalderen opleves meget forskelligt fra kvinde til kvinde, og der er stor variation i forekomsten af gener, der opleves og deres sværhedsgrad.
 
Nogle kvinder har ingen gener eller fysiske tegn på overgangsalder – blødningen holder bare op, enten gradvist eller pludseligt. De fleste har dog gener i en eller anden udstrækning, og nogen i sådan grad, at det kan være svært at få en hverdag til at hænge sammen.

Blødningsforstyrrelser

Overgangsalderen starter nogle år før den sidste menstruation. Når tiden for menopausen nærmer sig, kan der være forvarsler, og det første vil være blødningsforstyrrelser, som skyldes forstyrrelser i produktionen af progesteron.
 
Blødningerne kan variere i hyppighed, varighed og styrke. Typisk vil der gå længere tid mellem blødningerne, som til gengæld kan blive kraftigere og langvarige. Siden hen vil østrogenproduktionen falde til et niveau, der kan give gener som fx hedeture og irritation i skede og urinveje.

Hedeture og svedture

Det er den faldende østrogenproduktion, der er skyld i, at du kan opleve hedeture og svedture. Hedeture er pludselige, kraftige varmebølger, der skyller igennem kroppen. Nogle sveder samtidig voldsomt og kan endvidere opleve hjertebanken og/eller svimmelhed.
 
Hedeture og svedture vil oftest komme i tiden op til den sidste blødning og i perioden efter. I gennemsnit har kvinder hedeture og svedture i fire år, men ca. 10 pct. kan opleve at have det i op til 10-12 år.
 
De fleste kvinder er mest generet om natten, hvor nattesøvnen kan blive påvirket. Det er almindeligt, at nogle kvinder har 5-10 hedeture dagligt, men nogle kan have helt op til 50. 
 
Overvægtige kvinder har ofte flere gener med hedeture og svedture end normalvægtige.

Tørhed, kløe, svie og irritation i skeden

Den nedsatte østrogenproduktion får slimhinden i skeden til at svinde ind og producere mindre sekret. Gener fra skeden kan være tørhed, kløe, svien og irritation. Der kan også forekomme smerter og blødning fra slimhinden ved sex. 
 
Generne vil ofte starte 4-5 år efter menopausen og vare resten af livet.

Inkontinens

Blære- og urinrør påvirkes af den manglende østrogenpåvirkning. Det øger risikoen for stressinkontinens – du kan opleve at tisse en lille smule i bukserne ved fx hoste, løb og grin.
 
Østrogenmanglen kan også medføre øget følsomhed i blære og urinrør, og dermed kan du opleve en tendens til hyppigt at have fornemmelsen af at skulle tisse, samt at skulle det meget pludseligt, så det kan være svært at nå.

Blærebetændelse

Forandringer i blære og urinrør, hvor slimhinden bliver tyndere og mere tør som følge af det manglende østrogen, kan betyde, at du lettere får blærebetændelse.
Symptomer på blærebetændelse er svie og smerter, når du tisser, hyppig vandladning samt øget trang til at tisse. 
Har du tegn på blærebetændelse, bør du søge læge for at få undersøgt, om der er bakterier i urinen, og om du eventuelt skal sættes i behandling.
 
Andre gener, fx hovedpine og forværring af migræne
Nogle kvinder oplever muskel- og ledsmerter eller får hovedpine og forværring af migræne i forbindelse med overgangsalderen. 
 
Bruger du smertestillende medicin mod hovedpine/migræne, skal du være opmærksom på, at det kan være med til at give hovedpine/migræne, hvis det bruges forkert. Det gælder både for de smertestillende midler, du kan købe i håndkøb og dem, der fås på recept.
 

Knogletab

Knoglevæv er følsomt for østrogener, og omkring overgangsalderen stiger knogletabet betydeligt. I de første 10 år efter menopausen ses der et tab på 10-15 pct. af knoglemassen. Tab af knoglemasse øger risikoen for knoglebrud.
 
Læs mere om knogleskørhed 

Hjertekarsygdom

Før overgangsalderen har kvinder generelt lavere risiko for at få hjertekarsygdomme end mænd. Det, mener man, skyldes, at østrogen har en beskyttende virkning på blodkarrene og modvirker åreforkalkning. Efter overgangsalderen stiger kvinders risiko for hjertekarsygdom.
 
Læs mere om kvinder og hjertekarsygdomme

Humørsvingninger

Humørsvinger bliver ofte nævnt i forbindelse med overgangsalderen, og nogle kvinder føler sig også mere irritable, uoplagte eller decideret deprimerede i perioder under overgangsalderen.
 
Hyppige hedestigninger, svedeture og deraf afbrudt nattesøvn kan være medvirkende til disse psykiske reaktioner. 
 
Oplever du, at de gener, du har i forbindelse med overgangsalderen, påvirker din livskvalitet, er det en god ide at kontakte din læge for at høre, hvilke muligheder der er for at gøre noget ved det. 
 
Du kan også altid henvende dig på apoteket eller bruge chatfunktionen
 
Kilde: Pharmakon
I forbindelse med overgangsalderen og de gener der kan følge med, er der en række ting, du kan være opmærksom på:

Hold vægten normal

Overvægtige kvinder er ofte mere generet af hedeture og svedture end normalvægtige

Glidecreme og vaginale fugtighedsgivere

En glidecreme tilfører fugt, og kan måske lindre de symptomer, du kan opleve i overgangsalderen i forbindelse med sex. Der findes også vaginale fugtighedsgivere, som kan anvendes til daglig lindring af fx svie og irritation i skeden.

Seksuel aktivitet

Seksuel aktivitet menes at øge blodcirkulationen og vævselasticiteten i skeden, hvormed slimhinden styrkes. En styrket slimhinde kan være med til at reducere gener.

Vask det intime område med vand

Det anbefales at vaske det intime område med vand. Det gælder også hvis du er i overgangsalderen. Et godt alternativ til vand er olie, fx mandelolie, på en tot vat eller en vatrondel.
 
Nogle kvinder oplever, at gener fra skeden forværres ved vask med almindelig sæbe. Uparfumeret sæbe med en passende surhedsgrad kan også bruges, men det er ikke nødvendigt og vil ikke forbedre generne i skeden.

Bækkenbundstræning

Bækkenbundstræning kan forsøges for at afhjælpe inkontinensproblemer. Det kan være svært at lave bækkenbundstræning korrekt. Ved en knibeøvelse skal du fornemme en lukning af endetarmen.
 
Det anbefales at lave bækkenbundsøvelser 2-3 gange dagligt, hvor du kniber sammen 1-30 gange afhængig af, hvad din bækkenbund kan. Et knib varer 1-8 sekunder.
 
Det er vigtigt, at du holder pauser mellem knibene, hvor musklerne hviler sig og bliver klar igen.
 
Som en del af træningen er det også en god ide altid at knibe sammen, før du hoster, nyser, rejser eller sætter dig, løft eller fysisk anstrengelse samt før latter og råb.
 
Bækkenbundstræning skal fortsætte hele livet.

Forebygge knogleskørhed

Anbefalingen er at få 800 milligram kalk og 10 mikrogram D-vitamin dagligt. Hvis du ikke får tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin gennem kost, kan du supplere med et kosttilskud.
 
Kalk fås hovedsageligt fra mælkeprodukter. Ved at indtage ca. 1/2 liter mælk og et par skiver ost om dagen dækkes behovet for kalk.
 
Der er to kilder til D-vitamin: Sol og kost, hvor solen er den største kilde. Ophold i solen i 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret skønnes at være tilstrækkeligt, og længere tid i solen giver ikke et større bidrag. 
 
Husk i øvrigt solrådene, når du gerne vil opholde dig i solen.
 
I kosten findes D-vitamin kun i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel, og i en begrænset mængde i kød, ost og æg.

Hold soveværelset køligt

Det kan være en god idé at have lag-på-lag tøj på, så du kan tage tøj af ved hedeture. Hold også gerne soveværelset køligt og undgå de faktorer, du oplever, kan udløse hede- og svedture. Mange oplever, at fx kaffe, alkohol, stærkt krydret mad, stress og varme omgivelser kan fremkalde hedeture.

Medicinsk behandling af overgangsalder

Overgangsalderen er en naturlig proces i kvindekroppen, men de gener, der kan følge med, kan i større eller mindre grad gribe ind i hverdagen og påvirke livskvaliteten.
Det er derfor vigtigt at vide, at der kan gøres noget for at afhjælpe generne.
 
Påvirker de gener, du oplever i forbindelse med overgangsalderen, din livskvalitet, bør du tale med din læge om mulighederne for medicinsk behandling.

Behandling af overgangsalderen med hormoner

Formålet med en medicinsk behandling er at nedsætte generne, dvs. hedeture og/eller slimhindeforandringer og dermed gener i skede og urinveje. 
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at en medicinsk behandling ikke altid kan fjerne generne helt, men de kan være med til at gøre dem lettere at leve med.
Den medicinske behandling vil afhænge af de gener, du oplever. Er det fx hede/svedture, du er plaget af, kan det afhjælpes via systemisk hormonbehandling, altså ved at tage hormontabletter. 
Er du udelukkende plaget af gener i skede og urinveje, kan hormonbehandlingen ske lokalt med fx vagitorier (stikpiller til skeden).
Lokalbehandling fås både på recept og i håndkøb på apoteket. Hvis du oplever blødning fra skeden, bør du altid kontakte din læge forud for lokalbehandling med hormoner købt i håndkøb.
 
Kilde: Pharmakon