Chat with us, powered by LiveChat Analkløe – let eller stærk kløe ved endetarmsåbningen
Mave- og tarmsygdomme

Analkløe

Analkløe, som er kløe ved endetarmsåbningen, er et almindeligt symptom på en række forskellige lidelser, fx hæmorider eller rifter ved endetarmsåbningen og eksem.

Symptomer på analkløe

Symptomerne er ubehag ved endetarmsåbningen i form af en brændende fornemmelse eller kløe, som kan variere fra ganske let ubehag til stærkt generende.

Årsager til analkløe

Årsagen til analkløe kan ikke altid påvises, men de mest almindelige årsager er:
  • Hæmorider
  • Rift ved endetarmsåbningen (fissur)
  • For lidt eller for meget personlig hygiejne
  • Hudsygdomme
  • Bakterie- eller svampeinfektion
  • Hos børn kan kløen skyldes børneorm, eller at bleen ikke skiftes tit nok
Alle mennesker har formentlig analkløe ind imellem, men hvis der er vedvarende kløe, er der grund til at gøre noget ved det.

Faresignaler

Slim og blod fra endetarmsåbningen kan i sig selv fremkalde kløe og bør altid give anledning til lægeundersøgelse for at udelukke ondartet sygdom eller kronisk betændelse i regionen.

Hvad kan man selv gøre mod analkløe?

God personlig hygiejne er vigtig. Undgå dog overdreven vask med sæbe, som kan irritere området. Den udløsende årsag til kløe bør vurderes af en læge. 

Kløe ved endetarmsåbningen er hyppig og ses i alle aldre. Det nøjagtige antal kendes ikke, men lidelsen skønnes at være en almindelig årsag til, at man kontakter sin læge.

Hvor udbredt er analkløe?

Kløe ved endetarmsåbningen er hyppig og ses i alle aldre. Det nøjagtige antal kendes ikke, men lidelsen skønnes at være en almindelig årsag til, at man kontakter sin læge.

Undersøgelse for analkløe

Lægen vil vurdere problemets omfang og evt. andre symptomer. Lægen vil udspørge dig om en lang række forhold såsom nylige udlandsrejser, børneorm, afføringens konsistens og tidligere hæmoridesygdom.

Lægen vil endvidere undersøge endetarmsområdet ved at se og føle med en finger og vil evt. foretage en kikkertundersøgelse af det nederste af endetarmen (anoskopi) for at klarlægge årsagen til kløen.

Hvordan udvikler analkløe sig?

Det er karakteristisk, at der kan være stor forskel i kløeintensiteten i løbet af dagen og natten, ligesom kløen helt kan forsvinde i uger eller måneder for igen at vende tilbage. 

Prognosen for analkløe afhænger af den bagvedliggende årsag. Tilbagefald sker dog hyppigt, selvom den udløsende årsag tilsyneladende er behandlet.

Behandling af analkløe

Behandlingen af analkløe retter sig mod den udløsende årsag:
  • Hvis kløen fx skyldes tilstedeværelse af hæmorider, vil man i første omgang forsøge behandling med hæmoridemidler.
  • Skyldes kløen besværet hygiejne som følge af hudlapper efter tidligere hæmorider (marisker), kan en kirurgisk speciallæge fjerne disse ved en mindre operation.
  • Skyldes lidelsen en allergisk hudlidelse eller eksem, vil du blive behandlet kortvarigt med svagt virkende steroidcreme.

Andre navne og stavemåder for analkløe:

  • Kløe ved endetarmen
Artiklen er opdateret d 20-09-2022