Størsteparten af alle de sanseindtryk, du modtager – hele 80 % – kommer ind via øjnene. Uden et velfungerende syn bliver det meget sværere at orientere sig, både helt bogstaveligt og når vi skal kommunikere med andre mennesker omkring os. Et godt syn har med andre ord stor betydning for en god livskvalitet. Her på siden kan du læse om almindelige udfordringer med øjne og syn og hvordan du bedst passer på dine øjne, så de kan passe på dig – hele livet.
‘Tørre øjne’ er betegnelsen for en meget almindelig tilstand, som plager op mod hver fjerde af os i større eller mindre grad. I virkeligheden dækker det over mange tilstande, som har det til fælles, at tårefilmen på øjets overflade er forstyrret. Hvis der ikke dannes nok tårevæske, eller hvis tårevæsken fordamper for hurtigt, tørrer øjets overflade ud, og det kan give en masse ubehagelige symptomer, enten forbigående eller som en vedvarende irritation. Symptomerne kan være røde øjne, ømhed, svie, kløe eller brændende fornemmelser i øjet, sløret syn, samt en fornemmelse af at have ‘grus i øjnene’. Paradoksalt nok kan tørre øjne også gøre, at dine øjne løber mere i vand. Det er fordi øjet prøver at kompensere for tørheden ved at producere flere tårer.
Der kan være mange grunde til, at du får tørre øjne. Det kan komme naturligt med alderen, på grund af hormonelle ændringer eller på grund af sygdom, for eksempel. leddegigt. Det kan også skyldes påvirkning af ydre faktorer som dårligt indeklima, røg, skærmarbejde eller overanstrengelse af øjet ved lang tids læsning eller bilkørsel. Der er en del lægemidler, som kan give bivirkninger i form af tørre øjne. Det er for eksempel visse typer medicin, som bruges til behandling af forhøjet blodtryk, depression, øjendråber mod øjensygdomme, allergi og hjertesygdomme. Spørg apoteket, om det gælder den medicin, du eventuelt tager. Du kan også læse om det i den indlægsseddel, der følger med medicinen.
Øjnene er gode til at forsvare sig mod vira, fremmedlegemer og bakterier. Af og til bryder øjets forsvar dog sammen, og det viser sig som regel med et rødt øje. Et rødt øje ser dramatisk ud, og det skal altid betragtes som et tegn på, at øjet reagerer på noget. Det behøver ikke at være noget farligt, men det kan godt være et signal om, at der er noget alvorligt galt, som kræver hurtig behandling.
I den mere fredelige ende kan røde øjne skyldes almindelig overanstrengelse, feber, allergi eller øjenbetændelse. Her er det ok at se tiden lidt an, hvis generne er milde. Hvis symptomerne fortsætter eller bliver værre, skal du kontakte din læge.
Mere alvorligt bliver det, hvis det røde øje er ledsaget af stærke smerter, lysfølsomhed, nedsat eller sløret syn, hovedpine eller opkastninger. Det kan være symptomer på øjensygdom, der kræver hurtig behandling. Her skal du straks kontakte lægen, øjenlægen eller akuttelefonen og få en vurdering.
Hvis du lige nu vil have et fingerpeg om, hvor godt dit syn er og om du ser lige godt på begge øjne, kan du tage denne online test, som er udviklet af Øjenforeningen. Testen åbner i et nyt vindue.
Du kan også få en fornemmelse af om dit syn fungerer ved at tjekke det, når du for eksempel ser fjernsyn. Hvis du bruger briller eller kontaktlinser, så behold dem på. Hold nu først en hånd op foran det ene øje og derefter foran det andet. Ser du lige godt med begge øjne? Eller er der forskel? Kontakt en optiker, hvis dit syn forandrer sig. Det samme gælder, hvis du lægger mærke til, at du kniber øjnene sammen, når du ser tv eller når du kører bil, eller hvis du har problemer med at se avisen eller telefonen tydeligt selv i strakt arm eller længere.
Hvad enten du er begyndt at se dårligere på grund af alder eller har nedsat syn på grund af en øjensygdom, er der praktiske ting, der kan hjælpe dig med at se bedre. Du kan gøre meget med den rigtige belysning og indretning af dit hjem og din arbejdsplads. Hvis du har problemer med blænding, når det er mørkt, findes der briller med særlige glas til bilkørsel. Når du læser på computerskærmen, kan du benytte forstørrelsesværktøjet eller højtlæsningsfunktionen.
Lyt til podcasten her på siden om gode råd til hverdagen med nedsat syn - afsnittet kommer til maj, og find mere information på hjemmesiden rådomsyn.dk. Du kan også finde mere information og få tips til livet med en synsnedsættelse hos IBOS (Instituttet for Blinde og Svagsynede).
Hvis du skal bruge øjendråber på grund af øjensygdom, er det vigtigt, at du husker at dryppe dine øjne på de rigtige tidspunkter. Det kan du få hjælp til med appen ‘apoteket’, som blandt andet har en medicinhuskerfunktion. For ligesom al anden medicin virker øjendråber også bedst, hvis de bliver brugt. Du kan også få tips og tricks til, hvordan du bruger øjendråber, og hvad du skal være særligt opmærksom på.
Læs apotekets artikel om øjendråber
Du har også mulighed for at få en gratis medicinsamtale på apoteket, hvis du har fået konstateret kronisk øjensygdom indenfor de seneste 6 måneder. Formålet er at hjælpe dig med at komme godt i gang med din medicin.
AFSNIT 1 - OM ØJNE OG SYN
Denne podcast handler om øjet og synssansen. Vi hører om øjets anatomi, hvordan synet fungerer og hvorfor det er vigtigt at holde øje med sit syn gennem livet.
VÆRT: Line Friis Frederiksen. GÆST: Overlæge, professor og forsker ved Københavns Universitet, Miriam Kolko.
AFSNIT 2 - IRRITEREDE ØJNE
Denne podcast handler om de mest udbredte årsager til irriterede øjne, hvad man kan gøre og hvornår man skal søge hjælp.
VÆRT: Line Friis Frederiksen. GÆST: Overlæge, professor og forsker ved Københavns Universitet, Miriam Kolko.
AFSNIT 3 - OM ØJENSYGDOM
I denne podcast fortæller øjenlæge Miriam Kolko om øjensygdommene grå stær, grøn stær og AMD. Hvordan rammer de, og hvilke symptomer skal man være opmærksom på?
VÆRT: Line Friis Frederiksen. GÆST: Overlæge, professor og forsker ved Københavns Universitet, Miriam Kolko
I det sidste og fjerde afsnit i podcastserien 'Klog på øjne' taler videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen med ergoterapeuterne Lone Bøgeskov og Mette Murmann Frosberg.
AFSNIT 4 - GODE RÅD TIL LIVET MED NEDSAT SYN
I denne podcast fortæller ergoterapeuterne Lone Bøgeskov og Mette Murmann Frosberg, hvilke strategier og praktiske hjælpemidler man kan bruge til at tackle dagligdag, arbejdsliv og fritid, hvis man ikke længere ser så godt.
VÆRT: Line Friis Frederiksen. GÆSTER: Ergoterapeut Lone Bøgeskov og ergoterapeut Mette Murmann Frosberg, begge fra Instituttet for Blinde og Svagsynede i Hellerup.