Chat with us, powered by LiveChat Blærebetændelse
Blærebetændelse? - Tæl til 3
Blærebetændelse
Av! Det svier og brænder, når du tisser, og det føles som om, du skal på toilettet hele tiden. Blærebetændelse (også kaldet blærekatar) er en ubehagelig tilstand, som rammer mange kvinder – særligt i alderen under 30 og over 60 år. Her kan du blive klogere på, hvad du kan gøre for at behandle og forebygge blærebetændelse.
Årsager til blærebetændelse
Bakterierne kommer

Er du kvinde, har du desværre trukket det korte strå, hvad angår risikoen for blærebetændelse. Eller vi skulle snarere sige: Det korte urinrør. 

Det er nemlig kvinders korte urinrør, der gør dem 4 gange mere udsatte end mænd i forhold til at få en urinvejsinfektion, fordi bakterier fra området omkring endetarmen har nemmere ved at vandre op i blæren gennem urinrøret. 

Som regel bliver bakterierne skyllet væk når vi tisser, men hvis de når frem til slimhinden på indersiden af blæren og er i stand til at etablere sig der, skaber de en infektion. Det får blæreslimhinden til at blive rød og irriteret, og hele blæren bliver påvirket.  Der skal altså bakterier på afveje til for at få blærebetændelse. At have siddet på en kold trappesten eller at man er blevet kold, fordi man havde for lidt tøj på, er ikke nok. 

E-coli bakterier

Der er mange årsager til, at bakterierne kan komme op i blæren. Det siger sig selv, at hygiejne spiller en stor rolle, men selv med en god hygiejne vil der altid være bakterier til stede, og de kan få nemmere adgang i forskellige situationer.

Én af de meget almindelige årsager er samleje, fordi bakterierne mekanisk bliver presset op i urinrøret. Der er ovenikøbet et begreb, 'Honeymoon syndrom', som dækker over blærebetændelse i forbindelse med (hyppig) sex.

Andre årsager kan være hormonelle forandringer, for eksempel i forbindelse med graviditet eller overgangsalder. Efter overgangsalderen dannes der mindre af det kvindelige kønshormon østrogen, og det kan betyde tørre og sarte slimhinder, som er mindre modstandsdygtige for infektion.

Endelig kan det være, at man har svært ved at tømme sin blære helt. Det kan skyldes selskabsblære, nedsunken blære hos kvinder eller forstørret blærehalskirtel hos mænd.

| Læs også apotekets artikel om blærebetændelse. Klik her

Hvad er selskabsblære?
Hvis man ofte holder sig i stedet for at gå på toilettet straks, når tissetrangen melder sig, kan blæren med tiden blive stor og slap, og have svært ved at tømme sig rigtigt. Det øger risikoen for blærebetændelse, fordi der hele tiden står en sjat ‘gammel’ urin i blæren, hvor bakterier kan formere sig. Du kan undgå selskabsblære ved at lytte til din krops signaler og gå på toilettet mindst hver 3.-4. time.
Selskabsblære
Symptomer
Kend symptomerne

Et af de sikre tegn på, at bakterierne har fået godt fat i blærens inderside, er at blæren bliver irriteret og trækker sig sammen, selvom den næsten er tom. Det mærker du som en øget trang til at tisse, samtidig med at der kun kommer en smule urin ud. Det kan føles, som om du ‘tisser glasskår’, fordi urinrøret og blærens inderside er øm, og du har en fornemmelse af, at du ikke kan tømme blæren helt. Der kan også være lidt blod i urinen.

3 almindelige symptomer
De typiske symptomer på blærebetændelse er: 
1. Det svier og gør ondt, når du tisser.
2. Det føles, som om du ikke kan tømme blæren helt.
3. Du skal tisse oftere, og urinen kan være uklar og lugte dårligt.
Derudover kan du have feber, kvalme, smerter nedadtil i maven og i det hele taget føle alment ubehag. 

For ældre er det vigtigt at vide, at man kan have blærebetændelse uden de gængse symptomer. Du skal være opmærksom på at feber, kulderystelser og almindelig utilpashed også kan skyldes en blærebetændelse. 
Obs!
I sjældne tilfælde (ca. 1 ud af 1000) kan blærebetændelse udvikle sig til nyrebækkenbetændelse. Det er en alvorlig infektion, som kræver antibiotikabehandling. Symptomerne er de samme som ved blærebetændelse, men feberen er typisk højere og man vil have stærke smerter over lænden, udtalt sygdomsfølelse og eventuelt kulderystelser, kvalme og opkastninger. 
50%
af alle kvinder vil få mindst én blærebetændelse i løbet af livet.
3 ud af 4
tilfælde af blærebetændelser skyldes bakterien E. Coli.
Behandling
Krus med te
Tæl til 3

At have blærebetændelse er ingen fest, men hvis du er en kvinde, som ellers er sund og rask, er det ok at se tiden lidt an.

Ofte vil du begynde at få det bedre igen efter nogle dage. Imens det står på, er det en god ide at drikke rigeligt, så du tisser mere og dermed hjælper med at ’skylle’ bakterierne ud – det gælder uanset om du får antibiotika eller ej. Du behøver ikke at nøjes med vand – alle typer væske tæller i regnskabet. Hvis du har ondt, kan du lindre smerterne med smertestillende håndkøbsmedicin. Når du vælger smertestillende håndkøbsmedicin kan der være forskellige ting du skal være opmærksom på; f.eks. at ibuprofen ser ud til at kunne øge risikoen for nyrebækkenbetændelse. Derfor vil førstevalget som udgangspunkt være paracetamol. Tal med os på apoteket og læs indlægssedlen inden du går i gang.

Her er 3 ting, du selv kan gøre:
Vandglas
Sørg for at få rigeligt at drikke. Helst hver 3. vågne time eller mere.
En person tager en smertestillende pille
Tag eventuelt smertestillende håndkøbsmedicin.
Ur
Se tiden an i nogle dag. Får du det værre, så søg læge.
Hvornår skal du søge læge?

Hvis du ikke får det bedre efter nogle dage, eller hvis du får det værre, skal du til lægen. Spørg gerne, om du skal medbringe en urinprøve. Hvis du har haft blærebetændelse gentagende gange og får symptomer igen, skal du også kontakte din læge med det samme.

Antibiotika
Antibiotika eller ej?

Det er lægen, der afgør, om du har blærebetændelse og eventuelt skal have antibiotika ved at teste urinen for hvide blodlegemer og eventuelt bakterier. 

Selvom lægen har konstateret at du har blærebetændelse kan det sagtens være du ikke skal have antibiotika lige med det samme. I stedet skal du se tiden an, for mange vil af sig selv få det bedre inden for få dage og føle sig helt raske efter en uge. Måske har du fået en såkaldt ’vent og se’-recept, så du kan hente medicinen, hvis du ikke får det bedre i løbet af de næste dage. At man venter med at bruge antibiotika til det er nødvendigt giver mening, fordi man så undgår unødig medicinbrug og bidrager til at forebygge antibiotikaresistens. 

Hvis du bliver sat i behandling med antibiotika, er det meget vigtigt, at du gennemfører hele behandlingen som aftalt med lægen, også selv om symptomerne forsvinder, med mindre andet er aftalt med lægen. Ellers kan bakterierne blive resistente og sværere at behandle en anden gang.

Børn, mænd, gravide, ældre og folk med urinvejsdefekter bør altid søge læge ved mistanke om blærebetændelse.
Vær opmærksom!
Hvis du er barn, mand, gravid eller har haft blærebetændelse 3 eller flere gange og oplever symptomer på blærebetændelse, skal du kontakte lægen. Du skal også kontakte lægen, hvis du i forvejen har en sygdom i urinvejene eller har urinvejsdefekter og oplever symptomer på blærebetændelse.
Er du gravid?
Blærebetændelse er almindeligt at få som gravid, fordi der sker forandringer i hormoner og anatomien. Får du som gravid symptomer på blærebetændelse, skal du kontakte lægen med det samme. Gravide kan også have bakterier i urinen uden at have symptomer. Det er blandt andet derfor, at du som gravid jævnligt får tjekket din urin.
Gravid kvinde
Mænd og blærebetændelse
Mænd og blærebetændelse
Mænd får også blærebetændelse, men ikke lige så hyppigt som kvinder, ganske enkelt fordi mænds anatomi er anderledes. F.eks. er mænds urinrør længere end kvinders, og det gør det sværere for bakterier at komme op til blæren. Er du mand og oplever du symptomer på blærebetændelse skal du kontakte din læge. 

Symptomerne er de samme som hos kvinder: 
  • Det svier, når du lader vandet
  • Du skal tisse oftere
  • Du har smerter i nederste del af maven
  • Du kan have feber og/eller blod i urinen
Forskellige faktorer kan øge risikoen for at få blærebetændelse. Lang tid mellem store vandladninger, for lidt indtag af væske og dårlig blæretømning er alle eksempler på det. Hvis du er en dreng eller mand, vil lægen, udover at afgøre om der er tale om blærebetændelse, ofte også prøve at finde ud af, hvorfor det er opstået. 
 
Gode råd om forebyggelse
Sådan forebygger du

Har du allerede haft blærebetændelse én gang, er du mere sårbar i forhold til at få det igen. Faktisk vil 30-44 % af alle kvinder, der har haft en blærebetændelse, få det igen, ofte inden for 3 måneder. Derfor er det en god ide at prøve at forebygge med nogle gode vaner i hverdagen. Både fordi det aldrig er sjovt at få blærebetændelse men også fordi det kan sætte forbruget af antibiotika ned og dermed bidrage til at antibiotikaresistens undgås.

Her er 3 enkle ting, du kan gøre for at forebygge:
1. Drik rigeligt med væske
2. Giv dig tid, når du tisser
3. Hold dig ren og tør forneden

SKYLD BAKTERIERNE VÆK: Husk at drikke rigeligt med væske i løbet af dagen, så bakterierne bliver tisset ud. Det er også en god ide at tisse efter samleje.

GIV DIG GOD TID: Når du tisser, skal du give dig tid og tømme blæren helt, så der ikke står en smule urin tilbage, hvor bakterierne kan vokse. Hvis du har svært ved at tømme din blære helt, kan du bruge metoden 'dobbelt vandladning', som over tid træner din blære til at tømme bedre.


DOBBELT VANDLADNING - SÅDAN GØR DU:

  • Sæt dig godt tilrette på toiletsædet. Sid let foroverbøjet med let spredte ben og begge fødder på gulvet. Hvis du ikke kan nå gulvet, kan du bruge en skammel til fødderne.
  • Slap godt af i bækkenbunden og undgå at presse, når du lader vandet. Giv dig god tid. Sid kun til vandladningen stopper og du føler, at blæren er tom.
  • Rejs dig op, vask hænder og gå en lille runde på badeværelset i 1-2 minutter.
  • Sæt dig på toilettet og lad vandet én gang til på samme måde.
  • Gentag eventuelt en tredje gang.

Trusser
HOLD DIG REN OG TØR: Du skal passe på dine slimhinder og tage renlighed alvorligt – uden dog at overdrive brugen af sæbe. Brug gerne trusser af bomuld og skift eventuelle bind, når de er fugtige og mindst 3 gange i døgnet. Husk at tørre dig forfra og bagud, så du ikke flytter bakterier fra endetarmen fremad.  
Spørg apoteket
Har du brug for at vide mere om blærebetændelse, kan du altid spørge på apoteket. Du kan også bruge chatten her på siden. Den har åbent døgnet rundt og er bemandet med apotekspersonale.
Apotekspersonale
Chat med apoteket
Hent 'apoteket' appen til din telefon:
download appen med Google playdownload appen via app store