Chat with us, powered by LiveChat Vaccine mod HPV - beskytter mod flere kræftformer
Rådgivning

Vaccination mod HPV

Oprindeligt blev vaccinen udviklet for at beskytte mod livmoderhalskræft, og senere har det vist sig, at vaccinen også beskytter mod andre kræftformer.

Livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en meget alvorlig sygdom. Ud af de cirka 375 danske kvinder, som smittes hvert år, dør omkring 100 (Ifølge de seneste tal fra 2015). Sygdommen er hyppigst i 25-45 års alderen. 

Celleforandringerne i slimhinden er i mange tilfælde forårsaget af et virus af typen Human Papilloma Virus (HPV). 

(…) risikoen for at få forstadier til livmoderhalskræft blev reduceret med 73 % blandt kvinder født i 1993 og 1994, der havde fået HPV-vaccinen sammenlignet med de, der ikke var vaccinerede.

Beskyttelse mod kræft

Der findes mere end 100 varianter af HPV, og den anvendte vaccine beskytter mod type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, som er skyld i op mod 90 % af livmoderhalskræfttilfældene.
 
Desuden beskytter vaccinen mod HPV type 6 og 11, som er skyld i op mod 90 % tilfælde af kønsvorter. Det formodes, at vaccinen giver en langvarig beskyttelse.

HPV-vaccinen har også vist sig at beskytte mod 85 % af tilfælde med analkræft.

For kvinder beskytter vaccinen også mod 63 % af alle tilfælde af kræft i skeden og 36 % af alle tilfælde af vulvakræft. 

HPV kan også give kræft i mundsvælget og penis, men man ved ikke, om vaccinen også beskytter mod de kræftformer.

 

Hvordan smittes man med HPV?

HPV overføres ved samleje, også selvom man bruger kondom. Det formodes, at ca. 50 til 80 % af seksuelt aktive på et eller andet tidspunkt i livet smittes med HPV.
 
Hos langt hovedparten af de smittede forsvinder infektionen igen i løbet af nogle måneder, men af ukendte årsager er der nogle mennesker, som forbliver smittede, hvilket formentlig er årsagen til, at celleforandringerne opstår.

Forebyggende undersøgelser mod livmoderhalskræft

Celleforandringerne sker langsomt, og de første symptomer forekommer først efter 10-15 år. For at undgå udviklingen tilbydes alle kvinder i Danmark mellem 23 og 65 år at få taget en celleprøve af livmoderhalsslimhinden hvert 3. år.
 
Dette tilbud, som langt de fleste kvinder benytter sig af, har betydet, at antallet af nye tilfælde er halveret de seneste 30 år.

Vaccine mod HPV

Piger

Siden januar 2009 har HPV-vaccinen været er del af det almindelige børnevaccinationsprogram for piger.

Pigen skal være fyldt 12 år, men må ikke være fyldt 18 år. Vaccinen bør endvidere gives før seksuel debut, fordi den ikke virker mod varianter af HPV, man allerede er smittet med.

Drenge

HPV-vaccinen er også blevet en del af børnevaccinationsprogrammet for drenge. Gratis vaccination blev indført 1. september 2019 og omfatter drenge, der er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere, og tilbuddet gælder indtil drengene fylder 18 år.

Et midlertidig follow-up-program for drenge og unge mænd per 1. februar 2020 gælder for drenge, der er født i perioden 1. januar 2006 – 30. juni 2007. Unge mænd, som er tiltrukket af mænd, og som er fyldt 18 år 1. januar 2020 eller senere, men ikke fyldt 26 år før 1. januar 2020 (dvs. født i perioden 1. januar 1994 – 31. december 2003) er også omfattet af et midlertidigt program. De midlertidige programmer stoppede 31. december 2021 for begge grupper.

Sådan foregår vaccination mod HPV

  • Under 15 år: Vaccinationen mod HPV består af to doser for piger og drenge under 15 år givet med minimum 5 måneders mellemrum.
  • Over 15 år: Piger og drenge, der starter på en vaccination mod HPV efter, at de er fyldt 15 år, skal have tre doser. Minimumsintervallet mellem 1. og 2. vaccine er en måned, og mellem 2. og 3. vaccination tre måneder.

Det anbefales uanset hvad, at vaccinationerne er afsluttet indenfor et år.

Debat om HPV og vaccine

Der har været meget debat omkring evt. alvorlige bivirkninger forbundet med HPV-  vaccinen. Men i en stor dansk-svensk videnskabelig undersøgelse, hvor ca. 1 million piger i alderen 12-17 år indgik, fandt man ingen tegn på overhyppighed af alvorlige bivirkninger.
 
Flere andre udenlandske studier bl.a. fra WHO og det europæiske medicinagentur konkluderer også i 2015, at HPV-vaccinerede ikke har større forekomst af sygdomme end ikke-vaccinerede.

Bivirkninger forbundet med HPV-vaccinationen indsamles på lige fod med andre lægemiddelbivirkninger, og det skal nævnes, at HPV-vaccinen fortsat anses for at være meget sikker.

Kendte bivirkninger ved HPV-vaccine

Reaktionerne er oftest milde og forbigående.

  • Reaktioner på indstiksstedet fx rødme og hævelse
  • Influenzalignende symptomer, som hovedpine, feber, træthed, smerter, svimmelhed og kvalme.
Kilder: Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen

FAQ

  • HPV overføres primært gennem seksuel kontakt, herunder vaginalt, analt og oralt samleje. Selv brug af kondom kan ikke fuldstændigt forhindre smitte. Det vurderes, at mellem 50 og 80 % af seksuelt aktive mennesker vil blive smittet med HPV på et tidspunkt i deres liv.

  • HPV-vaccinen beskytter mod HPV-virus type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58, som er skyld i op til 90 % af tilfældene af livmoderhalskræft. Den beskytter også mod type 6 og 11, der forårsager op til 90 % af tilfældene af kønsvorter. Derudover har vaccinen vist sig at beskytte mod analkræft, visse tilfælde af kræft i skeden og vulvakræft.

  • De fleste reaktioner på HPV-vaccinen er milde og forbigående. Dette kan omfatte reaktioner på indstiksstedet som rødme og hævelse samt hovedpine, hudkløe, feber, træthed, svimmelhed og kvalme. HPV-vaccinen anses som meget sikker, og ifølge forskning og studier er der ingen tegn på overhyppighed af alvorlige bivirkninger.