Chat with us, powered by LiveChat Lavt stofskifte – kroppens funktioner bliver langsommere
Hormoner og stofskifte

For lavt stofskifte (Myksødem, hypothyroidisme, nedsat stofskifte)

For lavt stofskifte opstår, når produktionen af stofskiftehormoner er utilstrækkelig. Det får alle kroppens funktioner til at foregå langsommere end normalt.

Hvad er stofskifte? 

Stofskiftehormonerne (thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3)) regulerer kroppens stofskifte, dvs. de sørger for normal vækst og knogleudvikling og for, at kroppens celler fungerer optimalt. De dannes i skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea) og er jodholdige.

Skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlens funktion reguleres af et hormon fra hypofysen (kirtel i hjernen), som hedder thyroidea-stimulerende hormon (TSH). Via blodet bringes TSH til skjoldbruskkirtlen, hvor det binder sig til og stimulerer de celler, der danner stofskiftehormonerne (T3 og T4).

Når dannelsen af skjoldbruskkirtelhormon falder, prøver hypofysen at stimulere skjoldbruskkirtlen ved at øge dannelsen af TSH.
Skjoldbruskkirtlen og hypofysen styrer stofskiftet
Skjoldbruskkirtlen, sammen med hypofysen, styrer stofskiftet

Symptomer på for lavt stofskifte

For lavt stofskifte kommer som regel snigende, og der kan gå lang tid, før man opdager, at man er syg og får stillet en diagnose.

Når alle kroppens funktioner bliver langsommere, kan man få symptomer fra mange forskellige organer. Symptomerne er stort set de modsatte af dem, man ser ved forhøjet stofskifte.

De mest almindelige symptomer, man kan have, er:

 • Man føler sig meget træt og kan sove hele tiden. Så snart man sætter sig ned, kan man falde i søvn.
 • Man kan få tør hud.
 • Man føler sig kuldskær og foretrækker at gå med overtøj om sommeren, hvor andre går i sommertøj.
 • Man tager på i vægt, fordi kroppen bruger mindre energi og har brug for færre kalorier. Hvis man derfor spiser det, man er vant til, øges vægten.
 • Tarmfunktionen bliver langsom, og man får "hård mave" - forstoppelse.
 • Man kan have smerter i muskler og led.
 • Man får et søvnigt udseende med poser under øjnene, rynker i panden og ens hår bliver tyndt. Stemmen bliver hæs.
 • Hukommelsen og humøret bliver dårligt (humørsvingninger) og ens bevægelser og tale foregår langsomt.
 • Huden bliver gulligbleg, tør og grov.
 • Man kan udvikle blodmangel.
 • Menstruationerne kan blive uregelmæssige, og man kan blive infertil.
 • Man kan få hårtab.
Det er langtfra alle, der får mere end nogle få af symptomerne.

Årsager til for lavt stofskifte

Den hyppigste årsag til for lavt stofskifte er en autoimmun betændelsestilstand, der ødelægger skjoldbruskkirtlens hormonproduktion.

Autoimmun
betyder, at kroppen reagerer mod sit eget væv. Tilstanden kan enten medføre, at skjoldbruskkirtlen bliver mindre, bliver forstørret (Hashimotos sygdom) eller forbliver uændret.

Andre årsager til for lavt stofskifte:

 • Operation af skjoldbruskkirtlen eller behandling af for højt stofskifte med radioaktivt jod. Risiko for lavt stofskifte efter radioaktivt jod er fra 10 til 50% ved opfølgning efter 10 år og afhængig af tilgrundliggende sygdom.
 • Sygdomme i hypofysen med beskadigelse af de celler, der danner TSH.
 • For høj dosis af lægemidler til behandling af for højt stofskifte. Stofskiftet normaliseres igen ved nedsættelse af dosis.
 • Litium (mod depression) og amiodaron (mod forstyrrelser i hjerterytmen).
 • Indtagelse af kosttilskud eller naturlægemidler med højt jodindhold.
 • 2 til 5 % af alle kvinder kan udvikle for lavt stofskifte efter en fødsel, men det er som regel forbigående og ofte forudgået af forhøjet stofskifte (post partum thyroiditis).
 • Tidligere strålebehandling af hoved/hals ved kræftsygdomme.

Faresignaler

Hos ældre mennesker skal man være opmærksom på ikke at tilskrive symptomerne almindelig alderdomssvækkelse, så de ender på plejehjem i stedet for at få behandling for det lave stofskifte.

Alle, man mistænker for demens, bør undersøges for, om de har for lavt stofskifte.

Hvad kan man selv gøre ved lavt stofskifte?

Hvis man tidligere har fået foretaget operation eller har fået radioaktivt jod pga. for højt stofskifte, skal man regelmæssigt resten af livet hvert hele år have kontrolleret, om man har udviklet for lavt stofskifte.

Bed din læge informere dig om, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Hvor udbredt er for lavt stofskifte?

Både mænd og kvinder kan få for lavt stofskifte, men især ældre kvinder rammes af sygdommen.

En medfødt form for lavt stofskifte (kretinisme) forekommer ved ca. 1 ud af 4000 fødsler og kan bl.a. føre til dværgvækst og evnesvaghed. Derfor får alle nyfødte taget en blodprøve i 5. levedøgn, så man kan stille diagnosen så tidligt som muligt.

Hvordan udvikler for lavt stofskifte sig?

Når den rette behandling med stofskiftehormon sættes i gang, bliver man i de fleste tilfælde lige så rask og frisk, som før man blev syg. Det forudsætter dog, at man overholder behandlingen. Det tager dog et par måneder, inden man mærker den fulde virkning af behandlingen.

Undersøgelse for lavt stofskifte

Blodprøver kan afsløre niveauet af TSH og thyroxin og evt. trijodthyronin i blodet. 
Ved for lavt stofskifte pga. sygdom i skjoldbruskkirtlen vil der være lavt indhold af thyroxin og trijodthyronin og højt indhold af TSH. Hvis det lave stofskifte derimod skyldes hypofyselidelse, vil TSH også være lavt i blodet.

Let forhøjet TSH i blodet, men normalt thyroxin og trijodthyronin kan være de første spæde tegn på for lavt stofskifte (subklinisk myxødem).

Autoimmun betændelsestilstand

En måling af autoantistoffer (anti-thyreoideaperoxidase (TPO) antistof) i blodet kan bruges til at adskille de former for "for lavt stofskifte", der skyldes autoimmun betændelsestilstand, fra de andre former for "for lavt stofskifte". 

Behandling af for lavt stofskifte 

Behandlingen af for lavt stofskifte er altid tabletter med skjoldbruskkirtelhormon (thyroxin, T4).

Man begynder med en lav dosis og øger dosis, indtil indholdet af stofskiftehormon er normalt i blodet. Hos yngre kan man i regel begynde med fuld dosis. Behandlingen skal gives resten af livet, medmindre sygdommen er forbigående, fx efter en fødsel.

Hos 5-10 % vil behandling med thyroxin ikke være nok, og man vil evt. forsøge at supplere behandlingen med trijodthyronin (T3). 

Undersøgelse af hypofysen

Hvis der er mistanke om, at det lave stofskifte skyldes en hypofyselidelse med nedsat TSH, bliver hypofysen undersøgt for mangel på andre hypofysehormoner. Det sker, inden man kommer i behandling med thyroxin.

For lavt stofskifte hos gravide

Gravide med kendt lavt stofskifte bør hver 4. til 6. uge, i hele graviditeten, have deres TSH undersøgt, da behovet for thyroxin ofte øges betydeligt under graviditet.

Behandling med thyroxin er uskadelig for mor og barn under graviditet og amning.

Andre navne og stavemåder for for lavt stofskifte:

 • Hypothyreose
 • Myxødem
 • Hypothyreoidisme
Læs mere om for lavt stofskifte hos stofskifteforeningen.dk

Artiklen er opdateret d. 23-12-2022