Chat with us, powered by LiveChat Fransk rosen er ufarlig, men giver rødt, kløende udslæt
Hudsygdomme

Fransk rosen

Fransk rosen er en pludselig opstået hudsygdom, som giver et forbigående karakteristisk udslæt. De fleste tilfælde ses hos børn og yngre voksne. Man mener at sygdommen skyldes en forbigående herpesvirus infektion som ikke er smitsom.

Symptomer på fransk rosen

Det første tegn på fransk rosen er en oval eller rund, rødlig og let hævet plet, typisk ca. 2-5 cm. i diameter. Den sidder som regel på overarmen, låret eller kroppen og kan nogle gange forveksles med en ringorm. Går man tæt på, kan man se en fin krave af hvidlige skæl i midten af pletten.

Fase 2

Ca. 5-15 dage senere kommer der pludselig et større udslæt med mange røde knopper og pletter på huden, typisk på kroppen og overarmene.

Pletterne er fra millimeter til 1-3 cm i størrelse, svagt røde og mange er ovale med fine skæl.

Det er normalt at føle sig helt rask bortset fra udslættet. Enkelte kan klage over let feber og hævede kirtler, men ellers føler man sig ikke syg.

Årsager til fransk rosen

Fransk rosen skyldes muligvis en herpes virusinfektion, men det vides ikke med sikkerhed.

Det er usædvanligt at få fransk rosen mere en gang i løbet af livet, for ligesom ved andre virusinfektioner (fx mæslinger og røde hunde) danner kroppen antistoffer, som forhindrer ny smitte. 

Hvad kan man selv gøre ved fransk rosen?

Der findes ingen mulighed for at forhindre, at man får fransk rosen.

Faresignaler

Selvom man ikke føler sig syg af det rødlige udslæt, bør man altid blive undersøgt af en læge, da fransk rosen kan forveksles med:

  • syfilis i andet stadium
  • medicinudslæt
  • nældefeber
  • HIV-infektion
  • akut psoriasis.

Hvor udbredt er fransk rosen?

Fransk rosen er almindelig i hele verden. Man ved ikke, hvor mange der rammes af hudsygdommen, men ca. 1-2 % af alle henvendelser til hudlæger i tempererede lande skyldes fransk rosen.

De fleste tilfælde ses i aldersgruppen mellem 10 og 35 år, og der er flere tilfælde i vintermånederne.

Undersøgelse for fransk rosen

Lægen kan ofte genkende symptomerne på fransk rosen ved at se på udslættet. Der findes ingen blodprøver eller andre undersøgelser, som viser, at man har fransk rosen.

Hvordan udvikler fransk rosen sig?

Udslættet går væk uden behandling i løbet af ca. 3-6 uger. Hos nogle svinder symptomerne allerede efter 1-2 uger, mens andre har udslæt i 2 måneder.

Der kommer ikke mén efter udslættet. Normalt vil man kun få ét udbrud af fransk rosen, men ca. 2 % får dog sygdommen igen på et senere tidspunkt.

Andre navne og stavemåder for fransk rosen:

  • Pityriasis rosea

Behandling af fransk rosen

Hvis der er generende kløe, kan man bruge en lotion, der indeholder et middelstærkt steroid, fx hydrocortison butyrat kutanemulsion.

En lotion er mere flydende og irriterer ikke huden. Den anvendes 1-2 gange dagligt i et tyndt lag, og man bør vaske sine hænder efterfølgende.

Man bør undgå at vaske huden for meget, ligesom man heller ikke skal smøre med fede cremer og salver, da dette kan forværre udslættet.