Chat with us, powered by LiveChat Udflåd er helt naturligt men hold øje med ændringer
Kvindesygdomme

Udflåd

Det er normalt, at der kommer ganske lidt udflåd fra skeden hvert døgn. Udflåd kan give anledning til ubehag, fx i forbindelse med betændelse.

Symptomer på udflåd

Det normale udflåd er tyndt, slimet og hvidt. Mængden giver normalt ikke anledning til fugtige trusser eller brug af bind, men den afhænger af alder, tidspunkt i menstruationscyklus, graviditet, seksuel aktivitet m.v.
 
Normalt er der meget udflåd ved ægløsning og før menstruationen. En ud af fem seksuelt aktive kvinder har problemer med udflåd.

Ved betændelsestilstande kan udflåddet: 

  • ændre farve, lugt, konsistens og mængde
  • give anledning til kløe og irritation af huden omkring skedens åbning.
  • give smerter ved samleje
  • forårsage svie ved vandladning.

Årsager til udflåd

Udflåd består af det sekret, der holder slimhinden i skeden fugtig og af væske fra selve slimhinden. Udover mælkesyrebakterier, som sikrer at sekretet er surt (lavt pH), indeholder sekretet en lang række andre mikroorganismer, som tilsammen skaber et miljø der beskytter mod betændelse.

En række betændelsestilstande kan give anledning til ændret udflåd, fx svamp, klamydia og herpes

Udover betændelse kan irritation af slimhinden forekomme ved brug af forskellige sæber, parfumer og sæddræbende creme, eller som allergisk reaktion fx på gummi.

Hvad kan du selv gøre ved udflåd?

Risikoen for problemer kan reduceres ved aldrig at bruge sæbe ved afvaskning af området omkring skedens åbning. Brug af kondom vil mindske risikoen for infektioner og smitte.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om udflåddet ændrer karakter, og om forandringer i vaner kan forklare symptomerne. Man bør henvende sig til lægen, hvis man bemærker unormalt udflåd. 

Behandling af udflåd

Behandlingen vil afhænge af, hvilken form for betændelse, der ligger til grund for udflåddet. Hver tredje kvinde, som går til læge pga. generne har vaginose, som er en irritationstilstand, hvor bakteriefloraen i skeden ændres fordi de normale bakterier erstattes af andre bakterier.

Vaginose

Udflåddet er typisk ildelugtende og homogent, især ved menstruationsblødning og efter samleje, og sekretet er mindre surt. Vaginose optræder oftest hos midaldrende kvinder og behandles med tabletter eller stikpiller til skeden, eller vaginalcreme.

Da der er en sammenhæng mellem vaginose og risikoen for at føde for tidligt, tilbydes behandling også til gravide med vaginose, særligt til kvinder, som tidligere har født før tiden. . 

Trichomonas

Trichomonas skyldes parasitten Trichomonas vaginalis og giver typisk ildelugtende grøn-gulligt skummende udflåd. Den overføres ofte ved samleje, og ledsages af svie ved vandladning, kløe og smerter i skeden. Behandles med metronidazol, også til partneren.

Svamp

Den svamp, som oftest er årsag til betændelse i skeden, er Candida albicans. Svampen kan give anledning til symptomer under fx graviditet, ved sukkersyge og antibiotikabehandling. Udflåddet er ikke ildelugtende, men hvidt og klumpet. Det kan være ledsaget af en fornemmelse af tørhed, svie ved vandladning, smerter ved samleje og underlivssmerter. Svamp behandles enten med stikpiller eller creme i skeden, eller med tabletter efter aftale med lægen.

Læs mere i artiklen om behandling af svamp

 

Andre navne og stavemåder for udflåd:

  • Sekret fra skeden
  • Væske fra skeden

FAQ om udflåd og kløe

  • Under normale omstændigheder udskilles der 1-2 ml sekret daglig. Denne mængde er så lille, at det ikke er nødvendigt at bruge trusseindlæg. Mængden kan dog variere igennem menstruationscyklus og desuden afhænge af alder og seksuel aktivitet. Sidstnævnte er så ikke årsagen i dit tilfælde. Nu ved jeg ikke, om du bruger sæbe i det område. Irritationstilstande kan nemlig opstå ved brug af sæber med for høj pH-værdi eller indhold af parfume, ligesom brug af bind/trusseindlæg også kan være en årsag. Allerbedst er det fuldstændigt at undgå brugen af sæbe i intimområdet og bare nøjes med vand. Vil man bruge en sæbe, bør man vælge én uden parfumestoffer og med en lav pH-værdi på 3,5-4. Almindelige sæber og shampooer forrykker nemlig den naturlige balance i og omkring skeden, som normalt hjælper til med at beskytte mod forskellige infektioner. Er balancen forrykket kan man prøve at normalisere den ved hjælp af mælkesyrebakterier. Nogle personer er særligt følsomme overfor brugen af bind og tamponer. Produkterne har ofte undergået en række behandlinger med forskellige kemiske stoffer, og dette kan medføre allergi hos disponerede personer. Endelig kan stramtsiddende tøj medføre en øget produktion af udflåd. Når det er sagt, bør du tale med din læge, så I kan finde årsagen til din kløe og udflåd. Har du en infektion eller allergisk reaktion, er det vigtigt, at den bliver behandlet korrekt.