Chat with us, powered by LiveChat Inhalation: Astma- og KOL-medicin – brug din inhalator korrekt
Medicin

Inhalation: Astma og KOL – brug din inhalator korrekt

Det kan virke let at bruge en inhalator ved astma og KOL - men faktisk er der mange, der bruger inhalatoren forkert. Læs mere her.

Hvad er fordelen ved inhalator ved astma eller KOL?

De fleste tager medicin mod astma og KOL gennem en inhalator, så de får medicinen direkte ned i lungerne – enten i pulverform eller som spray. Brug af inhalator frem for tabletter giver flere fordele:

 • Man kan nøjes med meget mindre doser, end hvis man tager tabletter.
 • Der er færre bivirkninger end ved tabletter.
Det er meget vigtigt at bruge en inhalator rigtigt, da man ellers risikerer, at det kun er en meget begrænset del af medicinen, der når ned i lungerne. Det kan føre til mangelfuld virkning. 

Hvilken type inhalator skal jeg bruge ved astma og KOL?

Der findes flere slags inhalatorer på det danske marked. De vigtigste typer er:

 • Inhalationsspray, som kan bruges uden og med en åndingsbeholder (spacer)
 • Pulver-inhalator
 • Forstøverapparat til inhalationsvæske

Inhalationsspray

 • Fordelen er, at den ikke fylder ret meget, og den kan rumme op til 300 doser af medicinen.
 • Ulempen er, at den kan være svær at bruge helt korrekt, og at man derfor ikke får det optimale ud af behandlingen.
 • Hvis man bruger inhalationsspray sammen med en åndingsbeholder, kræves det regelmæssig rengøring af åndingsbeholderen.
 • Ved korrekt brug af inhalationsspray vil ca. 10-12 % af den doserede medicin nå ned i lungerne.
Nye, forbedrede inhalationssprays på markedet betyder, at man kan nedsætte dosis af medicin, og at medicinen også virker i de helt små luftveje. Korrekt brug af inhalatoren er dog stadig en forudsætning. 

Børn kan få astmamedicin ved hjælp af en spray i en supplerende åndingsbeholder (spacer)

Illustration af mindre barn der får hjælp til inhalator

Supplerende åndingsbeholder

Hvis man supplerer en inhalationsspray med en åndingsbeholder (spacer), vil ca. dobbelt så meget medicin blive aflejret i luftvejene. De fleste har lettere ved at bruge inhalatoren korrekt, hvis den anvendes sammen med en åndingsbeholder.

 • Fordelen er, at åndingsbeholderen fremmer mængden af medicin, som når ned i lungerne og nedsætter den del, som sætter sig i mund og svælg (vigtigt ved inhalation af binyrebarkhormoner).
 • Ulempen er, at den fylder en del (for stor til en lomme), og at den jævnligt skal gøres ren.
En anden type spray, som ikke bruger drivgas, er Respimat. Den frigiver medicinen som en langsom sky, så man lettere kan inhalere på en måde så medicinen når ned til luftvejene, og den kan bruges uden åndingsbeholder.

Sådan klikker man en dosis frem på en pulverinhalator

Illustration af hvordan man klikker en dosis frem på en turbohaler

Det kræver, at man kan suge kraftigt ind, men de fleste lærer hurtigt at bruge en pulverinhalator, hvor man selv suger medicinen ned i lungerne.

Illustration af voksen, der bruger en inhalator

Pulverinhalator

Pulverinhalator er typisk dyrere end inhalationsspray, men mange patienter har lettere ved at bruge den. De fleste lærer hurtigt at bruge en pulverinhalator korrekt. 

Der findes flere pulversystemer på markedet. Fælles for dem er, at man selv skal suge medicinen ned i lungerne – i modsætning til de fleste inhalationssprays, hvor det sker ved hjælp af drivgas. Korrekt brug af pulverinhalator kræver derfor, at man suger hurtigt og kraftigt ind. Hvis man er oppe i årene og svækket, kan det være svært at opnå en tilstrækkelig sugekraft for at suge medicinen ned i lungerne. Dette kan tjekkes hos lægen eller på apoteket.

Forstøverapparat til inhalationsvæske

Forstøverapparat til inhalationsvæske er en lille maskine, som forstøver medicin via et forstøverkammer over til en ansigtsmaske eller et mundstykke. 

Selve inhalationen kræver ingen specielle færdigheder, men for at få gavn af apparatet skal man kunne finde ud af at fylde kammeret med væsken korrekt. Der er behov for strøm eller batterier, så der kan dannes en sky af medicin.


Forstøverapparat til inhalationsvæske:

 • Fordelen er, at man kan tage en stor mængde medicin på én gang.
 • Ulemperne er prisen, dårlig medicinudnyttelse (en del medicin sætter sig på ansigtet og i næsen) og bivirkninger fra eventuelt overforbrug af medicin, som apparatet kan føre til. Apparatet er også besværligt at transportere.
 • Den medicin, som anvendes i et forstøverapparat, virker her og nu og har ikke forebyggende effekt.
Forstøverapparater bruges primært til folk med behov for store doser medicin og en så dårlig lungefunktion, at de har svært ved  at bruge spray eller pulverinhalator korrekt.

Vær opmærksom på

Korrekt brug af inhalator ved astma eller KOL er vigtigt, og du kan få et gratis tjek af din inhalationsteknik ved KOL eller astma på apoteket.
 
Se videoer af brugen af forskellige inhalatorer på min.medicin.dk.

Artiklen er opdateret d 03-10-2022