Chat with us, powered by LiveChat Behandling af psoriasis – medicin, lys eller biologisk
Medicin

Behandling af psoriasis

Der findes flere former for behandling af psoriasis. Valget afhænger bl.a. af, hvor udbredt sygdommen er samt hvor på kroppen forandringerne viser sig.

Der er mulighed for at kombinere flere af følgende behandlingsformer:

  • Lokalbehandling (lægemidler til udvortes brug)
  • Lysbehandling
  • Tabletter
  • Biologisk behandling
  • Klimaterapi

Lokalbehandling af psoriasis

Hvis der er mindre end 10 % af huden, som er sygdomsramt, vil man ofte kunne klare sig med en salvebehandling.

Rygning, overforbrug af alkohol, overvægt og psykisk stress kan forværre psoriasis.

Fjernelse af skæl

Hvis psoriasis skæller meget, kan det være en fordel at fjerne skællene med salve der indeholder salicylsyre. Salven anvendes 1-2 gange om dagen i få dage og derefter fort-sætter behandlingen med calcipotriol eller binyrebarkhormon. Med kombinationspræparat indeholdende binyrebarkhormon og calcipotriol behøver man ikke at foretage afskælning før opstart af behandlingen.

Calcipotriol (D-vitamin lignende stof)

Calcipotriol (salve eller creme) er et basismiddel ved psoriasis, som kan anvendes regelmæssigt i årevis uden væsentlige bivirkninger. Dog må man højst bruge 100 g. salve/creme om ugen. Til psoriasis i hårbunden findes en opløsning med calcipotriol.

Binyrebarkhormoner

Binyrebarkhormoner findes i en række salver/cremer/opløsninger, som virker mod symptomerne ved psoriasis. Stærkt virkende binyrebarkhormoner må bruges i et tyndt lag 1-2 gange om dagen i op til 4 uger. Ved længerevarende daglig behandling er der risiko for, at huden bliver tynd (atrofisk). 

Svagt virkende binyrebarkhormoner (gruppe I og II) kan man anvende kortvarigt ved psoriasis i ansigtet eller i hudfolderne, hvor huden er tynd.

Calcipotriol og binyrebarkhormon

En salve eller gel med en kombination af calcipotriol og betamethasondipropionat (binyrebarkhormon) er meget effektiv. Gelen er velegnet til psoriasis i hårbunden. Anvendes en gang om dagen i 4 uger og herefter ved behov.

Tjære

På grund af lugtgener og afsmitning synes mange, at behandling med tjæresalve eller –creme er besværlig. Der findes dog en lugtfri tjæreholdig shampoo til psoriasis i hårbunden, som kan fås på apoteket. Visse midler fås kun på recept fra en hudlæge.

Hudplejeprodukter

Medicinsk behandling af psoriasis kan suppleres med brug af almindelige hudplejeprodukter. Apoteket har et stort udvalg af hudplejeprodukter, som er særligt velegnede til personer med psoriasis

Lysbehandling af psoriasis

Ultraviolet lys inddeles i UVB-lys, som er den kortbølgede del og UVA-lys, som er den langbølgede del. Lysbehandlingerne kan kombineres med salvebehandling med enten calcipotriol eller binyrebarkhormon.

UVB

Hos mange hudlæger er det muligt at få såkaldt UVB-behandling, der bliver givet 3 gange om ugen indtil psoriasissen svinder.

Lysbehandling med UVB-stråler strækker sig typisk over 6-8 uger. Hver behandling varer få minutter, og efter behandlingen kan der opstå let rødme af huden som ved en let solskoldning. Længerevarende behandling øger muligvis risikoen for hudkræft.

PUVA

PUVA er forbeholdt svære tilfælde af psoriasis og består af en kombination af tabletbehandling (methoxypsoralen) og solarielys:

  1. Intensiv lysbehandling hos hudlæge eller på hospital, fx tre gange om ugen i mindst seks uger. Virkningen kommer efter et par uger og holder som regel længe.
  2. Tabletbehandlingen øger hudens og øjnenes lysfølsomhed, så man under behandlingsforløbet skal bruge specielle beskyttelsesbriller, fra man har taget tabletterne, til man går i seng. Evt. bivirkninger i form af kvalme og utilpashed.
Huden bliver meget tør af behandlingen, så derfor skal man smøre sig godt med fugtighedscreme. Længerevarende behandling øger risikoen for (godartet) hudkræft.

Bucky stråler

Bucky er en overfladisk behandling med "bløde røntgenstråler", der normalt gives i serier, fx 1 gang pr. uge i 3-6 uger. Overdreven behandling øger risikoen for hudkræft.

Tabletter

Hvis mere end 10 % af huden er dækket med psoriasis eller psoriasissen sidder på hænder og fødder, kan man vælge at behandle med tabletter.

Ved psoriasisgigt og svære forandringer i neglene forårsaget af psoriasis, er tabletter ligeledes den foretrukne behandling.

Methotrexat

Methotrexat normaliserer den øgede celledeling og hæmmer betændelsesreaktionen. Det er det mest anvendte middel ved svær psoriasis og psoriasisgigt.

Behandlingen øger risikoen for beskadigelse af leveren, så man må kun drikke få genstande ugentligt, mens man er i behandling. 

Acitretin

Acitretin er et A-vitaminlignende stof, som normaliserer den øgede celledeling og hæmmer betændelsesreaktionen. Behandlingen kan kombineres med calcipotriol eller lysbehandling.

Midlet kan give tørhed af hud- og slimhinder, let hårtab, tynd hud i håndflader og fodsåler samt evt. knogleforandringer og led- og muskelsmerter.

Acitretin må ikke gives til gravide, da det øger risikoen for fosterskader i op til to år efter ophør af behandling.

Biologisk behandling

Biologisk behandling med såkaldte TNF-alfa blokkere (etanercept, adalimumab, certolizumab eller infliximab), der gives som injektioner, er yderst effektivt ved svær psoriasis og psoriasisgigt (psoriasisartrit). Det gælder ligeledes IL-12/IL-23 hæmmeren (ustekinumab) og IL-17 hæmmerne (secukinumab, ixekizumab og brodalumab) samt IL-23 hæmmere som guselkumab, tildrakizumab og rixankizumab. En fosfodiesterasehæmmer apremilast er i tabletform ligeledes godkendt til behandling af psoriasis og psoriasis gigt.
 

Klimaterapi

Et 4 ugers ophold ved det Døde Hav i Israel bedrer ofte psoriasis i betydelig grad. Behandlingen består i daglig badning i det mineralholdige vand kombineret med solbadning og evt. supplerende tjæresalve. 

Sådan bruger du medicinsk creme i behandlingen

Gode råd til dig der bruger medicinsk creme mod eksem
Artiklen er opdateret d 20-09-2022