Smertebehandling: Med eller uden medicin
Smerter kan behandles på mange forskellige måder: Behandlingen spænder lige fra piller og indsprøjtninger over træningsøvelser og akupunktur til kiropraktik.
Medicin mod smerter
Svagt virkende medicin mod svage smerter
- Paracetamol anbefales ved svage smerter, da det har en god effekt og færrest bivirkninger. Paracetamol er generelt ugiftigt, men det kan give livstruende leverskader ved overdosering. Derfor må anbefalet dosering aldrig overskrides.
- NSAID (non-steroide antiinflammatoriske midler) i daglig tale bedre kendt som gigtmedicin, er en anden type for medicin, som oftest bruges mod svage smerter. Acetylsalicylsyre, ibuprofen, diclofenac og naproxen hører til denne gruppe, hvoraf nogle fås i håndkøb.
Kraftigt virkende medicin mod stærke smerter
Bivirkninger
Opioider kan have følgende bivirkninger:
- Eufori
- Sløvhed
- Nedsat vejrtrækning
- Kvalme og opkastninger
- Forstoppelse
- Afhængighed og brug for større dosis efter længere tids brug (tolerance).
Sekundær medicin
LDN (lavdosis Naltrexone) kan anvendes ved kroniske smerter. LDN virker ved at blokere morfinreceptorer i 8 timer. Kroppen registrerer, at der er for lidt morfin i kroppen, og reagerer ved at stimulere endorphin produktionen, som er kroppens egen morfin. Sideløbende er morfinreceptorerne blevet mere følsomme af at være blokeret. Denne kombination resulterer i en smertelindrende effekt.
Medicin mod smerter til gravide og børn?
Vær opmærksom på:
- Smertestillende medicin skal opbevares utilgængeligt for børn og unge.
- Kontakt lægen ved større forbrug af smertestillende håndkøbsmedicin.
- Har du nedsat nyrefunktion skal du være særligt opmærksom på bivirkninger ved brug af opioider og NSAID
- Paracetamol er generelt ugiftigt, men kan give leverskader ved overdosering. Derfor må anbefalet dosering aldrig overskrides!
Øvelsesterapi mod smerter
Det er vigtigt at der er progression i øvelserne, for at opnå bedst effekt, og ofte skal man træne længe – 3 til 6 måneder før det skadede væv er styrket tilstrækkeligt.
Indsprøjtninger (blokader)
Akupunktur
Smertebehandling med fysioterapi, kiropraktik mv.
Kiropraktorens ’manipulation’ har dokumenteret effekt som smertebehandling i nakke og ryg. Teknikken bruges, i forbindelse med hold i ryggen eller nakken og ledsages ofte af et ’klik’ eller et ’knæk’.
Ved mindfullness, meditation, kognitiv terapi og lignende, anvendes teknikker der tilstræber at påvirke patientens opfattelse og håndtering af kronisk smerte. Smerten er der stadig, men man lærer at acceptere den, og på den måde fylder den mindre.