Chat with us, powered by LiveChat Smertebehandling af sportsskader
Sundhed

Smertebehandling af sportsskader

Smerte og hævelse er kroppens metode til at advare om en skade.

RICEM

Ved sportsskader, skal du som udgangspunkt være tilbageholdende med smertestillende medicin. Sportsskader kan ofte bedre behandles med RICEM-princippet (Ro, Is, Compression, Elevation, Mobilisering). 

Læs mere om RICEM i artiklerne om akutte sportsskader og overbelastningsskader ved sport.

Hvis du er meget generet af din sportsskade, bør du kontakte din læge eller en fysioterapeut.

Behandling med paracetamol

Paracetamol er smertestillende medicin, der fås i håndkøb på apoteket i from af tabletter, brusetabletter, pulver til oral opløsning, smeltetabletter og stikpiller. 

Paracetamol kan anvendes ved både akutte sportsskader og overbelastningsskader ved sport. Paracetamol har en god smertestillende effekt, der kan lindre milde til moderate smerter. Paracetamol har få bivirkninger, hvis du overholder doseringen. 

Husk at store pakninger kræver en recept fra din læge.

Behandling med NSAID

NSAID, Non-Steroidal Anti-Inflammatoric Drugs, er en gruppe af smertestillende lægemidler, som kan fås i form af tabletter. 

NSAID kan anvendes ved både akutte sportsskader og overbelastningsskader, da NSAID virker blandt andet smertestillende og anti-inflammatorisk. Inflammation betyder betændelse, som i denne sammenhæng er en ikke-bakteriel betændelsestilstand i kroppen, som ved skader giver smerter, hævelse, ømhed, rødme og bevægelsesindskrænkning.

NSAID har flere bivirkninger end paracetamol bl.a. en risiko for mavesår, som stiger ved høje doser og længere tids behandling. Hvis du er over 65 år, eller hvis du tidligere har haft problemer med halsbrand og mavesår, bør du ikke bruge NSAID.

NSAID (fx ibuprofen) kan fås i håndkøb, men husk at store pakninger kræver en recept fra din læge.

Det er også en mulighed at anvende lokaltvirkende NSAID, som kan smøres på det skadede område. En creme eller gel kan fx indeholde ibuprofen, piroxicam eller diclofenac og kan købes i håndkøb på apoteket, og lægemidlet må kun bruges på intakt hud. 

Det optages kun ganske lidt i resten af kroppen, og derfor er der ikke samme problemer med bivirkninger som ved tabletbehandling med NSAID.

Hvis du ikke har effekt af den lokale behandling, kan du tale med læge, apoteket eller en fysioterapeut for at finde en anden behandling. Du må ikke kombinere tabletter med lokalbehandling af NSAID til huden.