Symptomer på klyngehovedpine
Klyngehovedpine er karakteriseret af meget svære smerter af 15-180 minutters varighed omkring det ene øje og et eller flere følgesymptomer på samme side som smerterne:
Klyngehovedpine giver anfald en eller flere gange dagligt i perioder af uger til et par måneder (episodisk klyngehovedpine), i værste fald hver dag.
Klyngehovedpine er karakteriseret af meget svære smerter af 15-180 minutters varighed omkring det ene øje og et eller flere følgesymptomer på samme side som smerterne:
Klyngehovedpineanfald kommer dagligt eller næsten daglig med op til 8 anfald i døgnet i en periode på vanligvis 4-12 uger (klyngeperiode). Herefter kan der være pause i 1-2 år, hvorpå der kan opstå en ny klyngeperiode. Omkring 10% har kronisk klyngehovedpine, det vil sige anfald hver dag året rundt.
Ofte er klyngehovedpine ledsaget af lys- og lydoverfølsomhed, kvalme og eventuelt opkastninger. Disse symptomer er ikke en del af de diagnostiske kriterier og ses også ved migræne.
Klyngehovedpine er altid lokaliseret på den samme side, i modsætning til migræne som ofte skifter side fra anfald til anfald. I meget sjældne tilfælde kan hovedpinen skifte side.
Studier af hjernen har vist, at der under anfald af klyngehovedpine, sker en aktivering af hjerneceller i hypothalamus, som er den forreste del af mellemhjernen på samme side som smerterne.
Klyngehovedpine er hos omkring 10% arvelig.
Søg omgående en læge/skadestue ved følgende symptomer:
Kontakt egen læge ved følgende symptomer:
Alkohol kan provokere anfald i perioder med klyngehovedpine.
Klyngehovedpine forekommer hos 1 ud af 1000. De første anfald viser sig typisk før 50-års alderen, men sjældent hos børn.
I modsætning til migræne har mænd klyngehovedpine dobbelt så hyppigt som kvinder. Omkring 10 % har kronisk klyngehovedpine med anfald hver dag året rundt.
Klyngehovedpine fortsætter sædvanligvis gennem hele livet, men der bliver ofte længere mellem klyngeperioderne.
En undersøgelse hos neurolog er vigtig grundet sjældenheden af klyngehovedpine.
Diagnosen stilles på baggrund af:
Patienter med klyngehovedpine henvises til neurolog eller en neurologisk afdeling, idet lidelsen er sjælden, og behandlingen ofte er vanskelig. Akut anfaldsbehandling skal i reglen suppleres med forebyggende behandling.
Desværre er firmaet som producerede nervestimulatoren gået konkurs, hvorfor denne behandling desværre ikke er tilgængelig aktuelt.
Danmarks Patientforening for Hovedpineramte: