Hvad er kolesterol?
Kolesterol er et specielt slags fedtstof, der er en vigtig byggesten i alle kroppens celler.
HDL (high density lipoprotein)-kolesterol ser ud til at beskytte mod åreforkalkning, hvorimod LDL (low density lipoprotein)-kolesterol i øget mængde er skadeligt og medfører åreforkalkning. En anden type fedtstof, triglycerid, øger også risikoen for åreforkalkningssygdom.
Kolesteroltal
Ved kolesteroltal forstås sædvanligvis total-kolesteroltallet, men værdier for LDL- og HDL-kolesterol samt triglycerid indgår også i vurderingen af kolesterolstatus.
Hos raske voksne uden andre væsentlige risikofaktorer anbefales generelt et kolesteroltal under 5-6. Desuden bør LDL være under 2.6, triglycerid under 2 og HDL over 1.
Hvis man har åreforkalkningssygdom, diabetes 2, eller andre risikofaktorer, bør kolesteroltallet være lavere og afhængig af den samlede risikoprofil bør LDL-kolesterol være helt ned til 1.4 eller lavere, lige som der som udgangspunkt altid anbefales kolesterolsænkende medicin (statiner mv.). Forhøjet kolesteroltal er dog kun én af mange risikofaktorer for hjertekarsygdom.