Chat with us, powered by LiveChat Mavesår – Langvarig brug af gigtmedicin kan give mavesår
Mave- og tarmsygdomme

Mavesår - medicinsk behandling

Mavesår kan være ukompliceret eller kompliceret. Ukompliceret mavesår er det mest almindelige og skyldes typisk bakterien Helicobacter pylori, som kan behandles med antibiotika sammen med syrehæmmende medicin.

Symptomer på mavesår

Mavesår kan inddeles i:
 • Ukomplicerede mavesår
 • Komplicerede mavesår.
Det ukomplicerede mavesår er langt det hyppigste. Det kan enten sidde i tolvfingertarmen eller sjældnere i mavesækken. 
Symptomerne ved ukompliceret mavesår kan være: 
 • Smerter eller ubehag i den øverste del af maven
 • Evt. halsbrand.
Smerterne kan evt. forstærkes af sult og afhjælpes ved at spise. De provokeres ofte af sure drikke, psykisk stress, kaffe, tobak, alkohol, røgede spiser og indtagelse af acetylsalicylsyre og smertestillende gigtmedicin (NSAID-præparater).
læs også: Galdesten
læs også: Refluks

Årsager til mavesår

Mavesår ved overgang fra mavesæk til tolvfingertarm
Mavesår kan skyldes infektion med bakterien Helicobacter pylori. Andre årsager til sår i tolvfingertarmen eller mavesækken kan være langvarig (dvs. mere end to-tre ugers) brug af acetylsalicylsyre og smertestillende gigtmedicin (NSAID-præparater).
 
Det er usikkert, hvorvidt faktorer som kaffe, stress og kost har indflydelse på forekomsten af mavesår.
 
Sår i mavesækken er sjældent forårsaget af kræftsygdom, hvorimod sår i tolvfingertarmen kun yderst sjældent har sammenhæng med kræftsygdom.

Faresignaler

Søg læge, hvis du oplever:
 • vægttab
 • tegn på blodmangel, dvs. bleghed, træthed, svimmelhed
 • synkebesvær
Hvis der er gentagne opkastninger, sort afføring eller blodige opkastninger, kan der være tale om komplikationer til mavesårssygdom.

Hvad kan du selv gøre ved mavesår?

Man kan ikke forebygge eller helbrede mavesår ved at ændre sine kostvaner, men hvis man har fået konstateret mavesår, er det fornuftigt at:
 • undgå tobaksrygning
 • undlade langtidsindtagelse af gigtpræparater

Hvor udbredt er mavesår?

Hvert år får ca. 5.000 personer i Danmark mavesår - dobbelt så mange mænd som kvinder, og hyppigst rygere. Sår i tolvfingertarmen er ca. tre gange så hyppige som sår i mavesækken. 

Undersøgelse for mavesår

Diagnosen stilles ved kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm (gastroskopi). Undersøgelsen er ambulant og kan foregå uden beroligende medicin. 

Undersøgelse for forekomsten af Helicobacter pylori sker ved enten vævsprøve fra mavesækken eller ved blodprøve eller pusteprøve. Ved sår i tolvfingertarmen vil man ikke altid undersøge for forekomst af bakterien, men blot behandle for den alligevel. Det skyldes, at den meget ofte er årsag til sår i tolvfingertarmen.

Da sår i mavesækken i meget sjældne tilfælde kan være udtryk for kræftsygdom, vil man ved disse sår altid tage vævsprøver gennem kikkerten.

Endoskopi-undersøgelse

Hvordan udvikler mavesår sig?

Den medicinske behandling er oftest helbredende. Efter medicinsk behandling inklusiv antibiotika mod Helicobacter pylori, vil 10-15 % dog få tilbagefald inden for et år.

Ubehandlet er der risiko for at få komplikationer i form af fx blødning, hul på mavesæk eller tolvfingertarm eller evt. forsnævring af mavemunden.

Behandling af mavesår

Tidligere var helbredende behandling af mavesår oftest operation, men i dag kan langt de fleste (næsten alle) mavesår behandles med medicin:
 • Sår i tolvfingertarmen behandles med to slags antibiotika kombineret med syrehæmmende medicin, oftest i en kur på 1-2 uger.
 • Godartede sår i mavesækken behandles på samme måde, dog over længere tid, og det skal altid afsluttes med en ny kikkertundersøgelse for at sikre, at såret heler.
Ved samtidig tilbageløb af mavesyre til spiserøret (refluks) kan det være nødvendigt at forlænge den syrehæmmende behandling.
 
Hvis der er kræftsygdom, er operation eneste mulighed for helbredende behandling. Den kirurgiske behandling af kræft i mavesækken er centraliseret til en enkelt afdeling i hver region.

Andre navne eller stavemåder for mavesår:

 • Sår i tolvfingertarm eller mavesæk
 • Ulcus
Artiklen er opdateret d 23-09-2022