Chat with us, powered by LiveChat Bliv tryg ved dit blodtryk
Blodtryg
Få styr på blodtykket
Hver femte af os går rundt med forhøjet blodtryk, og mange ved det ikke selv. Forhøjet blodtryk kan være farligt, fordi det over tid slider på blodkar og kroppens organer og øger risikoen for hjerte-kar-sygdom. Heldigvis er der meget, der kan hjælpe med at holde blodtrykket på et sundt niveau. 
Kend dit blodtryk
illustration af blodtryksmåler som er formet som et spørgsmålstegn
Kender du dit blodtryk?

En af de vigtigste ting, du kan gøre for at passe på din krop, er at være opmærksom på dit blodtryk. Du kan nemlig godt have forhøjet blodtryk uden at mærke det. Ofte mærker man ikke symptomer, med mindre blodtrykket er meget højt. Først her kan man opleve svimmelhed, hovedpine, hjertebanken eller åndenød ved fysisk anstrengelse. Nogle kan også få næseblod, fordi det høje tryk kan få de små blodkar i næsen til at briste.

Sandsynligheden for at få forhøjet blodtryk stiger med alderen, og særligt efter de 50 år kan det være en god ide at kende dit blodtryk, så du kan sætte ind i tide, hvis det ligger for højt.

20%
af alle voksne danskere har forhøjet blodtryk.
120/70
mm Hg betegnes som et normalt blodtryk. Det kan variere i forhold til alder, køn og fysisk aktivitetsniveau.
Skaderne kommer snigende
Det er helt naturligt og ufarligt, at blodtrykket svinger i løbet af dagen, alt efter hvad du laver og hvordan du har det. Det er først, når blodtrykket har været permanent forhøjet over lang tid, at alarmklokkerne begynder at ringe. 
illustration af et hjerte, der ligner en alarmklokke
Forhøjet blodtryk belaster dit kredsløb og hjerte, og over tid øger det risikoen for åreforsnævring, hjerneblødning og blodpropper. Det kan også lave skader på nyrer, øjne, blodårer og hjertet selv. I sidste ende kan det gå ud over levetiden.
Hvad er blodtrykket?
Hvad er blodtrykket?

Blodtrykket er betegnelsen for det tryk, der er i blodårerne, og det angiver, hvor hårdt hjertet skal arbejde for at pumpe blodet ud i kroppen.  Blodtrykket bliver angivet med to tryk  – et højt og et lavt, som beskrives med to tal – for eksempel 130/80, der udtales 130 over 80. Det høje tal er ‘det systoliske tryk’, som er når hjertet trækker sig sammen og pumper blodet ud, og det lave er ‘det diastoliske tryk’, hvor hjertet slapper af og fyldes med blod. 

Blodtrykket ændrer sig hele tiden, alt efter hvad du laver, og hvordan du har det i kroppen. Det siger sig selv, at hjertet skal arbejde mere, når du er aktiv, og mindre, når du hviler. Men derudover er der en lang række faktorer, som kulde og varme, om du har spist eller drukket, om du er nervøs eller stresset og så videre, som påvirker dit blodtryk i øjeblikket. På længere sigt er dit blodtryk afhængigt af blandt andet gener, alder, vægt, livsstilsvaner, kost, motion og stressniveau.

Højt eller lavt?

Blodtrykket angives i millimeter kviksølv (mmHg). Det skyldes, at blodtrykket tidligere blev målt med et kviksølvapparat. I dag bruger man som regel elektroniske blodtryksmålere. 

Et normalt blodtryk ligger omkring 120/70 mmHg med lidt variation i forhold til alder, køn og fysisk aktivitet. Hvis blodtrykket målt derhjemme er 135/85 mmHg eller derover, er der tale om forhøjet blodtryk, også kaldet ‘hypertension’.

Højt blodtryk. Hvorfor?
Højt blodtryk. Hvorfor?

Forestil dig en blodåre som en vandslange. Når vandet strømmer gennem slangen, laver det et tryk på vandslangens sider. Jo mere du skruer op for vandet, jo sværere er det for vandet at passere gennem slangen og jo større tryk er der på siderne. Samme princip gælder blodårerne, men modsat en vandslange er blodkarrene elastiske og kan udvide og trække sig sammen.  Når du bliver ældre, bliver blodårerne stivere, og det betyder, at hjertet skal pumpe hårdere for at sende blodet rundt i kroppen, og så øges blodtrykket. Derfor er det normalt, at blodtrykket stiger med alderen. Undersøgelser viser, at ved 40-årsalderen er det under 10 %, der har forhøjet blodtryk, mens hver anden +60-årige har forhøjet blodtryk. 
Blodårerne kan forkalke
Forhøjet blodtryk hænger sammen med åreforkalkning, fordi åreforkalkning indsnævrer blodårerne, og så skal hjertet arbejde mere for at pumpe blodet rundt. Det kan omvendt også være et højt blodtryk, som er årsag til åreforkalkning, fordi det høje tryk laver skader på blodkarrenes vægge, hvor kolesterol og andre fedtstoffer så kan aflejre sig.
illustration af tre blodpropper
Er du i risiko?
Hvorfor får nogen forhøjet blodtryk og andre ikke? Det har videnskaben endnu ikke et færdigt bud på. Hos de allerfleste er det ikke muligt at finde den direkte grund, men der er en række risikofaktorer, som du bør være opmærksom på.

Du er +50

Særligt efter de 50 år stiger risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk. 

Du har hjerte-kar-sygdom i familien

Arvelighed spiller en rolle for dit blodtryk. Hvis der er tilfælde af tidlig (yngre end ca. 50 år) hjerte-kar-sygdom i din nærmeste familie, kan det være med til at øge din risiko.

Du er ryger

Det er ingen hemmelighed, at rygning er usundt. Men hvad betyder det for dit blodtryk? Rygning skader blodkarrene, forsnævrer årerne og får blodet til lettere at størkne. Risikoen ved at ryge svarer til, at blodtrykket havde været 40 mmHg højere. 

Du er ofte stresset

Stress får dit nervesystem til at gå i alarmberedskab. Det får kroppen til at frigive hormoner, der får hjertet til at slå hurtigere og blodtrykket til at stige. Lang tids stress kan derfor være skadeligt for dit blodtryk.
billeder af pommes fritter, øl og lakrids

Du drikker mere alkohol end anbefalet

Hvis du generelt drikker for meget alkohol, øger det risikoen for en lang række af sygdomme og kan også føre til forhøjet blodtryk. Sundhedsstyrelsen anbefaler højst ti genstande om ugen og højst fire genstande på én dag. Det gælder både for mænd og kvinder.

Du har overvægt

Overvægt i sig selv øger risikoen for at få hjerte-kar-sygdom og påvirker også ved at øge blodtrykket og belastningen på hjertet. Overvægt giver også større risiko for at udvikle type-2 diabetes, som belaster kredsløbet. 

Du spiser meget salt

Et stort saltindtag øger blodtrykket. Den største del af vores saltindtag kommer fra forarbejdede fødevarer, så vær især opmærksom, hvis du ofte spiser fastfood, færdigretter og salte snacks.

Du er generelt fysisk inaktiv

 Manglende fysisk aktivitet har en lang række sundhedsskadelige effekter på blandt andet kredsløbet, stofskiftet og hjernens funktioner. 

Du spiser meget lakrids

Rålakrids – altså selve lakridsekstrakten – indeholder et stof, der kan give forhøjet blodtryk. Det hedder glycyrrhizinsyre og er det naturlige sødestof i lakridsroden. I små mængder er det harmløst, men hvis du spiser rigelige mængder lakrids næsten hver dag, kan det være sundhedsskadeligt.

Mål dit blodtryk
Mål dit blodtryk

Når du måler dit blodtryk hjemme i dine vante omgivelser, vil du sandsynligvis få det mest korrekte resultat. Det er fordi, man ofte har et højere blodtryk, når det måles hos lægen eller på sygehuset. Det skyldes, at man kan være lidt nervøs eller spændt i situationen og bliver kaldt ’white coat’-effekten. Der skal mere end en enkelt måling derhjemme til at indikere, om blodtrykket er for højt. Du skal derfor først kontakte din læge, hvis du efter flere målinger finder ud af, at dit blodtryk kan være forhøjet.

Sådan måler du bedst dit blodtryk

Blodtrykket skal måles 2 gange om dagen, 3 dage i træk. Vælg 3 dage, der er typiske for dig. 
Du skal måle 3 gange, hver gang du måler blodtrykket.
Du skal måle lige før morgenmaden og lige før aftensmaden.
Du må ikke ryge, spise eller drikke kaffe i de sidste 30 minutter, før du måler blodtrykket. Hav også gerne tisset af, inden du går i gang med at måle. 

Du skal bruge en elektronisk blodtryksmåler, hvor apparatets målenøjagtighed er testet korrekt. Bruger du et apparat, hvor nøjagtigheden ikke er testet korrekt, risikerer du unøjagtige målinger, hvilket kan betyde, at apparatet f.eks. viser et for højt blodtryk, uden at det nødvendigvis er tilfældet. Du kan finde en guide til, hvordan du tjekker at nøjagtigheden er blevet testet, her. Du kan også spørge på apoteket. 


Læs manualen til din blodtryksmåler, før du går i gang med at måle blodtryk.

Hvis ikke lægen har fortalt dig, hvilken arm du skal måle dit blodtryk på, skal du første gang du måler, undersøge om der er forskel på blodtrykket i højre og venstre arm. Det gør du ved at måle dit blodtryk én gang på den ene arm, derefter to gange på den anden arm og så én gang mere på den første arm. Hvis forskellen på det systoliske tryk, det vil sige det høje tal, er over 20 mmHg, skal du bruge armen med den højeste værdi, når du fremover måler. Det vil sige, hvis du måler 119 mmHg på højre arm og 140 mmHg på venstre arm, skal du bruge venstre arm til at måle blodtrykket.

 
billede af en person der måler blodtryk
Find en god stol med ryglæn, hvor du kan sidde uforstyrret og hvor du kan hvile armen på en bordplade foran dig.  Sid uden korslagte ben og hvil dig i 5 minutter, inden du går i gang. Lad være med at tale eller bevæge dig under målingen.

Din arm skal være blottet, og der må ikke være tøj, der strammer på armen.

Manchetten placeres på overarmen et par centimeter over albuebøjningen med luftslangen i midten og nedad. Det er vigtigt, at manchetten passer på overarmen. Den må ikke stramme og der skal kunne være en finger ubesværet mellem manchet og overarm. Læg armen på bordet med håndfladen opad og med manchetten på højde med hjertet. Du kan eventuelt lægge en pude under armen.

Tænd blodtryksmåleren som anvist. Aktiver startknappen. Apparatet foretager nu selv målingen, og du vil kunne mærke, at manchetten strammer om armen. Når målingen er færdig, står der tre tal på skærmen. Det høje blodtryk (systoliske) og det lave blodtryk (diastoliske) samt din puls. Notér de tre tal sammen med dato og tidspunkt på dagen, hvis ikke det apparat, du bruger, har hukommelse og derfor gemmer målingen. 

Mål blodtrykket 3 gange. Når du er færdig med at bruge apparatet, vil det slukke efter et par minutter. 
Hold trykket nede
Hold trykket nede

Det kan være nødvendigt at tage medicin for at sænke blodtrykket, men det du selv kan gøre, er lige så vigtigt. Forskning viser nemlig, at en sund livsstil kan få blodtrykket til at falde – og i nogle tilfælde så meget, at medicin ikke er nødvendigt.

Her kommer 6 gode råd til at holde trykket nede, så du kan holde længere:
illustration af en knækket cigaret

Drop tobakken

Rygestop er det vigtigste, du kan gøre for at sænke din risiko for hjerte-kar-sygdom. Nikotin og mange af de andre stoffer i tobaksrøg får dit hjerte til at slå hurtigere og blodårerne til at trække sig sammen. Begge dele øger blodtrykket. Desuden får rygere oftere blodpropper. Det er selvfølgelig bedst at holde helt op med at ryge, men selv hvis det ikke lykkes 100 %, vil det have en positiv effekt på risikoen for blodprop eller blødning i hjernen at skære ned på tobakken.

illustration af en ske salt

Spar på saltet

Hold dit daglige saltindtag under 5 gram. Det svarer til ca. en teskefuld. Den nemmeste måde at gøre det på, er at lave maden selv. Så kan du nemlig selv styre, hvor meget salt der er i. Der skjuler sig en masse salt i forarbejdet mad som fast food, færdigretter, brød, pålæg, ost og salte snacks. For eksempel indeholder en halv skive rugbrød med spegepølse og smør 1 g salt, og en portion tomatsalat med oliven og feta indeholder 2 g salt.
illustration af en person der cyjkler

Få pulsen op

Når det handler om at være fysisk aktiv, er tommelfingerreglen, at al bevægelse er godt, og at lidt er bedre end intet. Du skal helst være fysisk aktiv og få pulsen op i sammenlagt mindst 30 minutter hver dag. Det behøver ikke at være hård og intensiv motion, selvom det er godt at blive så forpustet, at man har svært ved at føre en samtale – også let til moderat fysisk aktivitet er godt for blodtrykket. Det bedste, du kan gøre, er at være fysisk aktiv på en måde, der kombinerer udholdenhed og styrke. Træn din udholdenhed så ofte som muligt, og gerne hver dag, f.eks. med gå- eller cykelture og styrk dine muskler 2-3 gange om ugen. 
 
illustration af en person der laver yoga

Mindre stress

Stress øger niveauet af bestemte hormoner, der får blodtrykket til at stige. Akut stress i pressede situationer er en uundgåelig del af livet, men hvis du har en hverdag, hvor stress er blevet en fast bestanddel, kan det høje blodtryk blive kronisk.
Prøv, om du kan lave nogle tiltag, der sænker dit stressniveau. Det kan nogle gange kræve omfattende ændringer i dit liv, men hvis det ikke er muligt, kan du indføre mindre ting, der virker afstressende, såsom meditation, mindfullness, yoga eller samtaler med en ven eller en terapeut.
 
illustration af en kropsvægt

Pas på vægten 

Hold en normal vægt og følg de officielle kostråd – såsom mindre fedt, sukker, salt og alkohol og mere grønt, fuldkorn, fisk og frugt – så er du på rette vej.
 
illustration af et vinglas

Alkohol med måde

Drik alkohol med måde, dvs. mindre end 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på én dag.
 
Behandling af forhøjet blodtryk

Hvis du har let forhøjet blodtryk, kan livsstilsændringer muligvis være nok til at sænke blodtrykket. Hvis omlægning af livsstilen ikke er tilstrækkelig, eller hvis blodtrykket er meget højt, vil blodtrykssænkende medicin være nødvendigt. Formålet med behandlingen er at sænke blodtrykket, så din risiko for hjerte-kar-sygdom reduceres. Hvor meget blodtrykket skal sænkes med behandlingen, er noget, du aftaler med din læge, og vil blandt andet afhænge af, om du i forvejen har en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Hvis du skal tage medicin, vil det være individuelt, hvilken behandling, der passer bedst til dig. Ofte er det en kombination af et eller flere lægemidler og det er almindeligt, at man skal prøve sig lidt frem, indtil man finder det rigtige, også i relation til eventuelle bivirkninger. Her er det vigtigt at være i dialog med din læge, så I sammen kan finde frem til det, der virker bedst for dig. Behandlingen er i de fleste tilfælde livslang. Det vil sige, at du skal holde fast i din sunde livsstil og/eller medicin resten af livet for at holde dit blodtryk under kontrol. 

 
Bevar motivationen

Fordi nogle oplever bivirkninger ved den blodtrykssænkende medicin, kan de måske opleve det som en udfordring at følge behandlingen. Eller det kan simpelthen være svært at være motiveret til at ændre den måde, man lever på, fordi man ikke oplever nogen symptomer og i øvrigt føler sig sund og rask på trods af det forhøjede blodtryk. 

Skaderne ved forhøjet blodtryk sker langsomt og umærkeligt, men konsekvensen kan komme pludseligt i form af hjerteanfald, blodprop eller hjerneblødning.

Derfor er det vigtigt at understrege, at belønningen ved at holde dit blodtryk nede både er udsigten til et længere liv og en bedre livskvalitet undervejs, fordi risikoen for alvorlig sygdom formindskes. 

Oplever du bivirkninger ved den medicin, du bruger, som gør, at du har lyst til at stoppe med at tage medicinen, kan du altid tale med apoteket – måske kan bivirkningerne afhjælpes ved at tage medicinen på en bestemt måde. Det kan også være nødvendigt at tale med din læge om behandlingen og om der eventuelt er en anden type medicin, du kan bruge i stedet for. Husk, at du aldrig bør stoppe med at bruge medicinen uden først at have talt med lægen.

 
illustration af nogle piller
Blodtrykssænkende medicin

Der findes forskellige slags blodtrykssænkende medicin, der virker på forskellig vis. Her er de vigtigste:

Vanddrivende midler: Øger udskillelsen af salt og vand gennem nyrerne. Resultatet er, at blodet fylder mindre, og dermed sænkes blodtrykket.

Læs mere om vanddrivende medicin.

Calciumblokkere:  Blokerer calciums virkning på de glatte muskler, der findes i blodkarrene. Resultatet er, at blodkarrene udvider sig og blodtrykket falder.

Læs mere om calciumblokkere.

ACE-hæmmere: Hæmmer det enzym, der står for at omdanne Angiotensin-I til Angiotensin-II, som er et hormon, der får blodkarrene til at trække sig sammen. Resultatet er, at blodkarrene udvider sig og blodtrykket sænkes.

Læs mere om ACE-hæmmere.

Angiotensin-II antagonister: Hæmmer vikningen af Angiotension-II, der er et hormon, som får blodkarrene til at trække sig sammen. Resultatet er, at blodkarrene udvider sig og blodtrykket sænkes.

Betablokkere: Mindsker hjertets pumpearbejde og sænker pulsen.

Læs mere om betablokkere.

 

Artikel: Læs apotekets artikel om blodtrykssænkende medicin 

Spørg apoteket
illustration af to læger
Godt vi har apoteket
Du kan altid få hjælp og vejledning på apoteket. Det gælder både generelle spørgsmål omkring forhøjet blodtryk, eller hvis du tager blodtrykssænkende medicin og har brug for rådgivning. Du kan enten komme ind på apoteket eller benytte vores online chat, hvor faguddannet apotekspersonale er klar til at svare på dine spørgsmål døgnet rundt.
billede af en apoteksmedarbejder
Hjælp til gode medicinvaner
Apoteket tilbyder en gratis samtale om det at bruge medicin til dig, der har fået konstateret kronisk sygdom inden for de seneste 6 måneder. Målet er at hjælpe dig godt i gang med din medicin. Du har også mulighed for at få en samtale, hvis du synes, det er udfordrende at få indarbejdet de gode medicinvaner i hverdagen, og derfor ikke altid får taget medicinen som aftalt med lægen.
Hold styr på medicinen
Hvis du er medicinbruger, gør appen ‘apoteket’ det nemt at holde styr på din medicin, blandt andet med en medicinhusker-funktion. Du kan også forny recepter og se, hvilke apoteker, der har din medicin på lager. Appen finder du i App Store og på Google Play.
billede af en telefon der er inde på appen 'apoteket'
Hent 'apoteket' appen til din telefon:
download appen med Google playdownload appen via app store
Chat med apoteket