Chat with us, powered by LiveChat Glemt din astmamedicin? Læs hvad du skal gøre her
Medicin

Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt at tage min astmamedicin?

Inhalation af luftvejsudvidende og forebyggende medicin er den grundlæggende behandling af astma både hos børn og voksne.

Forskellige typer medicin, forskellige konsekvenser

Følger du en medicinsk behandling, der er tilpasset dine astmasymptomer, har du gode muligheder for at kontrollere din astma og leve et normalt liv. Har du glemt at tage din astmamedicin, kan det påvirke dine astmasymptomer og føre til forværring af din astma.
 
Hvad det helt præcist betyder, hvis du glemmer din medicin, kommer an på, hvilken medicin du bruger. Lad os først få overblik over de forskellige typer.

Indenfor inhalationsbehandling af astma, findes der: 

Forebyggende medicin:
Indeholder binyrebarkhormon (steroider) og mindsker irritationen og hævelsen af slimhinderne i luftvejene. Medicinen gør slimhinden mere modstandsdygtig overfor det, der irriterer den. 

Du kan ikke umiddelbart mærke, at du tager medicinen. Du skal alligevel inhalere den hver dag, med mindre du har aftalt andet med din læge. Også selvom du ikke har astma-symptomer. Der kan gå adskillige uger, før du har fuld effekt af behandlingen.
Luftvejsudvidende medicin: 
Denne type medicin hedder også beta-2-agonister og virker ved at få de små muskler omkring luftvejene til at slappe af, så de udvider sig, og det bliver lettere at trække vejret.  

Luftvejsudvidende medicin kan inddeles i:

  • Korttidsvirkende. Denne type kaldes også anfaldsmedicin, og bruges i forbindelse med astmaanfald.
  • Langtidsvirkende.

Kombinationsmedicin: 
Kombinationsmedicin indeholder både luftvejsudvidende og forebyggende medicin. Medicinen virker ved at dæmpe irritationen i slimhinden i luftvejene.

Det får også musklerne omkring luftvejene til at slappe af, så luftvejene udvider sig og, det bliver lettere at trække vejret.

Hvis du har glemt forebyggende astmamedicin

Hvis du tager forebyggende medicin (beclometason, budesonid, ciclesonid, fluticason, mometason), kommer det blandt andet an på, hvor stor en dosis du har glemt, og hvornår du opdager det.

Du skal tage medicin 1 gang om dagen, om morgenen, men har glemt 1 dosis 

  • Du opdager i løbet af dagen, at du har glemt at tage din medicin: tag den glemte dosis.
  • Du opdager næste morgen, at du har glemt at tage din medicin: du skal ikke tage den glemte medicin men bare tage din medicin, som du plejer.

Du tager medicin 2 gange om dagen, morgen og aften, men har glemt at tage 1 dosis

  • Du har glemt din morgendosis og opdager det før kl. 14: tag den glemte dosis.
  • Du har glemt din morgendosis og opdager det efter kl. 14: du skal ikke tage den glemte dosis men tage din aftendosis, som du plejer.
  • Du har glemt din aftendosis og opdager det, før du går i seng: tag den glemte dosis.
  • Du har glemt din aftendosis og opdager det først næste morgen: du skal ikke tage den glemte dosis men bare tage din morgendosis, som du plejer.

Det gælder om at komme i gang og få oparbejdet en god fast rutine igen. 

Hvis du glemmer 2 eller flere doser

Har du glemt at tage flere doser efter hinanden, og der er gået et par dage, skal du absolut begynde at tage medicinen igen med det samme. Du skal tilbage i en god fast rutine.
Det vil være godt at kontakte lægen for at høre, om du i en periode skal have justeret den dosis, du skal tage. Det er vigtigt at kontakte lægen, hvis du kan mærke, at du har fået det værre med din astma.

Kontakt lægen for at tjekke dosis

Glemmer du regelmæssigt at tage din forebyggende astmamedicin, kan din astma blive forværret, og det kan føles som om, din behandling ikke virker. Du vil også opleve, at det bliver sværere at få din anfaldsmedicin til at virke, når du får akutte astmaanfald.
 
Du skal begynde at tage din forebyggende medicin igen som aftalt med lægen.
 
Du gør samtidig klogt i at kontakte lægen for at høre, om doseringen stadig passer.

Hvis du har glemt luftvejsudvidende medicin

Igen kommer det an på, hvilken type medicin det er, du har glemt:
 
Er det den korttidsvirkende eller langtidsvirkende?

Korttidsvirkende (terbutalin, salbutamol)

Korttidsvirkende luftvejsudvidende medicin anvendes ofte kun som anfaldsmedicin, som du skal tage, hvis du får et astmaanfald. Lægen kan have anbefalet en anden dosering.
 
Har du glemt at tage en enkelt dosis af din faste luftvejsudvidende anfaldsmedicin, behøver du ikke at tage den. Du fortsætter med at tage din medicin til sædvanlig tid næste gang, som du plejer.

Langtidsvirkende (formoterol, salmeterol)

Langtidsvirkende luftvejsudvidende medicin er ofte fast doseret 1-2 gange daglig. 
 
Har du glemt en enkelt dosis, skal du tage din dosis, så snart du opdager det.
 
Hvis du først opdager det tæt på, at du skal tage næste dosis, eller når du skal tage den næste dosis, skal du ikke tage dobbelt dosis. 

Hvis du har glemt kombinationsmedicinen

Du må ikke tage dobbeltdosis som erstatning for en glemt dosis af din kombinationsmedicin (beclometason/formoterol, budesonid/formoterol, fluticason/formoterol, fluticason/salmeterol, fluticason/vilanterol, ipratropium/fenoterol).

Nogle producenter anbefaler, at du tager en glemt dosis, så snart du opdager det. Dog ikke hvis det er tæt på din næste dosis. Andre producenter anbefaler, at du venter, til du skal tage næste dosis. Se i indlægssedlen, hvad der gælder for din medicin.

Men hvorfor er det vigtigt at tage astmamedicin?

Astma er en kronisk lungesygdom, hvor der er en irritationstilstand i luftvejenes slimhinde. Den bliver rød, hæver og danner sejt slim - det kaldes inflammation. Samtidig trækker musklerne omkring luftrørene sig sammen så luftvejene snævrer ind. Det betyder, at det bliver sværere at trække vejret. 
 
Formålet med at tage astmamedicin er at begrænse symptomer, normalisere lungefunktionen og forebygge astmaanfald.

Hvad er konsekvensen, hvis du ikke følger astmabehandlingen?

Uden medicinen bliver cellerne i lungerne til sidst stive på grund af konstant betændelsestilstand og krampe. Det gør, at medicinen ikke længere vil virke, som den skal, og du får sværere ved at behandle din astma. 
 
Du skal  være omhyggelig med din astmabehandling for at holde cellerne i dine lunger raske
 
Apoteket tilbyder at tjekke din inhalationsteknik, så du får mest muligt ud af din medicinske behandling.