Sådan virker medicin

Når man behandler med medicin skelner man mellem systemisk og lokalt virkende medicin. Medicin, du tager gennem munden f.eks. en hovedpinepille. virker systemisk.

Når man siger, at medicinen virker systemisk, betyder det, at medicinen føres med blodet rundt i hele kroppen.

Så ud over at virke det sted, du gerne vil have den til, kommer medicinen også rundt til andre steder i kroppen.

Lægemiddelstoffet kan derfor i visse tilfælde give uønskede virkninger andre steder i kroppen. Det kalder man for bivirkninger.

Når man siger, at medicinen er lokalt virkende, betyder det, at den kun virker på det sted, man gerne vil have den til.

Det er tilfældet med f.eks. øjen- og øredråber, cremer, næsespray m.m. Medicin, der virker lokalt, har den fordel, at den ofte har færre bivirkninger end medicin, der virker systemisk.

Medicin kan enten virke hurtigt eller langsomt, og det kan have hver sine fordele afhængigt af, hvad den skal bruges til. 

Hurtigtvirkende medicin virker, som ordet siger det, hurtigt og er derfor noget, man typisk bruger, når man gerne vil have en hurtig virkning her og nu.

Det kan f.eks. være tilfældet, hvis der er opstået en pludselig smerte som hold i ryggen. Til gengæld virker medicinen ikke altid så længe, og derfor kan det være nødvendigt at tage den flere gange i løbet af et døgn.

Langsomt virkende medicin kalder man også depotmedicin. Det gør man, fordi medicinen er lavet som en slags depot, der sørger for en virkning over længere tid.

Langsomt virkende medicin eller depotmedicin har den fordel, at det ikke skal tages så ofte som medicin, der er hurtigtvirkende.

Hvis man bruger medicin fast, kan det f.eks. være rart kun at skulle tage medicinen 1 gang om dagen i stedet for 4.

Ikke al medicin kan laves som depotmedicin. Enten fordi det aktive lægemiddelstof ikke egner sig til det, eller fordi det ikke giver mening ift., hvad medicinen skal bruges til.

Om man skal bruge langsomt eller hurtigtvirkende medicin afhænger helt og holdent af, hvilket konkret behov der er.

Nogle gange kan det endda være nødvendigt at kombinere de to muligheder.

Lægemiddelformer


Medicin kommer i mange forskellige former f.eks. tabletter, cremer, stikpiller, medicin der skal inhaleres eller injiceres.

Hvilken lægemiddelform, der er den bedste afhænger helt af, hvad det er, der skal behandles. 

Du bør dog altid være særligt opmærksom på, at forskellige lægemiddelformer godt kan indeholde det samme aktive lægemiddelstof.

Hvis man ikke er opmærksom, er der risiko for at få for meget medicin, når man blander forskellige former f.eks., hvis man både tager stikpiller og tabletter, der indeholder det samme lægemiddelstof. 

Du kan altid spørge på dit lokale apotek, hvis du er i tvivl.