Chat with us, powered by LiveChat Klysma
Medicin

Klysma

Beskrivelse

Klysma er flydende lægemidler, der bruges i endetarmen. Nogle klysma bruges lokalt til for eksempel at tømme tarmen i forbindelse med forstoppelse eller en tarmundersøgelse. Andre klysma indeholder lægemidler, som bliver optaget i blodbanen. På den måde virker det andre steder i kroppen.

Anvendelse

Klysma får du af hygiejniske grunde udleveret i endosisbeholdere af plast. Klysma er forsynet med en rektalspids, så opløsningen kan indføres så dybt i endetarmen som muligt. Du skal helst ligge på siden med bøjede ben, mens rektalspidsen føres ind. Ved større klysma skal patienten ligge på venstre side, så væsken løber ned i tarmen. Emballagen skal holdes presset sammen under udtagningen for ikke at suge dele af præparatet tilbage i beholderen.

Praktiske råd

Før at klysma føres ind, kan rektalspidsen smøres med for eksempel vaselin. Større klysma bør opvarmes til legemstemperatur, inden den hældes ind for at undgå ubehag og irritation.

Bemærk

Pas på, når klysma gives til børn. Rektalspidsen kan beskadige tarmvæggen. Indfør derfor kun en mindre del af spidsen, som skrevet på pakningen.

Holdbarhed og opbevaring

Større klysma bør opvarmes til legemstemperatur inden indhældning for at undgå ubehag og irritation. Klysmaet bør derfor opbevares tørt og ved stuetemperatur, hvis der ikke står andet på pakningen.Klysmaer kan ofte holde sig 5 år, men det er vigtigt at læse udløbsdatoen på pakningen. Medicin skal altid opbevares så børn og dyr ikke kan nå det. Hvis du er i tvivl om opbevaring eller holdbarhed på din medicin - så spørg på apoteket.