Chat with us, powered by LiveChat Behandling af bumser og acne – sådan undgår du uren hud
Medicin

Behandling af bumser og acne

Effektiv behandling af bumser og acne er næsten altid muligt, og man skal aldrig slå sig til tåls med, at intet synes at virke.

Hvad er acne?

Acne er en samlet betegnelse for hudsymptomer, hvor du får betændelse i en talgkirtel, som så udvikler sig til fx hudorme, røde knopper eller betændte bumser – typisk i ansigtet, på ryggen og brystet. 

Fra teenageårene er det almindeligt, at både drenge og piger får bumser pga. hormonændringer. Herefter aftager det for de fleste, mens nogle få har bumser gennem hele voksenlivet.

Acne kan være belastende både psykisk og socialt.

Det kan du selv gøre mod bumser

Overordnet er der en række ting du selv kan gøre for at slippe for bumser:

 • Rens din hud dagligt – med mild sæbe eller et renseprodukt, der ikke udtørrer huden.
 • Undgå at bruge fede eller olieholdige cremer
 • Undgå så vidt muligt makeup – det tilstopper talgkirtlerne og kan give flere bumser
 • Undgå at bruge hårvoks
 • Undgå magre mælkeprodukter i større mængder
 • Hovedbeklædning kan forværre acne
 • P-piller kan hæmme dannelsen af bumser – tal med din læge om det
 • Få hjælp af din læge eller apoteket, hvis du ikke selv kan komme problemet til livs.
Hvis tilstanden ikke bedres, eller sygdommen er tilpas svær, kan du blive henvist til en hudlæge, som kan rådgive om korrekt behandling af bumser og acne.

Magre mælkeprodukter i større mængder kan forværre acne. 

Behandling af hudorme

De første tegn på bumser er fedtet hud og små lyse eller mørke hudorme. Det er godt allerede her at starte behandling, også selv om problemet ikke er stort. De mest effektive midler indeholder retinoid (A-vitaminsyre-lignende forbindelse), fx en gel med adapalen eller isotretinoin.

Behandling af betændte bumser

Er der tale om relativt få eller et moderat antal bumser, som ikke er særligt ømme og betændte, kan man starte med en retinoid gel (adapalen, tretinoin eller isotretinoin) , benzoylperoxid gel eller en kombination af retinoid og antibiotika (se nedenfor) som både virker mod hudorme og bumser.

Antibiotika

Antibiotika er også et middel til behandling af bumser og acne - dels i form af creme, der indeholder azelainsyre, eller clindamycin opløsning. Lokalbehandling med kombinationsprodukter, der indeholder benzoylperoxid og enten clindamycin eller adapalen, er også effektivt.

 I svære tilfælde kan man blive behandlet med en gel (retinoid gel eller benzoylperoxid) og samtidig få antibiotika (tetracyclin, lymecyclin eller doxycyclin) i tabletform. Antibiotika i tabletform vil man normalt ikke give i mere end 3-6 måneder, da virkningen ved langtidsbehandling kan aftage.

P-piller

Mange p-piller hæmmer produktionen af talg og dermed dannelsen af bumser. Hos unge kvinder med mange bumser kan man vælge at behandle hudsygdommen med kombinations p-piller, der hæmmer talgproduktionen.

Hvis ikke behandlingen med retinoid gel, benzoylperoxid gel, antibiotikum eller p-piller hurtigt bedrer tilstanden, bliver man henvist til en hudlæge, som kan give behandling mod bumser og acne med isotretinoin kapsler (A-vitaminsyre-lignende forbindelse). 

A-vitaminsyre

Er der tale om behandling af svær acne, som øger risikoen for ar, vil man ofte starte med at give isotretinoin kapsler og ikke afvente virkningen af de mindre aktive midler. 
Kvinder som får denne behandling må ikke blive gravide under og fire uger efter, at behandlingen er afsluttet, da isotretinoin kan skade fosteret. 

Andre navne og stavemåder for bumser og acne:

 • Akne
 • Papler
 • Pustler
 • Uren hud

Behandling af bumser og acne tager tid

Uanset hvilken behandling, man starter på, er det helt afgørende, at man dels behandler sig regelmæssigt, dvs. hver dag, dels holder fast i behandlingen over mindst 3-6 måneder.

Mange gange må man prøve sig frem, indtil man finder det rette middel eller kombination af midler. Uanset hvilken behandling man får, kan der i starten opstå en kortvarig forværring. Det er vigtigt, at man ikke på dette tidspunkt stopper behandlingen.

Du kan læse mere om årsagerne til bumser, acne og uren hud i artiklen Acne og bumser.

LÆS også Acne og bumser

FAQ om isotretinoin og alkohol:

 • Isotretinoin har ikke nogen egentlig interaktion med alkohol. Det er rigtigt som du selv nævner, at man skal være forsigtig ved nedsat leverfunktion, dette skyldes risiko for bivirkninger af isotretinoin. Der er altså ikke noget problem i at indtage alkohol under behandlingen, når det så er sagt vil vi ikke anbefale dig at indtage store mængder alkohol. Det er i orden med et par genstande, men større mængder kan sætte leveren på større arbejde end hvad godt er.