Har du mavesår, vil du typisk have smerter i trekanten mellem brystkassens nedre rande, som i visse tilfælde kan stråle ud i ryggen. Smerterne kan opleves som en knugende, brændende eller sviende fornemmelse og svinge fra dag til dag. Der kan dog også påvises mavesår hos personer, som er helt uden symptomer.
Medicin mod for meget mavesyre og mavesår
Har du halsbrand, kvalme, sure opstød eller svien i toppen af maven, kan syreneutraliserende eller syrehæmmende medicin hjælpe dig af med symptomerne.
Medicin mod for meget mavesyre
Der findes forskellige slags medicin mod for meget mavesyre, og mange minder om hinanden i sammensætningen. Der kan dog være stor variation fra person til person med hensyn til virkningen, og det kan være nødvendigt at prøve forskellige præparater af.
Medicin mod mavesyre helbreder ikke, men medicinen mindsker eller fjerner midlertidig den irriterende mavesyre, der fremkalder symptomerne.
Syreneutraliserende medicin
Syreneutraliserende medicin indeholder basiske aluminium-, calcium- og magnesiumforbindelser, som virker lokalt i mavesækken ved at neutralisere mavesyren. Syreneutraliserende medicin bruges efter behov - gerne efter måltidet og lige før sengetid. Virkningen sætter ind allerede efter 5-10 minutter, men tilgengæld varer virkningen ikke så længe - kun få timer, da medicinen bliver tømt ud sammen med mavesækkens indhold.
Syreneutraliserende medicin kan påvirke effekten er anden medicin, fx antibiotika, jern og digoxin, da der er risiko for at optagelsen af de andre midler hæmmes. Du bør derfor tage dine forholdsregler og have et interval på 2 timer mellem indtagelsen af de syreneutraliserende medicin og anden medicin.
Har du hyppige gener med for meget mavesyre, som gør det nødvendigt at tage syreneutraliserende medicin flere gange i løbet af dagen, er det en god ide at opsøge din læge. Dels risikerer du bivirkninger som diarré eller forstoppelse. Dels har du brug for en anden mere effektiv medicin og eventuelt en undersøgelse.
Skumdannende medicin
Skumdannende medicin, også kaldet antirefluksmiddel, danner en stærkt skummende opløsning, der lægger sig som et låg oven på det sure maveindhold. Det mindsker sure opstød og tilbageløb af mavesyre (refluks). Den skumdannende medicin tages ca. 30 minutter efter et måltid samt lige før sengetid. Virkningen varer i omkring 4 timer.
Medicin mod mavesår
Medicin mod mavesår nedsætter eller hæmmer produktionen af syre i maven, hvorved symptomerne lindres og såret får mulighed for at hele op.
Medicin mod mavesår kan opdeles i 4 grupper:
H2-blokkere
H2-blokkere (H2-receptorantagonister) virker ved at hæmme histamin, som er det stof, der stimulerer produktionen af saltsyre i mavesækken. H2-blokkere nedsætter produktionen af saltsyre i maven med helt op til 50-75 %.
H2-blokkere tages enten én gang ved sengetid eller 2 gange daglig om morgenen og ved sengetid.
H2-blokkere bør ikke bruges til børn under 15 år eller ældre over 65 år uden først at have talt med lægen.
Syrepumpehæmmere
Syrepumpehæmmere (protonpumpehæmmere) virker ved at hæmme det enzym, der er med til at danne saltsyre. Herved opnås en hurtigere og kraftigere reduktion af syreproduktionen end ved brug af H2-blokkere.
Sædvanlig dosering af syrepumpehæmmere er 1 tablet dagligt.
Ved behandling med smertestillende, der giver risiko for mavesår, kan lægen vælge at starte behandling med syrepumpehæmmere for at undgå at udvikle mavesår.
Slimhindebeskyttende midler
Slimhindebeskyttende midler indeholder et basisk stof, der lægger sig som en beskyttende hinde over et mavesår, så det får ro til at hele op. Stoffet er mest virksomt i et surt miljø og bør derfor ikke kombineres med syreneutraliserende eller syrehæmmende medicin.
Slimhindebeskyttende medicin tages 2-4 gange dagligt ½-1 time inden et måltid samt ved sengetid
Prostaglandinanaloger
Prostaglandinanaloger hæmmer udskillelsen af mavesyre og stimulerer desuden stoffer, der beskytter mave-tarm-kanalens slimhinde. Prostaglandinanaloger anvendes til at forebygge sår i mavesækken, hvis man er særligt udsat for at udvikle mavesår.
Prostaglandinanaloger tages 2-4 gange dagligt straks efter måltidet. Den sidste dosis tages ved sengetid.