Artboard 1
Medicin

Medicin mod for meget mavesyre og mavesår

Har du halsbrand, kvalme, sure opstød eller svien i toppen af maven, kan syreneutraliserende og syrehæmmende medicin hjælpe dig af med symptomerne.

Medicin mod for meget mavesyre og mavesår

Har du for meget mavesyre, kan det give dig gener i varierende grad. Har du fx spist for meget eller oplever halsbrand, kvalme, sure opstød eller svien i toppen af maven, kan syreneutraliserende medicin være med til at lindre ubehaget. 

Har du mavesår, vil du typisk have smerter i trekanten mellem brystkassens nedre rande, som i visse tilfælde kan stråle ud i ryggen. Smerterne kan opleves som en knugende, brændende eller sviende fornemmelse og svinge fra dag til dag. Der kan dog også påvises mavesår hos personer, som er helt uden symptomer. 

Hvad er medicin mod for meget mavesyre og mavesår?

Medicin mod mavesår nedsætter eller hæmmer produktionen af syre i maven, hvorved symptomerne lindres og såret får mulighed for at hele op. 
LÆS MERE: Mavesår 
LÆS MERE: Halsbrand

Behandling med medicin mod for meget mavesyre

Der findes forskellige slags midler mod for meget mavesyre, og mange minder om hinanden i sammensætningen. Der kan dog være stor variation fra person til person med hensyn til virkningen. Det kan være nødvendigt at prøve forskellige præparater af.

  • Syreneutraliserende midler indeholder base, som virker lokalt i mavesækken og er med til at neutralisere saltsyren.
  • Skumdannende midler, også kaldet antirefluksmiddel, danner en stærk skummende opløsning, der lægger sig som et låg oven på det sure maveindhold, og forhindrer derved sure opstød.
Ingen af præparaterne helbreder, men de mindsker eller fjerner midlertidig den irriterende mavesyre, der fremkalder symptomerne. 

Varierende virkning

Præparaterne virker i løbet af 5-10 min. og kan tages efter behov. Virkningen er forholdsvis kortvarig (30-60 min.), da lægemiddelstoffet udtømmes med mavesækkens indhold til tarmen. 

Tages medicinen 1 time efter et hovedmåltid, kan virkningen dog vare op til 3 timer. Tages medicinen på tom mave, forkorter det virkningen. Det er generelt en god idé at have et interval på 2 timer mellem indtagelsen af de syreneutraliserende midler og andre lægemidler. 

Har du hyppige gener med for meget mavesyre, som gør det nødvendigt at tage syreneutraliserende medicin flere gange i løbet af dagen, er det en god ide at opsøge din læge.

Behandling med medicin mod mavesår

Medicin mod mavesår kan opdeles i 4 grupper:

H2-blokkere

H2-blokkere virker ved at hæmme histamin, som er det stof, der stimulerer produktionen af syre. H2-blokkere nedsætter dermed produktionen af saltsyre i din mave med helt op til 50-75 %. H2-blokkere bør ikke bruges til børn under 15 år eller ældre over 65 år uden først at have talt med lægen. 

Syrepumpehæmmere 

Syrepumpehæmmere virker ved at hæmme det enzym, der er med til at danne saltsyre. Herved opnås en hurtigere og kraftigere reduktion af syreproduktionen end ved brug af H2-blokkere. 

Slimhindebeskyttende midler

Slimhindebeskyttende midler indeholder et basisk stof, der lægger sig som en beskyttende hinde over et mavesår, så det får ro til at hele op. Stoffet er mest virksomt i et surt miljø og bør derfor ikke kombineres med syreneutraliserende eller hæmmende midler. 

Prostaglandinanaloger

Prostaglandinanaloger hæmmer udskillelsen af mavesyre og stimulerer desuden nogle stoffer, der beskytter mave-tarm-kanalens slimhinde. Midlet anvendes til at forebygge sår i mavesækken, hvis man er særligt udsat for at udvikle mavesår.

Vær opmærksom på!

  • Ved stort forbrug øges risikoen for bivirkninger som diarre, forstoppelse, mavesmerter og kvalme.
  • Har du dårligt fungerende nyrer, skal du kontakte din læge, før du tager medicin mod for meget mavesyre eller mavesår, da det kan indebære risiko for forgiftning.
  • Alle syreneutraliserende midler kan have uheldig indflydelse på en del andre lægemidler, fx antibiotika, jern, digoxin, idet der er risiko for at optagelsen af de andre midler hæmmes.