Chat with us, powered by LiveChat Ægløsningstest – find ud af, hvornår du kan blive gravid
Sundhed

Sådan virker en ægløsningstest

Kvinden har størst sandsynlighed for at blive gravid samme dag som ægløsningen eller dagen før. En ægløsningstest kan bruges til forudsige ægløsningen.

Hvad er ægløsning?

En gang i hver menstruationscyklus modnes et eller flere æg fra æggestokkene.

Æggestokkene frigiver det modne æg, som opfanges af æggelederen og føres frem mod liv-moderen. Processen fremmes af det luteiniserende hormon LH. 24-36 timer inden ægløsningen, stiger koncentrationen af LH for en kort periode.

Når testen er positiv, dvs. når der er målt en stigning i koncentrationen af LH, er chancen for at kvinden bliver gravid størst de efter-følgende 2-3 dage.

Ægget kan blive befrugtet, hvis det møder en sædcelle i æggelederen de første 12-24 timer efter ægløsningen. Derefter kan det befrugtede æg sætte sig fast i kvindens livmoder og udvikle sig. Sker det, er kvinden gravid.

Hvordan virker en ægløsningstest?

En ægløsningstest måler koncentrationen af LH-hormon i kvindens urin, og derfor kaldes ægløsningstesten også for LH-test.

Når testen er positiv, dvs. når der er målt en stigning i koncentrationen af LH, er chancen for at kvinden bliver gravid størst de efterfølgende 2-3 dage.

Hvilken dag bruger jeg en ægløsningstest?

Der findes forskellige ægløsningstests i handlen, men princippet i dem er ens, og de er alle forsynet med en udførlig brugsanvisning.

For at finde ud af, hvornår du skal teste, skal du vide, hvor lang din cyklus er. Din menstruationscyklus er perioden fra 1. blødningsdag til næste menstruations 1. blødningsdag. 

En cyklus er i gennemsnit på 28 dage, men det er meget individuelt. Teenagere kan opleve en cyklus på 21-45 dage og voksne kvinder 21-35 dage. 

Læs brugsvejledningen grundigt, før du begynder, så du får taget testen den rigtige dag.

Hvornår virker en ægløsningstest bedst?

Du kan med fordel tage ægløsningstesten om morgenen, hvor urinen er mest koncentreret. Du kan læse i vejledningen, om testen også kan bruges på andre tidspunkter.

Brug ikke testen, hvis du lige har drukket væske, eller hvis det er mindre end 4 timer siden sidste toiletbesøg. I så fald er urinen for tynd. 

Hvor ofte skal jeg bruge en ægløsningstest?

Der skal helst gå 24 timer mellem hver test. Du kan dog tage dem med kortere tidsinterval men aldrig mere. Går der over 24 timer, kan du "misse" et positivt resultat.

Når du har et positivt resultat, er der ingen grund til at bruge flere teststiks i samme cyklus, da man som tidligere skrevet kun har ægløsning 1 gang i cyklus.

Hyppigt stillede spørgsmål om ægløsningstests

  • Ægløsningstests er generelt ret nøjagtige, men nøjagtigheden kan variere mellem forskellige producenter og individuelle faktorer. Det er vigtigt at følge instruktionerne nøje og læse resultaterne inden for den angivne aflæsningstid for at opnå de mest nøjagtige resultater.

  • Ja, ægløsningstests kan give falsk positive eller falsk negative resultater. Faktorer som medicin, hormonelle ubalancer eller fejl ved testens udførelse kan påvirke nøjagtigheden. Hvis du er usikker på resultatet, eller hvis du har gentagne positive tests uden at opleve graviditet, bør du kontakte din læge.