Chat with us, powered by LiveChat Folsyre mindsker risikoen for misdannede børn
Sundhed

Folsyre under graviditeten

Hvis du vil være gravid, anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at du dagligt tager 400 mikrogram folsyre. Det mindsker risikoen for misdannelser hos fostret.

Husk folsyre, fra du planlægger at blive gravid

En tommelfingerregel er at begynde med tilskud af folsyre, når du holder op med at bruge prævention og til og med den 12. uge af graviditeten. I denne periode dannes neuralrøret i fosteret, og undersøgelser har vist, at kvinder, som tager folsyre i denne periode, har en lavere risiko for at få et barn med neuralrørsdefekt.

Folsyre kaldes også:

  • Folinsyre
  • Vitamin B9

Neuralrørsdefekt

Neuralrørsdefekter kan medføre forskellige former for medfødte misdannelser. Misdannelserne opstår, når neuralrøret ikke lukker sig på 22.-29. dagen efter befrugtningen. Neuralrøret udvikler sig senere til hjerne og rygmarv. 

Misdannelserne kan variere fra milde knogledefekter i rygsøjlen til en livstruende tilstand på grund af manglende udvikling af hjernen.

Der kan også være forskellige grader af rygmarvsbrok, som kan give mere eller mindre alvorlige handikap, som fx lammelser i benene, ufrivillig vandladning eller manglende følesans i huden. 

Folsyre nedsætter risikoen

I Danmark fødes årligt ca. 50 børn med rygmarvsbrok eller anden neuralrørsdefekt. 

Folsyren nedsætter risikoen for neuralrørsdefekt, men det betyder ikke, at du får et barn med neuralrørsdefekt, hvis du ikke har taget folsyre. Neuralrørsdefekter er trods alt sjældne.

Folsyre som kosttilskud

Folsyre hører til B-vitamingruppen og kaldes også vitamin B9, folinsyre, folacin eller folat. Du kan vælge at tage en multivitamintablet med 400 mikrogram folsyre, der også indeholder andre vitaminer og mineraler, eller tage en tablet, som kun indeholder folsyre.

Disse vitaminpræparater er kosttilskud og vil bl.a. være mærket med påskriften "Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år". 

Denne advarsel er lovpligtig for alle kosttilskud, men i dette tilfælde kan du roligt tage folsyre før graviditeten og i dens første 3 måneder. Det er ikke farligt at tage kosttilskud med folinsyre.

Kan du få nok folsyre via kosten

Folsyre findes i de fleste fødevarer. Spinat, broccoli, brune bønner og andre bælgfrugter har et særligt højt indhold. Brød, gryn og de fleste grøntsager og frugt indeholder også folsyre.
 
Lever har også et højt indhold af folsyre. Men gravide frarådes at spise lever på grund af det høje indhold af A-vitamin, som kan skade fosteret.
 
Leverpostej kan gravide dog roligt spise, og det er en god kilde til folsyre. 

Det er dog svært at sikre, at kosten er rig nok på folsyre. Derfor bør du for en sikkerheds skyld supplere med et dagligt tilskud af folsyre.

Særlig risiko

Nogle kvinder har en øget risiko for at få et barn med neuralrørsdefekt. Visse typer medicin, bl.a. epilepsimedicin, kan give en øget risiko. Det samme gælder, hvis du lider af visse kroniske tarmsygdomme, sukkersyge, eller hvis der er set neuralrørsdefekt i den nærmeste familie. Hvis du er i tvivl, bør du tale med din læge.

Har du tidligere født eller været gravid med et barn med neuralrørsdefekt, er det ekstra vigtigt med tilskud af folsyre. Det samme gælder, hvis du eller din partner er født med neuralrørsdefekt. Folsyre er en vigtig del i planlægningen af din graviditet, og du bør drøfte en kommende graviditet med din læge. Ofte vil du skulle tage den receptpligtige variant med 5 mg folsyre i stedet for kosttilskud med 400 mikrogram.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen