Artboard 1
Sundhed

Få svar på dine spørgsmål om fortrydelsespiller

En nødpræventionspille, populært kaldet en fortrydelsespille, forhindrer graviditet efter samleje. En fortrydelsespille har intet med abort eller abortpiller (medicinsk abort) at gøre.

Fortrydelsespille er kun en nødløsning. 

Der findes 2 typer fortrydelsespiller. Begge kan købes uden recept på apoteket.

Fortrydelsespille med levonorgestrel

Denne ene slags fortrydelsespille indeholder levonorgestrel, som er et syntetisk hormon. (NorLevo, Levodonna og Frivelle.)
En fortrydelsespille med levonorgestrel hæmmer ægløsningen og skal helst tages inden 12 timer og senest 72 timer (3 døgn) efter ubeskyttet samleje eller svigt af anden præventionsform.

Fortrydelsespille med ulipristalacetat

Denne anden type fortrydelsespille indeholder det syntetiske hormon ulipristalacetat (ellaOne) hæmmer eller udsætter ægløsningen. Den skal tages senest 120 timer (5 døgn) efter ubeskyttet samleje eller svigt af anden præventionsform. 

Hvordan bruges fortrydelsespiller?

En fortrydelsespille er ikke prævention på linje med almindelige præventionsmidler som p-piller, kondom, spiral med flere. 

En fortrydelsespille er kun en nødløsning, som kan benyttes, hvis uheldet er ude på grund af svigtende præventionsmidler eller ubeskyttet samleje.

Hvornår kan du bruge en fortrydelsespille:

 • Når kondomet går i stykker eller glider af under samleje
 • Når du glemmer at tage dine p-piller, minipiller, p-ring eller p-plaster efter forskriften
 • Når spiralen falder ud
 • Når du fjerner vaginalt pessar eller vaginalkondom for tidligt
 • Når du anvender en anden usikker metode, fx temperatur-metoden
 • Når du har haft ubeskyttet sex.
Jo hurtigere fortrydelsespillen tages, jo højere er sikkerheden for, at graviditet undgås.

Fortrydelsespiller bør kun bruges én gang inden for samme menstruationscyklus. Hvis du tager nødprævention, fordi du har glemt at tage dine p-piller, så skal du forsætte p-pillerne perioden ud, selvom du har taget en fortrydelsespille.

Hvor sikker er metoden?

Metoden er ikke 100 % sikker, så ved anvendelse har du stadig en risiko for at blive gravid. Du skal huske at foretage en graviditetstest

Andre former for nødprævention

Fortrydelsespiller er den mest anvendte form for nødprævention. En anden mulighed er at få oplagt en Spiral.

Spiralen skal oplægges ved en gynækologisk undersøgelse hos lægen indenfor 5 dage efter ubeskyttet samleje. Spiral som nødprævention er relevant for kvinder, der efterfølgende vil fortsætte med spiral som præventionsform.

Hvis du allerede er gravid, har fortrydelsespiller ikke nogen effekt. Tager du alligevel fortrydelsespiller uden at vide, at du allerede er gravid, er der ikke fare for misdannelser på fosteret.

Spørgsmål og svar om fortrydelsespiller 

Sidder du nu tilbage med et spørgsmål om fortrydelsespiller, så kig her. Du er garanteret ikke den første, der har haft lige det spørgsmål.

”Hvor hurtigt skal fortrydelsespiller tages?”

Fortrydelsespiller skal helst tages hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje. Behandlingen med levonorgestrel (NorLevo, Levodonna, Frivelle) skal helst påbegyndes inden 12 timer og senest 72 timer efter det ubeskyttede samleje. Behandling med ulipristalacetat (ellaOne) skal påbegyndes hurtigst muligt og ikke senere end 120 timer (5 døgn). Begge typer kan købes uden recept på apoteket.

”Hvem kan tage fortrydelsespiller?” 

Alle kvinder fra puberteten til overgangsalderen. 

”Hvor ofte kan jeg tage fortrydelsespiller?”

Fortrydelsespiller bør aldrig erstatte almindelig prævention og bør højst tages én gang inden for samme menstruationscyklus. 

”Kan jeg tage fortrydelsespiller sammen med andre lægemidler?”

Effekten kan nedsættes ved samtidig brug af antibiotika, medicin mod epilepsi eller naturlægemidler, der indeholder perikon.

Fortrydelsespiller mindsker effekten af prævention med hormoner. Brug derfor kondom samtidig med din prævention frem til næste blødning. Ubeskyttet sex efter brug af nødprævention kan fortsat føre til graviditet.
Du må ikke tage NorLevo og ellaOne samtidig. 

Har du, i løbet af de sidste 4 uger, taget lægemidler til behandling af:

 • epilepsi: (barbiturater, primidon, fenytoin eller carbamazepin
 • tuberkulose (rifampicin, rifabutin)
 • HIV (ritonavir, efavirenz)
 • svamp (griseofulvin)
 • naturlægemidler eller kosttilskud med perikon (Hypericum perforatum)
bør du tale med fagpersonalet på dit apotek, hvis du får brug for en fortrydelsespille. Det kan da være nødvendigt at fordoble dosis, for at sikre tilstrækkelig effekt. (Dette gælder dog kun for levonorgestrel.)

”Hvilke bivirkninger er de mest almindelige?”

De hyppigste bivirkninger, der kan forekomme, er kvalme, smerter i nederste del af maven, træthed, hovedpine og svimmelhed. Desuden pletblødninger og blødningsforstyrrelse i den efterfølgende periode.
 
Disse bivirkninger er forbigående og forsvinder normalt inden for 48 timer efter indtagelse af tabletterne. 

”Hvad gør jeg, hvis jeg kaster op efter at have taget fortrydelsespiller?”

Det er sjældent, at kvinder kaster op af fortrydelsespiller. Hvis det alligevel sker inden for de første 3 timer, bør du straks tage en ny tablet for at sikre effekten (se Indlægssedlen). 

”Hvordan kan jeg vide, om fortrydelsespillen har virket?”

For at være helt sikker på, om fortrydelsespillen har virket, bør du tage en graviditetstest, hvis din menstruation er forsinket mere end henholdsvis 5 dage for fortrydelsespiller med levonorgestrel og 7 dage for fortrydelsespiller med ulipristalacetat i forhold til forventet, eller hvis blødningen virker unormal.  

”Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt at tage p-piller, minipiller, p-ring eller p-plaster og derfor har brugt fortrydelsespiller?”

Du kan som udgangspunkt fortsætte som sædvanligt men må bruge anden prævention fx kondom indtil næste menstruation, da fortrydelsespiller kan gøre p-piller, minipiller, p-ring og p-plaster mindre effektive.

Anbefalingerne kan dog variere fra produkt til produkt, så læs indlægssedlen eller spørg apoteket eller lægen. Hvis lægen giver dig en anden anbefaling, skal du følge den.

”Hvor får jeg fat i fortrydelsespiller?”

Fortrydelsespiller kan købes uden recept på apoteket. 

”Kan jeg tage fortrydelsespiller, hvis jeg ammer?”

Da lægemiddelstoffet i fortrydelsespiller udskilles i modermælken, anbefales det at amme umiddelbart før tabletten tages. For Norlevo og Levodonna anbefales det, at undgå amning i mindst 8 timer efter indtagelse.
 
Anbefalingerne for EllaOne er at undgå amning 1 uge efter indtagelse. 

”Hvordan virker fortrydelsespiller?”

Det aktive middel levonorgestrel virker ved at stoppe dine æggestokke i at frigive et æg. EllaOne påvirker det naturlige hormon progesteron, som er nødvendigt for ægløsning. Dermed hæmmer eller forsinker ellaOne ægløsningen. Fortrydelsespiller er ikke 100 % effektive.  

”Hvordan påvirkes min menstruationscyklus?”

Behandlingen medfører ikke ændringer i menstruationscyklus, men pletblødninger kan ses frem til næste menstruation. Hos knap 3/4 indtræder næste menstruation før eller senest 3 dage efter forventet menstruation.
 
Udebliver din menstruationen mere end henholdsvis 5 dage for NorLevo og 7 dage for ellaOne i forhold til forventet, bør du foretage graviditetstest.

FAQ om p-piller og fortrydelsespiller

 • Fortrydelsespillen kan anvendes, som du har gjort, som en engangsbehandling (nødprævention), f.eks. hvis man har haft haft et uheld med kondom, den virker som et stærkt hormon i kroppen, og man bør ikke anvende den som almindelig prævention eller flere gange i en cyklus. Hverken fortrydelsespiller eller p-piller beskytter mod kønssygdomme, som man kan blive smittet med ved samleje. Har man ikke en fast partner, er kondomet den allerbedste beskyttelse, både mod graviditet og kønssygdomme. Brug af kondom kan suppleres med andre sikre præventionsformer som f.eks. p-piller. Ingen præventionsmetode beskytter 100%. Der er derfor en lille risiko for, at du kan været blevet gravid, selvom du har taget fortrydelsespille. Jeg synes, du skal tage en graviditetstest under alle omstændigheder. Det anbefales generelt at tage en graviditetstest 3 uger efter, man har taget en fortrydelsespille. Hvis du får p-piller fra din læge, er det vigtigt at du læser indlægssedlen. Her står, hvordan du skal starte, hvis du glemmer at tage tabletten og hvor præcist du skal tage tabletten. Typisk kan du få en recept på p-pillerne med det samme, som så kan afhentes på dit lokale apotek. Du skal starte med at tage den første p-pille på din første menstruationsdag, uanset om du har taget fortrydelsespiller eller ej. Generelt starter man p-pillerne på første menstruationsdag, fortsætter til den ene blisterpakke er tom, holder 7 dages pause og starter så igen på en ny blisterpakke. Du skal derfor vente med at starte på p-pillerne til, at du får din menstruation. Gør du det, er du beskyttet med det samme. Hvis du ikke starter på 1. menstruationsdag, går der 7 dage, før I kan have sex uden kondom. Vær opmærksom på, at vejledningen om opstart og forløb kan variere fra de forskellige p-piller på markedet. Det er derfor vigtigt at læse indlægssedlen og snakke med din egen læge eller apoteket, inden du begynder at tage p-pillerne.

Fortrydelsespiller? Du kan spørge apoteket om hjælp 24 timer i døgnet