Chat with us, powered by LiveChat P-ring er et alternativ til p-piller – læs mere her
Sundhed

P-ring (vaginalring)

P-ring er en præventionsmetode til kvinder. Det er en fleksibel plast-ring, som du selv kan sætte op i skeden og fjerne igen.

Hvad er en p-ring?

En p-ring er et alternativ til p-piller. Selve ringen har en diameter på 54 mm, er 4 mm tyk og afgiver hormoner. Risikoen for graviditet er meget lille og svarer til beskyttelse med p-piller.

P-ring er receptpligtig og skal derfor ordineres af en læge, men skal ikke tilpasses af en læge, da den kun findes i én størrelse.

Sådan bruger du p-ring

P-ring er nem at sætte på plads, og den kan let tages ud. Man mærker den ikke og den virker heller ikke generende under samleje.

Du skal selv sætte p-ringen op i skeden og fjerne den igen. Når ringen er sat ind, skal den blive siddende i 3 uger. Efter 3 uger tager du ringen ud igen.

Så får du en menstruationslignende blødning, og efter 7 dages pause placerer du en ny p-ring i skeden.

P-ringens placering

P-ringen modvirker cyster og kræft i æggestokkene, og øger modstandskraften mod underlivsbetændelse. 

Placeringen har ingen betydning for dens virkning. Det har heller ingen betydning, på hvilket tidspunkt af dagen, du indsætter/fjerner ringen, bare du gør det på samme tidspunkt hver gang. Brug fx "apoteket" appen og dens Medicinhusker til at minde dig om tidspunktet.

Du kan fjerne din p-ring ved at bøje pegefingeren ind under ringen eller ved at tage fat i ringen med pege- og langefinger. Herefter trækker du forsigtigt ringen ud af skeden.

P-ring bliver siddende

P-ringens form og skedens anatomi gør, at ringen stort set aldrig falder ud spontant. Men sker det ved et uheld, kan du skylle ringen i lidt koldt eller lunkent vand og derefter straks sætte den op igen. Er den ude af skeden i mere end 3 timer, kan den svangerskabsforebyggende virkning dog være nedsat.
Indsæt ringen så hurtigt som muligt og brug en anden form for beskyttelse - fx kondom - de næste 7 dage.

Hvornår skal du starte med p-ring?

Første gang du begynder med p-ring, så start fra den første dag i menstruationen. Så er du beskyttet mod graviditet med det samme. Du kan også starte med at bruge p-ring mellem dag to og dag fem i din cyklus, men så skal du bruge fx kondom de første syv dage efter du er begyndt at anvende den.

Sådan virker p-ring

P-ringen frigiver løbende en lav dosis af kvindelige hormoner, østrogen og gestagen, der herefter passerer skedevæggen og går over i blodbanen. Hormonerne bevirker, at du ikke får ægløsning på samme måde som med p-piller. Herudover påvirker gestagenet slimet i livmoderen, så den bliver vanskeligere at gennemtrænge for sædcellerne.

Men husk:

Udebliver blødningen i den uge, hvor du ikke har p-ringen sat op, og hvis du har mistanke om graviditet, bør du staks henvende dig til din læge. Der er næppe risiko for misdannelser hos barnet, men p-ringen skal ud. 

P-ring med andre lægemidler

Du bør være opmærksom på, at p-ringens virkning kan nedsættes af en række andre lægemidler og naturlægemidler. Det gælder bl.a. midler mod epilepsi, bakteriedræbende midler med rifampicilin og naturlægemidler med perikum. Det kan du tale med din læge om.

Hvem kan bruge p-ring

P- ring kan bruges af stort set alle kvinder, som kan bruge p-piller, men er bedst egnet til kvinder under 35 år.

P-ring er mindre egnet til

  • Kvinder, der ryger meget, især hvis du er fyldt 35 år.
  • Kvinder, der ammer (spørg lægen, hvornår du efter fødsel evt. kan bruge p-ring igen)
  • Kvinder, der ikke har regelmæssig menstruation.
  • Kvinder med forhøjet blodtryk, sukkersyge, migræne eller hjertesygdomme
  • Overvægtige kvinder.

P-ring er ikke egnet til

  • Kvinder, der tidligere har haft en blodprop, svær årebetændelse eller tilbøjelighed til disse sygdomme i familien
  • Kvinder med svulster i hypofysen.
  • Kvinder med brystkræft eller sygdomme i lever og livmoder
  • Kvinder med arveligt betinget forhøjet kolesterol eller med forstyrrelser af blodets størkningsevne.

Tal med din praktiserende læge om præventionsform/p-ring.

Fordele ved p-ring

  • P-ringen er en næsten 100% sikker præventionsmetode
  • Lavt hormonindhold
  • Virker en måned ad gangen og er dermed nemmere at bruge, end hvis du skal tage en p-pille hver dag
  • P-ringen modvirker cyster og kræft i æggestokkene, og øger modstandskraften mod underlivsbetændelse
  • Virkningen påvirkes ikke af diarre eller opkastning.

Ulemper ved p-ring

  • P-ring beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Brug kondom mod kønssygdomme.

Bivirkninger ved p-ring

  • Kvalme og utilpashed, uren hud, brystspændinger, humørsvingninger, hovedpine, migræne og let forhøjet blodtryk kan forekomme. Nogle oplever vægtøgning på grund af væskeophobning i kroppen
  • Irritation i og omkring skeden
  • I sjældne tilfælde kan der opstå årebetændelse, blodpropper i ben, hjerte, lunger eller hjerner. Især, hvis man er over 40 år gammel, hvis man tidligere har haft en blodprop, eller hvis der har været tilfælde af blodpropper i den nærmeste familie.

Opbevares ved stuetemperatur

P-ring skal opbevares ved stuetemperatur (18-30C) og har en holdbarhed på 4 måneder fra du har købt den på apoteket. Når du har fjernet ringen fra skeden, lægger du den i den genlukkelige foliebakke, som ringen lå i og smider den væk. Ringen må ikke skylles ud i toilettet.

Du kan finde mange flere informationer om p-ring i den indlægsseddel, du finder i pakningen.