Chat with us, powered by LiveChat Bidt af en flåt – får du nu borrelia?
Sundhed

Bidt af en flåt? Det skal du gøre

Der er ingen grund til panik, hvis du finder en flåt på dig selv eller dit barn. Herunder står, hvad du skal gøre.

Lille flåt – store konsekvenser

Et bid fra en skovflåt er i sig selv harmløst. Det gør ikke ondt, og du mærker det ikke. Ofte bliver du først opmærksom på flåten, når du fx går i bad, hvor den føles som en lille sort knop, der sidder fast.
 
Problemet med sådan en flåt er, at den kan smitte dig med en af flere ganske alvorlige sygdomme: Mest kendt er bakterien Borrelia, som kan give sygdommen Borrelia.

 

Også TBE og Anaplasmose
Udover Borrelia kan skovflåter også overføre TBE (Tick Borne Encefalitis) og Anaplasmose (tidligere kaldt for Ehrlichiose). 
 
TBE er en virus, og bliver man smittet, kan det ofte føles som influenza, men i værste tilfælde kan centralnervesystemet rammes med talebesvær og lammelser til følge. 
 
Anaplasmose er en bakterie, der angriber de hvide blodlegemer. Sygdommen minder om influenza og er for de fleste ikke farlig. Hos ældre svækkede personer og personer med nedsat immunforsvar, kan infektionen dog blive alvorlig.

Sådan undgår du flåtbid

Når du skal på skovtur eller måske gå tur i noget højt græs og lignende steder, så kan du med fordel:

  • Bruge støvler og lange bukser
  • Bruge trøjer med lange ærmer
  • Se hyppigt efter flåter på tøjet og fjern dem.

Når du er blevet bidt

Når du opdager, at en flåt har bidt sig på huden, så skal du fjerne den. Hvis du fjerner skovflåten, når du opdager den, så mindsker du risikoen for at blive smittet med Borrelia.

  • Du kan let fjerne flåten med en pincet eller med fingrene - den fjernes lettest ved at trække den lige ud. Der findes en række produkter, der er særligt udvikle til at fjerne flåter og tæger – fx tænger og kort
  • Borreliasygdommen kan vise sig på forskellige måder. Det første tegn kan være et rødt, velafgrænset udslæt, som opstår flere dage eller uger efter flåtbiddet. Udslættet vokser i størrelse ud fra bidstedet
  • Vær opmærksom på, at du godt kan være smittet med Borrelia, selv om der ikke er udslæt i starten: Det kan komme senere
  • Er der mistanke om infektion med Borrelia, skal du gå til lægen, som vil behandle en infektion med antibiotika.