Flåter kan overføre sygdomme

Flåten kommer fra græsset og kan kravle op ad dit ben og bide sig fast andre steder på kroppen, gerne i knæhaser, lyske, hovedbund og armhuler.
 
Et bid fra en skovflåt er i sig selv harmløst, da det gør ikke ondt, og du mærker det ikke. Ofte bliver du først opmærksom på flåten, når du fx går i bad, hvor den føles som en lille sort knop, der sidder fast.
 
Problemet med flåter er, at de kan smitte dig med en af flere ganske alvorlige sygdomme: Mest kendt er bakterien Borrelia, som kan give sygdommen Borrelia. Udover Borrelia kan skovflåter også overføre Anaplasmose (tidligere kaldt for Ehrlichiose) og TBE (Tick Borne Encefalitis) også kaldet flåtoverført/flåtbaren hjernebetændelse.

Anaplasmose er en bakterie, der angriber de hvide blodlegemer. Sygdommen minder om influenza og er for de fleste ikke farlig. Hos ældre svækkede personer og personer med nedsat immunforsvar, kan infektionen dog blive alvorlig.

TBE er en virus, og bliver man smittet, kan det ofte føles som influenza, men i værste tilfælde kan centralnervesystemet rammes med talebesvær og lammelser til følge. Du kan blive vaccineret mod TBE på apoteket.

Myggespray har vist sig effektiv mod flåter.