Chat with us, powered by LiveChat Få en medicin-attest til rejsen på dit apotek
Sundhed

Skal du have en medicin-attest med på rejsen?

De fleste lander tillader ikke, at du frit indfører eller besidder medicin, der kan have en euforiserende virkning. Skal du rejse til udlandet med medicin, kan du derfor få brug for dokumentation for din medicin.


Rejser du indenfor et Schengen-land med euforiserende medicin, kan du få et pillepas. Hvis du ikke kan få et pillepas, kan du få en medicin-attest.

Belgien, Bulgarien (deltager på sundhedsområdet), Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Kroatien (deltager på sundhedsområdet), Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene (Holland), Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Sloveni-en, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig. 
Læs mere om pillepasset på denne side: Hvad er et pillepas?

Hvornår kan jeg få en medicin-attest?

Du kan få en medicin-attest, hvis din medicin eller rejselandet ikke er omfattet af reglerne for pillepas. Det er mest sandsynligt, at rejselandet kun har anbefalinger om dokumentation for euforiserende medicin, men der kan være tilfælde, hvor det også er en god idé at have dokumentation med på ikke-euforiserende medicin.

Medicin-attester kan være relevant for dig, hvis du ønsker dokumentation for din medicin

 • når du rejser med euforiserende medicin til et land udenfor Schengen
 • når du rejser med ikke-euforiserende medicin til et land udenfor Schengen
 • når du rejser med ikke-euforiserende medicin til et land indenfor Schengen.

Danmark har ingen aftaler med andre lande omkring medicin-attester så det er vigtigt for dig at vide, at medicin-attester ikke har en officiel juridisk gyldighed. Du kan derfor risikere at stå i den situation, at din rejsedestination ikke anerkender dokumentationen.

Rejser du udenfor Schengenlandene, skal du selv sørge for at undersøge reglerne for at indføre og besidde medicin. 

Du kan få hjælp i Udenrigsministeriets rejsevejledninger


Hvordan får jeg en medicin-attest?

Du kan henvende dig til dit apotek, så vil de vejlede dig om medicin-attester. Du skal være opmærksom på, at du selv betale for medicin-attesten. Prisen er ikke fast og kan variere fra apotek til apotek. 

Andre gode råd fra apoteket

Mange spørgsmål kan dukke op, når du rejser til udlandet med din medicin. Apoteket har samlet en række gode råd, der kan få dig sikkert frem til dit rejsemål med din medicin.

 • Apoteket kan udstede en medicin-attest på din medicin til lande udenfor Schengen.

  Du skal følge vejledningerne fra rejselandets ambassade/repræsentation i Danmark.

  Læs mere på Rejsevejledninger (um.dk)

 • Ja. Der kan udstedes medicin-attester til ikke-euforiserende medicin ved rejser både indenfor og udenfor Schengen.

 • Du kan få lavet en medicin-attest ved at møde op på apoteket. Du kan ikke bestille medicin-attester online.

 • Du skal betale et gebyr til apoteket for en medicin-attest. 

  Bemærk, at prisen er ikke fast og kan variere fra apotek til apotek

 • Ja. Apoteket kan kun udstede medicin-attester på lægeordineret medicin.
   
  Hvis har du brug for dokumentation for et håndkøbslægemiddel, skal du bede din læge om en recept.
   
  Apoteket har ofte brug for flere receptoplysninger. Det vil derfor være en hjælp, hvis du medbringer en kvittering for dit køb på apoteket eller en pakning med apotekets etiket. 

  Apoteket kan få brug for at slå op på dit medicinkort for at tjekke oplysningerne. Det kræver mundtligt eller skriftligt samtykke fra dig.

 • Som udgangspunkt skal du have et gyldigt pas, da passet udgør dokumentation overfor apoteket og rejselandets myndigheder.

  Ved rejser indenfor den nordiske pas-union (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige) behøver du ikke medbringe pas. Her kan CPR-nummer anføres på medicin-attesten i stedet for pasnummeret.

 • Grønland og Færøerne er ikke med i Schengensamarbejdet, så apoteket kan udstede en medicin-attest men ikke et pillepas. 

  Du skal følge vejledningerne fra rejselandets ambassade/repræsentation i Danmark for at undersøge, hvilke krav der er til dokumentation for medicin.

  Læs mere på Rejsevejledninger (um.dk)