Hvad er et pillepas, og hvornår skal det med på rejsen?
Artboard 1
Sundhed

Hvad er et pillepas?

Et pillepas er relevant for dig, der bruger euforiserende medicin og rejser til et land, der er med i Schengen-samarbejdet.

Et pillepas lader din medicin rejse med

Euforiserende (narkotiske) stoffer er i stort set alle lande undergivet regler om kontrol. Det gælder også i Danmark. Det betyder, at du ikke frit må indføre eller besidde medicin, som indeholder sådanne stoffer. Får du medicin, som indeholder euforiserende stoffer, og skal rejse til et af disse lande, har du derfor mulighed for at få en medicinattest på apoteket, det såkaldte pillepas!

Pillepasset dokumenterer, at den medbragte medicin er til dit eget brug. 

Til eget forbrug

Et pillepas eller en medicinattest er det dokument, som du på forlangende kan vise til myndighederne, hvis du rejser til et af de nævnte lande. Et pillepas dokumenterer, at den medbragte medicin er til dit eget brug.

Hvilken type medicin gælder et pillepas for?

Du behøver ikke et pillepas for at medbringe astmamedicin, gigtmedicin, hjertemedicin, hormoner, hudmidler og infektionsmedicin på rejsen.

Som hovedregel vil pillepasset være aktuelt ved medicin, som indeholder stoffer, der virker euforiserende, og som påvirker centralnervesystemet. Fx sovemedicin, stærke smertestillende midler, der indeholder morfin og beroligende midler.

Der kan forekomme medicin, som ikke står på listen, men som man alligevel kan få en medicinattest til. Er du i tvivl, så spørg din læge eller på apoteket.

Hvordan får jeg fat i et pillepas?

Alle landets apoteker udsteder gratis pillepas. Det er en fordel, hvis du henvender dig på apoteket, hvor du købte eller køber medicinen. (Husk bon og emballage, hvis du allerede har købt medicinen.)

I samarbejde med apoteket skal du udfylde en attest for hvert lægemiddel med euforiserende stoffer, som du skal have med på rejse. Attesten gælder for rejsens længde og højst i 30 dage.

Du skal altid huske at medbringe dit pas, for at få en attest.

Du kan med fordel bestille pillepasset online på apoteket.dk

Hvis du ønsker et pillepas, skal du have en recept fra lægen. Også selvom det drejer sig om medicin, der normalt er i håndkøb.

Guide: Tjek om du skal have pillepas!

Følg guiden og find ud af, om du har behov for et pillepas på din rejse.

Skal du rejse til et Schengenland eller via et Schengenland til et land udenfor Schengen eller via Sverige til Bornholm/Sjælland? (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn eller Østrig)
Forrige

Hyppigt stillede spørgsmål om pillepas

I hvilke lande er pillepasset gyldigt? 

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Jeg rejser til et land, hvor pillepasset ikke er gyldigt, hvad gør jeg? 

Du skal kontakte det pågældende lands ambassade/repræsentation i Danmark for at høre, om lovgivningen giver mulighed for at medbringe medicin på en rejse, og hvilken dokumentation der kræves.

Apoteket kan udstede et pillepas, hvis ambassaden/repræsentationen meddeler dig, at pillepasset kan accepteres som dokumentation.

Er Grønland og Færøerne med i samarbejdet om pillepasset? 

Nej. Du skal derfor gøre som ovenfor og kontakte ambassade/repræsentation i Danmark.

Jeg rejser via et Schengenland, har jeg brug for et pillepas? 

Ved mellemlanding/transit i et Schengenland er der kun behov for pillepas, hvis du skal tjekke ind på ny.

Hvis du kører gennem et Schengenland for at komme frem til dit rejsemål i et land udenfor Schengen eller via Sverige til Bornholm/Sjælland, kan du få et pillepas.

Hvem udsteder pillepasset? 

Pillepasset udstedes af apoteket, nærmere bestemt apoteker, apoteksfilialer og apoteksudsalg. Af hensyn til dokumentation for lægemidlet er det en fordel, hvis du henvender dig på apoteket, hvor du købte eller vil købe medicinen.

Er det et krav at medbringe pillepas? 

Det er ikke et krav men et tilbud til borgerne. Hvis du har et pillepas er andre Schengenlande forpligtigede til at acceptere det som dokumentation for din medicin.

Er min medicin omfattet af pillepasset? 

Der kan udstedes pillepas til euforiserende medicin.
  1. Undersøg først om din medicin fremgår af listen over euforiserende lægemidler - vær opmærksom på, at listen kun indeholder lægemidler, der er på markedet lige nu.
  2. Er det tilfældet, kan du bestille pillepasset online eller henvende dig direkte på apoteket.
  3. Er dit lægemiddel ikke på listen, behøver du som udgangspunkt ikke pillepas. Hvis du mener, at dit lægemiddel er euforiserende, kan du undersøge, om lægemidlet findes på Sundhedsministeriets liste over euforiserende lægemidler. Du er også velkommen til at spørge på apoteket eller apoteket.dk.

Kræver det en recept at få et pillepas? 

Apoteket kan kun udstede pillepas på lægeordineret medicin. Har du brug for pillepas på et håndkøbslægemiddel, skal du bede lægen skrive det på en recept.
 
Apoteket har brug for flere receptoplysninger for at udstede pillepasset, det er derfor en hjælp, hvis du medbringer recept, kassebon eller pakning med apotekets etiket, når du skal hente pillepasset. Hvis det ikke er muligt for apoteket at finde receptoplysningerne, vil apoteket bede dig få en ny recept.

Skal jeg have et pas for at få et pillepas? 

Som udgangspunkt skal du have et gyldigt pas. Passet udgør dokumentation overfor apoteket og rejselandets myndigheder.
Børn under 15 år, der er indskrevet i en forælders pas før 1. okt. 2004, skal anvende forælderens pasnummer og også anvende forælderens pas som dokumentation.
 
Ved rejser indenfor den nordiske pasunion (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige) behøver du ikke medbringe pas. Her kan CPR-nummer anføres på pillepasset i stedet for pasnummeret.

Hvor lang tid er pillepasset gyldigt? 

Pillepasset udstedes for rejsens længde. Det er dog højst gyldigt i 30 dage. Der kan ikke laves flere pillepas i serie for at dække en periode på mere end 30 dage. Har du brug for at medbringe medicin til mere end 30 dage, skal du kontakte rejselandets ambassade/repræsentation i Danmark.
 
Du kan bestille et pillepas i god tid før din rejse. Skal du rejse flere gange indenfor kort tid, kan du få lavet pillepas til hver rejse på én gang på apoteket. 

Hvad koster et pillepas? 

Pillepasset er gratis for borgere. 

Kan jeg få en attest på et ikke-euforiserende lægemiddel?

Apoteket kan lave en såkaldt Medicinattest, der til forveksling ligner Schengenattesten. Den største forskel er, at medicinattesten ikke har samme juridiske gyldighed, og at apoteket opkræver kunden et gebyr for attesten.
 
Du skal kontakte dit apotek for yderligere information og vejledning.

Kilde: Sundhedsministeriet