Chat with us, powered by LiveChat Medicin på rejsen – hvilke regler gælder i hvilke lande?
Sundhed

Skal du have din egen medicin med på rejsen?

Bruger du medicin mod kronisk eller midlertidig sygdom, skal du huske medicinen på ferien. Men sæt dig ind i reglerne før du rejser.

Når medicinen skal med på ferie 

Når passet, pengene, billetterne og tandbørsten er pakket - så sørg også for, at du får din medicin med på rejsen:

  • Hav styr på recepterne i god tid før rejsen.
  • Tag lidt ekstra medicin med - hvis du bliver opholdt på rejsen.
  • Medbringe medicinen i original emballage: Så kan toldere og politi se, hvad du har med. Er det receptmedicin, kan apotekets etiket vise, at medicinen er til dig. Hvis din medicin er dosispakket, er denne emballage lige så gyldig som originalemballagen, fordi den også oplyser hvilken medicin og til hvem, den indeholder.
  • På flyrejser skal du altid have medicinen i håndbagagen - noget medicin tåler ikke kulden i flyets bagagerum. Og så risikerer du heller ikke, at du står uden din medicin, hvis kufferten skulle blive forsinket eller væk.
  • På flyrejser må du gerne have flydende medicin og diætmad med i beholdere over de tilladte 100 ml i håndbagagen. Men du skal være parat til at bevise væskens ægthed.

Tag for en sikkerheds skyld lidt ekstra medicin med. Så er du garderet, hvis du skulle blive opholdt eller forsinket nogle dage.

Euforiserende medicin og pillepas

Bruger du euforiserende medicin som sovemedicin, stærkt smertestillende medicin eller beroligende medicin, kan du medbringe et pillepas, som apoteket udsteder til dig.

På apoteket.dk kan du bestille pillepasset online og efterfølgende hente det på apoteket. Bemærk, at et pillepas, kun med sikkerhed er gyldigt i Schengen-lande

Udenfor Schengen

Rejser du udenfor Schengen-landene, skal du selv have styr på, hvorvidt det land, du rejser til, anerkender pillepasset: Kontakt selv det pågældende lands ambassade og spørg, hvordan reglerne er, før du rejser.

Medicinattest 

Hvis din medicin og/eller dit rejsemål ikke er omfattet af reglerne for pillepasset, har du stadig mulighed for at medbringe dokumentation for din medicin. I nogle situationer vil lægen eller hospitalet lave en attest. Ellers kan apoteket udstede en såkaldt medicinattest. Vær opmærksom på, at du selv skal betale for medicinattesten. Apoteket kan oplyse dig om prisen. Husk på forhånd at kontakte ambassaden for det land, du skal besøge, for at få styr på reglerne. 

Sprøjter og kanyler  

I nogle lande kan det være problematisk at have sprøjter og kanyler med, så har du disse hjælpemidler med, så kan du med fordel kontakte det pågældende lands ambassade i Danmark og undersøge, hvordan det forholder sig på dit rejsemål inden du rejser.

Spørg apoteket eller din læge om, hvilke sprøjter og kanyler, det er relevante at tage med på rejsen. Og husk en lægeerklæring eller recept, så du kan dokumentere, at du har brug for hjælpemidlerne.  

Sol og ferie 

Noget medicin gør dig mere følsom overfor solen. Det gælder bl.a. visse former for antibiotika og forebyggende medicin mod malaria. Er din hud blevet lysoverfølsom, kan sollyset give dig udslæt, solskoldninger eller små væskeholdige blærer på huden.


Hvis din medicin gør dig lysoverfølsom, skal du:

  • opholde dig mindre i solen
  • bruge solcreme med høj beskyttelsesfaktor
  • beskytte dig mod solen med tøj eller hat.
Er du i tvivl, om din medicin kan gøre dig lysoverfølsom, kan du læse indlægssedlen eller spørge på apoteket.

Kronisk sygdom 

Hvis du har en kronisk sygdom, bør du inden udlandsrejser sætte dig ind i reglerne om rejseforsikring, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Du skal huske at oplyse dit rejseforsikringsselskab om din sygdom, inden du rejser. Ellers risikerer du at tage af sted med en rejseforsikring, der ikke dækker.