Chat with us, powered by LiveChat Skoldkopper smitter, men forløber normalt fredeligt
Børns sygdomme

Skoldkopper (variceller)

Skoldkopper er en af de mest smitsomme børnesygdomme. Det sker yderst sjældent, at en person får skoldkopper mere end én gang, men virus kan reaktiveres og medføre helvedesild på et senere tidspunkt i livet.

Symptomer på skoldkopper

Skoldkopper forløber normalt fredeligt, hvor barnet  har feber og utilpashed et døgns tid før eller samtidig med, at udslættet bryder frem.

Skoldkopper varierer fra en tilstand med kun enkelte skoldkopper, som slet ikke bliver bemærket, og uden feber til en svært medtaget tilstand med høj feber og utallige skoldkopper over hele kroppen.

Udslettet er oftest kløende, og hvis barnet klør sig meget, kan der opstå risiko for børnesår (impetigo).

Årsager til skoldkopper

Skoldkopper skyldes smitte med et virus (Varicella Zoster). Smitten sker ved dråbeinfektion fra spyt, nys eller hoste og fra blærer på huden.

Inkubationstiden er omkring 14 dage (10-23). En person smitter fra ca. 3 dage før, udslættet bryder ud, til der er dannet skorpe på alle blærer.

Skoldkopper mere end én gang?

Kun ganske få vil få skoldkopper mere end én gang. Det kan bl.a. ske, hvis man har nedsat immunforsvar. Det kan også forklares med en forkert diagnose - altså at den første smitte slet ikke var skoldkopper. Virus bliver i kroppen og kan senere bryde ud som helvedesild.

Børn med skoldkopper kan ikke smitte voksne, der har haft skoldkopper, så de får helvedesild. Voksne med helvedesild kan derimod smitte et barn, som ikke har haft skoldkopper, så barnet får skoldkopper. 

Faresignaler

Du bør kontakte en læge, hvis barnet:

  • bliver sløvt eller apatisk
  • får meget høj feber
  • ikke drikker og har tørre bleer
  • bliver irritabelt og skriger eller er utrøsteligt.

Hvad kan du selv gøre ved skoldkopper?

Hvis dit barn har skoldkopper, kan du hjælpe det ved at:

  • tage tøjet af barnet, hvis temperaturen er høj
  • give rigeligt at drikke, hvis barnet har høj feber
  • klippe barnets negle eller bruge bomuldshandsker, hvis barnet klør sig meget
  • undgå at give barnet karbad
  • smøre zinkliniment eller brug zink-spray på skoldkopperne (fås i håndkøb på apoteket).

Hvor udbredt er skoldkopper?

I Danmark har cirka 95 % af den voksne befolkning haft skoldkopper og er dermed beskyttet mod sygdommen, da der oftest er livslang beskyttelse.

Hvordan udvikler skoldkopper sig?

Skoldkopper starter med let feber og hovedpine i 1-2 dage. Herefter kommer skoldkopperne – i begyndelsen typisk i hovedbunden og ansigtet.

De små røde pletter bryder frem i 3-6 dage og bliver hurtigt til blærer, som brister og danner skorpe. Barnet har derfor både friske og ældre skoldkopper samtidig.

I sjældne tilfælde kan der opstå luftvejsinfektion, evt. med påvirkning af hjernen med betændelsestilstand (encephalitis), som kan give bevidsthedssvækkelse, kramper og nakkestivhed.

Hvor kommer der skoldkopper?

Selve skoldkopperne viser sig som regel først i hovedbunden, derefter i ansigtet og på brystkassen, hvorefter de breder sig ud til arme og ben.

Barnet kan få skoldkopper på slimhinderne inde i munden, i øjnene og  på kønsorganerne.

Skoldkopper efterlader sjældent varige ar.

Behandling af skoldkopper

Barnet skal blive hjemme fra institution til temperaturen er normal, og den sidste skoldkop er tørret ind.

Normalt bliver skoldkopper ikke behandlet med medicin.

Lægemiddelstoffet aciclovir i form af tabletter, flydende opløsning eller injektion har god effekt mod skoldkopper, hvis behandlingen indledes indenfor 24 timer, men man bruger det typisk kun til nyfødte, børn der har udviklet komplikationer til skoldkopper eller særligt truede kronisk syge børn med nedsat immunforsvar.

Der findes en vaccine mod skoldkopper, men den anvendes ikke rutinemæssigt i Danmark. Vaccinen gives primært til særlige risikogrupper, fx børn med leukæmi.

Andre navne og stavemåder for skoldkopper: 

  • Variceller

Spørgsmål og svar om skoldkopper og cremer

  • 2-3 uger efter smitte opstår der først rødlige pletter, der hurtigt bliver til væskeholdige blærer. Udslættet kan klø meget voldsomt, og nogle børn kan få høj feber. Efter nogle dage tørrer blærerne ind til skorper, og der kan komme nye skoldkopper i bølger med 3-4 dages mellemrum. Alle tre stadier; pletter, blærer og skorper, kan derfor være tilstede på samme tid. Skoldkopper er meget smitsomme, og barnet smitter fra ca. 3 dage før til 5 dage efter udslættet begynder, eller indtil der ikke er kommet nye blærer i 2 dage og de er tørret ind. Du spørger om man må anvende Locoid til skoldkopper. Locoid indeholder binyrebarkhormon, og kan i nogle tilfælde dæmpe kløen ved skoldkopper. Det er dog en læge, der skal tage stilling til i hver enkelt tilfælde om det er en god ide at anvende Locoid. Kløen kan lindres med zinkliniment, der købes på apoteket. Zinkliniment fås både i en flydende udgave, hvor man dupper linimentet på med vat, samt i en sprayflaske hvor man blot sprayer linimentet på. Zinkliniment kan svine tøj og sengetøj til. Zinkliniment er blandt andet med til at udtørre blærerne. Derudover bør man være opmærksom på at anvende lunkent vand ved bad, da varmt vand kan forværre kløen. Man skal også være opmærksom på, at barnet så vidt muligt ikke kradser i skoldkopperne, da der kan gå betændelse i dem. Men det er lægen, der skal vurdere om skoldkopperne klør så meget, at der bør anvendes Locoid.


Artiklen er opdateret d. 10-02-2023.