Chat with us, powered by LiveChat Hårtab og skaldethed hos mænd kan være arveligt betinget
Hudsygdomme

Hårtab eller skaldethed hos mænd

Hårtab og skaldethed hos mænd er ikke en sygdom, men højst et kosmetisk problem, fx hvis hårtabet starter tidligt og er meget udtalt.

Symptomer på hårtab og skaldethed hos mænd

De første symptomer på hårtab og skaldethed hos mænd er "høje tindinger" og færre hår på issen.
 
Efter nogle år kan der komme såkaldt "måne", og hårtabet kan til sidst resultere i, at der kun er hår tilbage i nakken og på siden af hovedet.
 
Hvis der er mænd i familien med denne type hårtab, er der større risiko for, at man også selv mister håret på denne måde.

Ikke-arveligt betinget hårtab 

Andre former for hårtab er som regel mere udbredt i hårbunden. Det gælder fx hårtab efter feber, stofskiftesygdom eller svær fysisk eller psykisk sygdom.
 
Ved hårtab forårsaget af skæleksem eller psoriasis vil hårbunden skælle og være rød.

Årsager til hårtab og skaldethed hos mænd

Hos mænd, der er arveligt disponeret for almindeligt hårtab eller skaldethed, er hårløgene mere følsomme over for det mandlige kønshormon testosteron.
 
I hårbunden omdannes testosteron til det væksthæmmende stof dihydrotestosteron, som fører til hårtab eller i sidste ende skaldethed.
 
Mænd med almindeligt hårtab har hverken mere eller mindre testosteron i blodet end mænd, som bevarer håret på hovedet.

Hvad kan du selv gøre ved hårtab og skaldethed?

Du kan ikke gøre andet for at standse udviklingen end at bruge et af de to præparater, der er godkendt til behandling af hårtab og skaldethed hos mænd (se under "Behandling").

Tilskud af vitaminer og mineraler hjælper ikke. Det samme gælder de mange præparater, der i reklamerne lover ny vækst af hår.

Hvor udbredt er hårtab og skaldethed hos mænd?

Almindeligt hårtab eller skaldethed er meget udbredt hos mænd. Hyppigheden i 20-års alderen er ca. 20 %, i 30-års alderen ca. 30 % og efter 40-års alderen ca. 40 %.

Undersøgelse ved hårtab og skaldethed hos mænd

Normalt vil man ikke ved denne type hårtab eller skaldethed lave yderligere analyser af håret eller hårbunden.
 
Hvis hårtabet eller skaldetheden giver væsentlige psykiske problemer, kan man henvende sig til sin læge, som kan informere om mulige behandlinger.

Hvordan udvikler hårtab og skaldethed hos mænd sig?

Normalt er hårtab og senere skaldethed hos mænd en tilstand, som kommer snigende over år. Man kan ikke forvente en pludselig bedring - kun en langsom forværring. På et tidspunkt kan hårtabet dog standse, hvorefter man ikke taber mere af håret.

Behandling af hårtab og skaldethed hos mænd

Der findes i dag 2 godkendte præparater, som kan standse hårtab og måske endda give ny hårvækst, så længe man bruger midlerne:

  • Minoxidil-opløsning, der direkte kan stimulere hårvæksten. Skal anvendes morgen og aften (fås i håndkøb)
  • Finasterid-tabletter, der mindsker dannelsen af det væksthæmmende stof dihydrotestosteron i hårbunden. En tablet dagligt (er receptpligtig).

Andre navne og stavemåder for hårtab eller skaldethed hos mænd:

  • Alopeci
  • Mandlig skaldethed
  • Pletskaldethed
Behandlingen skal tages regelmæssigt i mindst 6-12 måneder, før man kan se, om det virker. Jo før behandlingen starter, jo bedre.

Der er nyligt godkendt et nyt præparat baricitinib, en såkaldt JAK 1 og 2 hæmmer, som i tabletform til behandling af alopecia areata. Det er endnu ikke afklaret hvem som i givet fald vil få tilbudt denne behandling i hospitalsregi.