Chat with us, powered by LiveChat Borreliose - bid af skovflåt behandles med antibiotika
Infektioner

Borreliose

Borreliose (borrelia) skyldes bakterien Borrelia burgdorferi. Infektionen overføres til mennesker ved bid af skovflåt og kan være alvorlig, hvis den ikke behandles i tide.

Symptomer på borreliose 

Kun et fåtal af bid fra skovflåter medfører smitte med Borrelia. Den typiske reaktion på bid er irritation og rødme, men det i sig selv er ikke tegn på, at man er smittet.

Symptomerne på borreliose kan vise sig fra mange forskellige organer - også lang tid efter, at man er smittet.

Skovflåt rødme og udslæt

Fase 1

De første symptomer på borreliose viser sig mellem få dage og ca. 3 uger efter smitten ved at:

 • Det røde område, hvor flåten bed, vokser gradvist i størrelse. Pletten kan efter nogle dage blive bleg i midten. Udslættet kan blive meget stort, ofte større end en voksens håndflade. Det aftager langsomt og efterlader ikke ar eller andre tegn på sygdom. Rødmen forsvinder også, selvom man ikke er blevet behandlet med antibiotika.
 • Udslæt viser sig andre steder på kroppen.
 • Man kan få let hovedpine, træthed samt led- og muskelsmerter.

Fase 2

Fra uger til måneder efter smitten kan der komme symptomer på borreliose, selvom man ikke har haft udslæt. Anden fase er sjælden, hvis man har fået antibiotika for udslættet, men kan vise sig ved:

 • Lammelse af ansigtsnerver. Giver hængende mundvig, besvær med at smile eller med at spidse munden.
 • Hjernehindebetændelse og anden form for betændelse i centralnervesystemet. Giver typisk hovedpine, kraftige nakkesmerter og smerter strålende langs rygsøjlen eller fra ryggen ud i arme eller ben.
 • Hjertebetændelse. Viser sig ved feber og træthed, evt. svimmelhed, fordi hjertet slår så langsomt, at der kommer for lidt blod til hjernen (sjælden).

Fase 3

Fra måneder til år efter smitten kan tredje fase af borreliose vise sig og give:

 • Betændelse med hævelse, rødme og varme omkring et af kroppens store led, fx knæ. Varer nogle uger eller måneder, forsvinder igen for så at komme tilbage efter en periode uden symptomer. Det er ikke nødvendigvis det samme led, der rammes hver gang. Ledhævelsen kan blive permanent.
 • Hudlidelse hvor områder på huden bliver tynd og sart.
 • Vedvarende træthed, hukommelsesbesvær og koncentrationsbesvær (meget sjælden).

Årsager til borreliose

Bakterien Borrelia burgdorferi findes bl.a. hos hjorte og mus og overføres af skovflåter - mellem dyr og fra dyr til mennesker. Der er dog kun en lille del af flåterne, som bærer Borrelia og dermed kan smitte.

Der er størst risiko for at komme i kontakt med flåter, når man færdes på steder med lav vegetation, fx i skov, hvor flåterne kan kravle op og bide sig fast. 
Skovflåt der har boret sig ned i huden

Faresignaler

Søg læge, hvis du får:

 • Hududslæt
 • Lammelse af ansigtsnerven
 • Hovedpine
 • Kraftige rygsmerter
 • Hævede led

Hvad kan du selv gøre ved borreliose?

Det bedste er at undgå at blive bidt. Der er især risiko for flåtbid i skovområder med tæt vegetation og krat:

 • Brug støvler, lange bukser og trøjer med lange ærmer
 • Se efter, om du har fået flåter på tøjet og fjern dem
 • Fjern flåter på huden så hurtigt som muligt

Hvor udbredt er borreliose?

Borreliose er en relativt almindelig sygdom i Danmark - hyppigst i sommerhalvåret, hvor risikoen for kontakt mellem mennesker og skovflåter er størst.

Omkring et par tusinde personer bliver smittet hvert år. I langt de fleste tilfælde sidder infektionen i huden, mens ca. 80 personer får den alvorlige Borrelia hjernehindebetændelse.

Undersøgelse for borreliose

I det tidlige stadie med udslæt kan en almindelig objektiv undersøgelse hos lægen vise, om man er smittet med Borrelia.

I senere faser kan en blodprøve vise, om der er tale om Borrelia infektion. Dog viser 3-5 % af raske voksne et positivt testresultat, selvom de ikke er smittet (falsk positiv).

Ved mistanke om Borrelia i nervesystemet får man typisk undersøgt rygmarvsvæsken på et hospital. Det er normalt ikke smertefuldt.

Hvordan udvikler borreliose sig?

I de fleste tilfælde tager det timer fra flåten bider sig fast, til den eventuelt smitter. Smitte kan sprede sig til bl.a. hjerte, led og nervesystem, hvor bakterien forårsager betændelse og sygdom.

Omkring 10 % vil få Borrelia i nervesystemet eller i leddene, hvis de ikke får behandling. Med korrekt behandling kan sygdommen helbredes.

Behandling af borreliose

Det er kun relevant at behandle, hvis der er symptomer eller positive prøver på infektion med Borrelia. Udslættet behandles med penicillin i tabletform.
Senere stadier af Borrelia bliver behandlet med antibiotika i 3-4 uger med enten penicillin eller ceftriaxon via en blodåre, eller med doxycyclin i tabletform.

Der findes ingen vaccine mod den form for Borrelia, som findes i Europa.

Andre navne og stavemåder for borreliose:

 • Borrelia
 • Lyme borreliose

Artiklen er opdateret d. 02-02-2023.