Artboard 1
Sygdom

Herpes på kønsdele

Herpes på kønsdelene skyldes smitte med virus. Sygdommen overføres ved samleje eller oralsex, så brug af kondom kan mindske risikoen for smitte.

Symptomer på herpes på kønsdelene

Det er karakteristisk for herpes på kønsdelene, at:
 • der kommer små smertefulde blærer og sår ved kønsdelene få dage efter smitten.
 • mænd får herpesudbrud på forhuden.
 • kvinder får herpesudbrud på indersiden af kønslæberne.
 • man kan få hovedpine, muskelsmerter, ondt i halsen og smerter, som stråler ned i benet ved første udbrud af sygdommen.
 • enkelte kvinder kan få mange sår og kraftig hævelse, som gør det svært at tisse.
 • sårene heler efter ca. 7-10 dage (3 uger ved første udbrud).

Personer, som har haft forkølelsessår, før de bliver smittet med herpes på kønsdelene, vil have en vis immunitet mod herpesvirus type-I. Derfor får de sjældent kraftigt udbrud af herpes, hvis de senere smittes med type-II herpesvirus.

Gentagne udbrud af herpes

Ved tilbagevendende udbrud kommer herpessårene ofte på samme område af slimhinden hver gang. Det gælder også, hvis man bliver smittet med herpes på bagdelen.

Mange af de, som smittes med type-II herpesvirus, vil få regelmæssige udbrud af herpes på kønsdelene. Disse udbrud kan være forbundet med kun meget beskedne gener. Det kan være få dages varende små sår, rifter eller rødme, man måske kun opfatter som irritation eller svamp.

Årsager til herpes på kønsdelene

Herpes ved kønsdelene skyldes en virusinfektion. Der kan være tale om smitte med et af to herpesvirus:
 • Herpes simplex virus type-II
 • Herpes simplex virus type-I.

De fleste bliver smittet med type-II herpesvirus, men der er flere og flere der smittes med type-I herpesvirus.

Virus overføres ved samleje eller ved mundsex (oralsex). Når først man er smittet, vil virus vandre langs nervebanerne til følenervernes rødder, som ligger tæt ved rygsøjlen. Her ligger virus i dvale og kan senere give anledning til nye udbrud.

Faresignaler

Man skal være opmærksom på, at selv lette gener og ubehag ved kønsdelene kan være tegn på herpes.

Det er vigtig, at man i den situation kontakter sin læge, så man kan få afgjort, om der er tale om en herpesinfektion.

Hvad kan du selv gøre?

De bedste råd – før og efter smitte - er:
 • Undgå at blive smittet. Brug kondom hver gang, du er sammen med en ny partner.
 • Vær opmærksom på, om der kommer udbrud i stress-situationer eller ved menstruationen.
 • Undgå samleje, hvis der er den mindste mistanke om, at der er et herpesudbrud på slimhinderne.
 • Brug virushæmmende creme eller tabletter, så virus hurtigere forsvinder og risikoen for smitte mindskes.

Hvor udbredt er herpes på kønsdelene?

Cirka 20 % af alle voksne danskere er smittet med sygdommen, de fleste uden at vide det. 

Risikoen for at være smittet er afhængig af, hvor mange forskellige partnere man har haft i sit liv. Hvis ens partner har herpes, er der stor risiko for at blive smittet. 

Hvordan udvikler herpes på kønsdelene sig?

Forløbet af herpes ved kønsdelene varierer meget. De fleste vil have udbrud af sygdommen nogle få gange om året. Det ser ud til, at kroppen med alderen vil bremse for nye udbrud, selvom der altid vil være en risiko for et nyt aktivt udbrud.

En mindre gruppe, som er smittet med type-II herpesvirus, vil få meget hyppige udbrud, men det kan i dag afhjælpes med forebyggende medicin.

Herpes og graviditet

Kvinder, som får herpes ved kønsdelene kort før fødslen, kan i meget sjældne tilfælde smitte det nyfødte barn. Hvis kvinden tidligere har haft herpes ved kønsdelene, vil barnet derimod være beskyttet af moderens antistoffer.

Fortæl jordemoderen og lægen, om du selv eller din partner har herpes, så de i god tid før fødslen kan finde ud af, om der er en reel smitterisiko for barnet.

Undersøgelse for herpes på kønsdelene

Lægen kan tage en smule af sårvæsken og sende den til undersøgelse for herpesvirus. Resultatet vil foreligge efter ca. 1 uge.

Behandling af herpes på kønsdelene

Hvis man skal behandle et herpesudbrud på kønsdelene, kan man med fordel anvende medicin, som hæmmer herpesvirus. Behandlingen skal starte hurtigst mulig for at give den største effekt.

Der er ikke tale om en helbredende behandling, men en behandling som afkorter forløbet af udbruddet. Hos din læge kan du få recept på denne medicin.

Forebyggende tabletbehandling

Hvis du har meget hyppige udbrud af herpes, er en forebyggende tabletbehandling det bedste. Tabletterne skal tages hver dag for at forhindre nye udbrud.

Mennesker med meget hyppige udbrud af herpes vil få færre udbrud, hvis de undgår at indtage fødemidler med højt indhold af aminosyren tryptophan, fx chokolade og nødder, og samtidig indtager et kosttilskud af aminosyren lysín.

Det er ikke muligt at vaccinere mod herpes.