Artboard 1
Sygdom

Kønsvorter

Kønstvorter kaldes også kondylomer. De kan sidde i livmodermund, skedeslimhinde, skedeindgang og i huden omkring skeden og endetarmsåbningen. Vorterne optræder hos både mænd og kvinder.

Symptomer på kønsvorter

Typiske symptomer på, at man har fået kønsvorter kan være:
  • kløe
  • udflåd
  • irritation

Årsager til kønsvorter 

Kønsvorter skyldes infektion med vortevirus, Human Papilloma Virus (HPV). Virus kan smitte ved tæt kontakt mellem hud og slimhinder, fx ved samleje.
Der findes mange typer HPV. Det er næsten altid HPV 6 og 11, man kan påvise i kønsvorter. HPV kan også være årsag til livmoderhalskræft og til udviklingen af forstadier til kræft i livmoderhalsen, men i disse tilfælde drejer det sig særligt om HPV-typerne 16 og 18.

Hvad kan du selv gøre ved kønsvorter?

Man kan forebygge smitte ved at bruge kondom. Har man fået påvist kønsvorter, er det vigtigt, at ens partner(e) bliver undersøgt og behandlet. På længere sigt er det vigtigt, at man følger de normale smear-undersøgelser hos lægen, hvor man bliver undersøgt for eventuelle celleforandringer på livmoderhalsen.

Hvor udbredt er kønsvorter?

Vorterne ses hyppigt hos både yngre kvinder og mænd. Antallet af tilfælde har været stigende gennem de seneste år. Kønsvorter findes hyppigere hos gravide, sukkersygepatienter og personer med nedsat immunforsvar. 

Hvordan udvikler kønsvorter sig?

Hos mere end 50 % af kvinder med kønsvorter vil man se en genopblussen af tilstanden, og da vorterne øger risikoen for livmoderhalskræft, bør man efterfølgende gå til de normale smear-undersøgelser (kontroller for celleforandringer på livmoderhalsen) hos lægen.

Undersøgelse for kønsvorter?

Diagnosen stilles ofte let ved påvisning af de grå-hvide nogle gange blomkålslignende vorter.
I svære tilfælde kan der være vorter i hele området omkring de ydre kønsorganer, men i lette tilfælde kan de være små og næsten usynlige. I disse tilfælde må lægen anvende et kolposkop (en slags stærk lup) for at se dem, og nogle gange er det nødvendigt at tage en lille vævsprøve for at stille diagnosen med sikkerhed.

Behandling af kønsvorter

Behandling af kønsvorter kan være vanskelig. Et godt resultat afhænger af, at man får fjernet alle viruspartikler. Da cellerne i slimhinden og huden godt kan indeholde viruspartikler uden, at det kan ses, vil der være stor risiko for, at der kommer nye vorter efter en tilsyneladende effektiv behandling.
Kønsvorter kan behandles med:
  • creme eller liniment, der indeholder podophyllotoksin eller imiquimod, som smøres direkte på kønsvorten og hjælper kroppen med at bremse og ødelægge virus.
  • frysning eller varmebehandling
  • afskrabning af huden
  • laserbehandling (under bedøvelse) - særligt velegnet til mange og store vorter.

Andre navne og stavemåder for kønsvorter:

  • Kondylomer
  • Infektion med HPV
Kønsvorterne kan smitte ved samleje. Det er derfor vigtigt, at ens partner(e) også bliver undersøgt og behandlet, og at man bruger kondom i behandlingsperioden. 

Vaccination

Vaccine mod livmoderhalskræft, der indeholder HPV 6 og 11, forebygger også kønsvorter.