Chat with us, powered by LiveChat Kønsvorter og kondylomer – sådan slipper du af med dem
Kønssygdomme

Kønsvorter

Kønsvorter kaldes også kondylomer. De kan sidde i livmodermund, skedeslimhinde, skedeindgang og i huden omkring skeden og endetarmsåbningen. Vorterne optræder hos både mænd og kvinder.

Symptomer på kønsvorter

Typiske symptomer på, at man har fået kønsvorter kan være:
  • kløe
  • udflåd
  • irritation

Årsager til kønsvorter 

Kønsvorter skyldes infektion med vortevirus, Human Papilloma Virus (HPV). Virus kan smitte ved tæt kontakt mellem hud og slimhinder, fx ved samleje.
Der findes mange typer HPV. Det er næsten altid HPV 6 og 11, man kan påvise i kønsvorter. HPV kan også være årsag til livmoderhalskræft og til udviklingen af forstadier til kræft i livmoderhalsen, men i disse tilfælde drejer det sig særligt om HPV-typerne 16 og 18.

Hvad kan du selv gøre ved kønsvorter?

Man kan forebygge smitte ved at bruge kondom. Har man fået påvist kønsvorter, er det vigtigt, at ens partner(e) bliver undersøgt og behandlet. På længere sigt er det vigtigt, at man følger de normale smear-undersøgelser hos lægen, hvor man bliver undersøgt for eventuelle celleforandringer på livmoderhalsen.

Hvor udbredt er kønsvorter?

Vorterne ses hyppigt hos både yngre kvinder og mænd. Antallet af tilfælde har været stigende gennem de seneste år. Kønsvorter findes hyppigere hos gravide, sukkersygepatienter og personer med nedsat immunforsvar. 

Hvordan udvikler kønsvorter sig?

Hos mere end 50 % af kvinder med kønsvorter vil man se en genopblussen af tilstanden, og da vorterne øger risikoen for livmoderhalskræft, bør man efterfølgende gå til de normale smear-undersøgelser (kontroller for celleforandringer på livmoderhalsen) hos lægen.

Undersøgelse for kønsvorter?

Diagnosen stilles ofte let ved påvisning af de grå-hvide nogle gange blomkålslignende vorter.
I svære tilfælde kan der være vorter i hele området omkring de ydre kønsorganer, men i lette tilfælde kan de være små og næsten usynlige. I disse tilfælde må lægen anvende et kolposkop (en slags stærk lup) for at se dem, og nogle gange er det nødvendigt at tage en lille vævsprøve for at stille diagnosen med sikkerhed.

Behandling af kønsvorter

Behandling af kønsvorter kan være vanskelig. Et godt resultat afhænger af, at man får fjernet alle viruspartikler. Da cellerne i slimhinden og huden godt kan indeholde viruspartikler uden, at det kan ses, vil der være stor risiko for, at der kommer nye vorter efter en tilsyneladende effektiv behandling.
Kønsvorter kan behandles med:
  • creme eller liniment, der indeholder podophyllotoksin eller imiquimod, som smøres direkte på kønsvorten og hjælper kroppen med at bremse og ødelægge virus.
  • frysning eller varmebehandling
  • afskrabning af huden
  • laserbehandling (under bedøvelse) - særligt velegnet til mange og store vorter.

Andre navne og stavemåder for kønsvorter:

  • Kondylomer
  • Infektion med HPV
Kønsvorterne kan smitte ved samleje. Det er derfor vigtigt, at ens partner(e) også bliver undersøgt og behandlet, og at man bruger kondom i behandlingsperioden. 

Vaccination

Vaccine mod livmoderhalskræft, der indeholder HPV 6 og 11, forebygger også kønsvorter.

FAQ om kønssygdomme og oralsex:

  • Generelt går der nogle uger før man kan teste for kønssygdomme, da der går nogle uger før der er smitstof nok i kroppen til at det kan måles. Klamydia er en kønssygdom der smitter ved ubeskyttet samleje. Det vil sige, at når du/I havde oralsex er der umiddelbart ikke risiko for at være smittet med klamydia. Gonoré er en forholdsvis sjælden sygdom i Danmark, og kan smitte ved ubeskyttet samleje, dybe kys og oralsex. Det betyder at hvis ens seksualpartner har gonokokbakterier i svælget, vil man kunne blive smittet hvis man får oralsex af denne person. Symptomerne på gonoré hos mænd er gult udflåd fra urinrøret og svie ved vandladning. Det kan vise sig efter en uges tid. Hvis du får gult udflåd fra urinrøret og/eller svie ved vandladning, bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Herpes findes som 2 typer; herpes type 1 og herpes type 2. Herpes type 2 sidder på kønsdelene, hvorimod type 1 sidder på læberne (også kaldet forkølelsessår). Hvis ens seksualpartner har blærer og sår på læben når denne giver oralsex, er der stor risiko for at blive smittet. Hvis man bliver smittet med herpes kan der efter 4-7 dage opstå smertefulde blærer og rødme på kønsdelene. Hvis du oplever dette bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Syfilis er en sjælden kønssygdom i Danmark, men kan smitte ved ubeskyttet samleje, dybe kys og oralsex. Sygdommen kan give et sår på kønsdelene ca. 3 uger efter, man er blevet smittet. Hvis du oplever sådan et sår bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Umiddelbart er den generelle risiko for at du er blevet smittet med en kønssygdom, da du modtog oralsex, forholdsvis lille. Men hvis du oplever nogle af de beskrevne symptomer, må du en tur forbi lægen. For god ordens skyld skal med, at man altid bør beskytte sig med kondom ved nye seksualpartnere eller hvis man er det mindste i tvivl om seksualpartneren kan være smittet med en kønssygdom.