Chat with us, powered by LiveChat Suppositorier
Medicin

Suppositorier

Beskrivelse

Suppositorier, der også kaldes stikpiller, ligner små torpedoer. Suppositorier er faste doserede lægemidler, som skal føres ind i endetarmen.

Anvendelse

Suppositorier kan du bruge til lokal behandling af for eksempel hæmorider. Du kan også bruge lægemidlet til systemisk (= hele kroppen) behandling af eksempelvis smerter. Umiddelbart virker det mest naturligt, at du fører suppositorier i endetarmen med den spidse ende først. Men det har vist sig, at det er lettere at føre dem ind med den stumpe ende først. Dette gør også risikoen mindre for, at suppositoriet bliver stødt ud.

Praktiske råd

Du kan lettest indføre suppositorier, hvis du sidder på hug, sidder foroverbøjet på toilettet, eller ligger ned. Af hygiejniske årsager kan det være en fordel, at du bruger plastikhandsker. Nogle suppositorier smelter ved kropsvarmen i endetarmen. Andre bliver opløst ved hjælp af endetarmens vandindhold. Du kan fugte suppositorier med lidt køligt vand for at gøre dem lettere at føre ind. Det gør samtidig irritationen af endetarmen mindre.

Bemærk

Har du afføring, inden suppositoriet har nået at virke, skal du tage endnu et. Det er ikke en god idé at dele suppositorier, fordi doseringen så bliver unøjagtig. Men er det nødvendigt, skal du dele suppositoriet på langs, aldrig på tværs.

Holdbarhed og opbevaring

Suppositorier skal ofte opbevares køligt, så de ikke smelter før brug. Du bør dog gnubbe let uden på pakningen inden du indfører den, da det ellers kan blive smertefuldt pga hårdheden. Andre suppositorier skal opbevares tørt og ved stuetemperatur, hvis der ikke står andet på pakningen. Suppositorier kan ofte holde sig 5 år, men det er vigtigt at læse udløbsdatoen på pakningen. Medicin skal altid opbevares så børn og dyr ikke kan nå det. Hvis du er i tvivl om opbevaring eller holdbarhed på din medicin - så spørg på apoteket.