Chat with us, powered by LiveChat Fakta og fordomme om svær overvægt
Foto af ung overvægtig kvinde med overskriften: "Svær overvægt. Svært misforstået".
Fakta og fordomme om svær overvægt
Hvad er svær overvægt?

Hvad er svær overvægt?

Næsten 900.000 danskere lever i dag med svær overvægt. Men der er stadig meget, vi ikke ved om årsagerne til, at nogle mennesker tager på, mens andre ikke gør. Overvægt er nemlig ikke, som mange ellers tror, et simpelt spørgsmål om for meget mad og for lidt motion. Det er en kompleks tilstand, hvor gener, miljø, livsstil, psykologi, sociale og økonomiske forhold alle spiller en rolle.

Det gør det ikke nemmere, at vi også har biologien imod os. Kroppen er nemlig sådan indrettet, at den til enhver tid vil bekæmpe et vægttab, fordi den opfatter et vægttab som sult og dermed en krisesituation, som skal afværges. Derfor er videnskaben nu begyndt at sammenligne svær overvægt med en kronisk lidelse, som kræver en langsigtet tilgang og ikke et hurtigt fiks. Ligesom det heller ikke er noget man skal stå alene med.

Fakta og fordomme
Væk med misforståelser og fordomme

Nogle mennesker lever fint med en højere vægt, mens andre døjer med følgesygdomme som eksempelvis type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, søvnapnø eller kroniske ledsmerter. Det er i sig selv alvorligt.

Men mennesker med svær overvægt skal også kæmpe med stigmatisering – altså oplevelsen af fordomme og negative reaktioner – fra omgivelserne. Det kan for eksempel være hånlige blikke eller spydige bemærkninger. Ligesom overvægt er vægtstigmatisering komplekst, og det har dybe rødder i kulturelle fordomme, faktorer og normer. En af de mest udbredte misforståelser (også blandt de, der selv lever med svær overvægt) er, at svær overvægt er selvforskyldt, og at man ‘bare skal tage sig sammen’. Det er en opfattelse, der er med til at skabe unødig skyld og skam hos den enkelte, hvilket kan føre til lavt selvværd, ensomhed, depression og yderligere vægtstigning. Den misforståelse og de mange fordomme om mennesker, der lever med svær overvægt, skal vi have ryddet af vejen. 

Tal pænt!

Et af de steder vi kan gøre en forskel, er i vores sprogbrug, og hvordan vi omtaler mennesker med svær overvægt. Måske tænker du ikke så meget over det, men der er stor forskel på om du siger ’en svært overvægtig person’ eller ’en person med svær overvægt’. Det handler om, hvad du ser først – vægten eller mennesket? Ingen mennesker er svært overvægtige, men de kan have svær overvægt. Fordi ingen mennesker er deres krop, kan man heller ikke sætte lighedstegn mellem et menneskes egenskaber og den vægt de har.

Det er vigtigt at forstå, at overvægt er en kompleks tilstand og at vi skal tale om det på en ordentlig og konstruktiv måde. Det betyder f.eks., at du skal undgå at kommentere på andre folks kroppe, hvis de ikke har bedt om din mening. Du ved ikke, hvilke historier det enkelte menneske gemmer på, og mennesker med svær overvægt er lige så forskellige som alle andre og har, lige som alle andre, krav på at blive mødt med forståelse og respekt, ikke fordømmelse og udskamning.

Illustration af gener
Årsager til svær overvægt

Når vi skal se på, hvorfor nogle af os udvikler svær overvægt, er energibalancen – altså det vi spiser i forhold til, hvor meget vi forbrænder, naturligvis relevant. Men det er en alt for simpel måde at betragte svær overvægt på, hvis man kun kigger på det regnestykke. For der er meget andet, der spiller ind på vægten. Genetik kan f.eks. forklare  40-60 % af den forskel, der er på folks kropsvægt og hvorfor nogen i højere grad er disponerede for at udvikle overvægt. Det er ikke generne i sig selv, der fører til overvægt, men de kan have indflydelse på, sult- og mæthedsfornemmelse, hvordan kroppen forbrænder kalorier og hvor nemt det er at tage på eller tabe sig. For en person, som er født med de genvarianter, kan det derfor være svært at holde vægten nede. Andre faktorer, der også kan påvirke vægten, er:

  • Stigmatisering, f.eks. spydige kommentarer fra omverdenen
  • Dårlig søvn
  • Hormoner
  • Stress
  • Svære følelser
  • Ensomhed
  • Visse lægemidler, herunder visse typer antipsykotisk og antidepressiv medicin og migrænemidler

Derudover spiller vores opvækst, vores økonomiske forhold og vores omgivelser og samfundsstruktur også en rolle. Så det er ikke mærkeligt, at hver eneste tilfælde af svær overvægt kræver en unik tilgang.

Illustration af to overvægtige personer
76%
af befolkningen mener, at overvægt er den enkeltes eget ansvar.
1/3
af de, der lever med svær overvægt, føler sig udskammet på grund af deres vægt.
Test din viden
Test din viden

Vi er først nu begyndt at forstå, at svær overvægt er en kompleks tilstand, og der findes stadig mange myter og misforståelser, som vi skal have gjort op med. Her kan du teste din egen viden om svær overvægt:

Gode råd om svær overvægt
Foto af to unge, overvægtige kvinder set bagfra i simplet undertøj. Den ene kvinde holder den anden venskabeligt om skulderen.
Et godt liv
– med eller uden svær overvægt

Hvordan skal du forholde dig til svær overvægt, hvis det er så komplekst? I første omgang handler det om at acceptere, at vi er forskellige, og at nogle er programmeret til tage på i vægt mens andre ikke er. Uanset er vi lige meget værd. Hvis du gerne vil skabe forandringer i dit liv, kan det være en god ide at søge hjælp. Erfaring viser nemlig, at det er nemmere, når man ikke er på egen hånd. Der findes forskellige tilbud i landets kommuner og regioner, hvis du søger et fællesskab eller vil finde et forløb med kost og motion. 

Adipositasforeningen gør en forskel
Adipositas betyder svær overvægt. Adipositasforeningen er en støtteforening, som arbejder for retten til et godt liv og ordentlige vilkår for mennesker, som lever med svær overvægt i Danmark.
Lokale tilbud
Nationalt Center for Overvægt (NCFO) arbejder på at udvide forståelsen af svær overvægt ved at indsamle, udvikle og dele viden. På hjemmesiden ncfo.dk kan du finde en oversigt over kommunale og regionale sundhedstilbud, hvor du kan få støtte og møde ligesindede.

Læs mere om Adipositasforeningens arbejde på https://adipositasforeningen.dk/

Læs mere om arbejdet hos Nationalt Center for Overvægt på https://www.ncfo.dk/

Du er ikke forkert

De fleste, der lever med svær overvægt, har været igennem utallige vægttabsforsøg. Når det af mange årsager ikke lykkes at gennemføre eller fastholde et vægttab, øger det følelsen af at være forkert. Derfor er det vigtigt at anerkende, at svær overvægt kræver støtte og en realistisk, målrettet og langsigtet indsats. Det er ikke noget, du bør stå alene med. Din læge skal hjælpe dig med en behandlingsplan, hvis du ønsker det. Det kan også være en god ide at opsøge et fællesskab med mennesker i samme situation, som du kan dele erfaringer med.

Foto af Maibritt
Maibritts historie

“Hvis det var nemt at tabe sig, så havde jeg nok gjort det”. Ordene er Maibritts, og hvis der er nogen, der har prøvet alt i kampen mod de uønskede kilo, så er det hende. Maibritt er medlem af Adipositasforeningens patientråd.

Svære oplevelser i ungdommen – blandt andet mobning – gjorde, at Maibritt endte med en dyb depression, der sendte hende hjem på sofaen. Maibritt lukkede sig inde med de svære følelser og trøstespiste i 9 måneder. En dag fangede hun sit eget spejlbillede og forstod ikke, hvem det var hun så. Vægten var steget med 50 kilo.

Det blev startskuddet til mange år med alverdens slankekure, hvor hun tabte 10, 20, 30 kilo – for derefter at tage det hele på igen, fordi de psykologiske årsager, som havde sat det hele i gang, ikke var taget hånd om. Selvhad og skam var en del af hverdagen. I 2021 havde Maibritt brugt 150.000 kr. på slankekure, men alligevel sagde vægten 182 kg.

Det blev endnu et vendepunkt. Maibritt besluttede at arbejde med sit selvværd, og en vigtig del af det var at lære at acceptere sin krop. Hun fik samtidig en gastric sleeve operation, som hjalp med de første kilo. Oven i det tog hun den modige beslutning at dele sine erfaringer og tanker på Instagram. Det viste sig, at rigtig mange kunne spejle sig i Maibritts fortælling, og deres respons har været en stor støtte i den rejse, som indtil nu har betydet et stort vægttab og ikke mindst et liv med langt mere glæde, mobilitet og selvtillid for Maibritt.

Rejsen er ikke slut, men Maibritt har fået styr på, hvad det er, der kan slå hende ud, og hvordan hun skal arbejde med det. Hun er tilbage på arbejdsmarkedet, hun danser flere gange om ugen – og hun kan være den mor, hun gerne vil være. Og en dag får hun måske også opfyldt drømmen om at kunne leve af at hjælpe andre, som lever med svær overvægt.

Illustration af apotekere
Spørg apoteket

På apoteket ved vi, at svær overvægt er en kompleks tilstand, og at alle mennesker skal mødes med forståelse og respekt. Hvis du har spørgsmål relateret til svær overvægt eller eventuelle følgesygdomme, kan du altid trygt tale med os. Hvis du har brug for det, vil vi også gerne hjælpe dig videre.

Chat med apoteket
Hent appen til din telefon:
download appen med Google playdownload appen via app store