Chat with us, powered by LiveChat Find dig ikke i høfeber - kom bedst muligt gennem pollensæsonen
Find dig ikke i høfeber
Om høfeber
Op mod en million danskere har allergi overfor pollen, og mange går rundt og har det mere eller mindre skidt i pollensæsonen. Er du én af dem, så fortvivl ikke. Med den rigtige behandling og lidt planlægning kan de generende symptomer stort set fjernes, så du igen kan nyde foråret og sommeren.
Har du høfeber?
Høfebernæse
Forkølelse eller høfeber?

Det, man populært kalder høfeber, er en allergisk reaktion i kroppen overfor visse pollentyper men kan også skyldes svampesporer, husstøvmider eller pelsdyr. Ved den allergiske reaktion frigives der histamin fra immunforsvaret. Det er histaminet, der giver høfebersymptomerne som kløe og løbende næse og øjne.

Du kan udvikle allergi hele livet. Og da symptomerne på høfeber kan minde om forkølelse, er du måske ikke klar over, at du i virkeligheden har allergi. Begge dele starter som regel med, at næsen begynder at løbe med vandigt snot. Hvis du er forkølet, vil snottet hurtigt blive tykt og gult, og du kan have let feber. Efter en uges tid er forkølelsen ovre. Har du derimod høfeber, bliver snottet ved med at være klart, næsen kan føles tilstoppet, øjnene være kløende og røde, og symptomerne stopper ikke. Du kan også føle dig træt og generelt utilpas. 

Se mere om forkølelse
Kan det være COVID-19?
Mange er i øjeblikket særligt opmærksomme på COVID-19. Fordi det er en ny sygdom, har man endnu ikke kortlagt alle de mulige symptomer, og derfor kan man let komme til at tro, at man er syg med COVID-19, hvis man på nogen måde føler sig dårligt tilpas. Det vil dog langt fra være tilfældet for alle.

Tilstoppet eller løbende næse, uden andre symptomer, er ikke typisk for COVID-19. Det kan ikke udelukkes fuldstændig, men en snotnæse alene bør i højere grad få dig til at tænke på høfeber eller forkølelse. Hvis du derimod har feber, er det højst sandsynligt ikke høfeber, der plager dig. Så kan det være COVID-19 – men det kan også være influenza eller en helt almindelig forkølelse. Andre typiske symptomer på COVID-19 er ondt i halsen, alment ubehag, muskelsmerter og tør hoste. Nogle oplever også hovedpine, diarré og kvalme. 

Hvis du har mistanke om, at du har COVID-19, skal du følge myndighedernes anvisninger. Du kan læse mere på www.coronasmitte.dk.
 
Poster image
Karsten og snot-testen
Det er blevet forår, men Karsten er ikke på toppen. Er det en forårsforkølelse eller er der en anden forklaring?
Tegn på forkølelse:
  1. Halsen er øm.
  2. Du kan have let feber og være træt og uoplagt.
  3. Næsen løber med vandigt snot, men efter nogle dage bliver snottet tykt og gult.
  4. Forkølelsen går typisk over i løbet af en uges tid.
Tegn på høfeber:
  1. Næsen løber med tyndt vandigt snot og den klør. Måske føles den også stoppet.
  2. Øjnene klør og svier og kan være røde og hævede.
  3. Du kan føle dig træt og sløj, næsten som om du havde influenza.
  4. Det kan klø i ganen og svælget.
  5. Du nyser ofte og længe.
1 mio.
danskere lider af pollenallergi.
375.000
af de, der lider af pollenallergi, anslås at opleve betydelige gener. Det svarer til 1 ud af 3.
Find dig ikke i høfeber

Selv om høfeber sædvanligvis ikke er en farlig sygdom, er det alligevel vigtigt, at du tager den alvorligt og får behandling. Overraskende mange mennesker føler sig alvorligt begrænsede af høfeberen både i fritiden, skolen eller på arbejdet. Det går ud over livskvaliteten.

Alligevel er der mange, som affinder sig med situationen. Det er ærgerligt, for der er ingen grund til at gå rundt og have det skidt i pollensæsonen. Med den rette behandling og nogen forholdsregler kan de fleste leve et normalt liv uden større gener.

Der er også risiko for, at en underbehandlet høfeber kan udvikle sig til astma, som er en alvorlig lidelse. Det er endnu en grund til at tage dine høfebersymptomer alvorligt og få gjort noget ved dem.

Artikel |
Læs apotekets artikel om astma
Karstens kamp mod pollentallet

Karsten opdager, at man aldrig bliver for gammel til at få høfeber. Nu gælder det om at finde en måde at få sommerglæden tilbage.
Poster image
Find den rigtige behandling

Der findes et bredt udvalg af høfebermedicin som øjendråber, næsespray og tabletter. Det er vigtigt at finde det, der virker godt for dig og gør dig så symptomfri som mulig.

Når du skal finde den bedste behandling til din høfeber, skal du være forberedt på, at du måske skal prøve dig lidt frem, før du finder det, der passer til dig. Måske kan du nøjes med at behandle lokalt med øjendråber og næsespray, eller måske har du brug for tabletter, der indeholder antihistamin.

Der er forskel på, hvilke virksomme stoffer der er i medicinen. Det betyder, at hvis du fx ikke synes, at høfebertabletterne fjerner dine symptomer, skal du måske prøve nogen med et andet virksomt stof i. Det kan også være, det er nødvendigt at supplere dine øjendråber med tabletter. Få gode råd på apoteket eller tal med din læge om, hvilke muligheder der er for behandling.

Næsespray
Brug næsesprayen rigtigt

En næsespray mod allergi virker lokalt i næsen. Den indeholder som regel binyrebarkhormon, også kaldet steroid, men kan også indeholde antihistamin.

Giver din høfeber dig stoppet næse, vil det ofte være gavnligt med en steroidnæsespray. Den fulde effekt af en steroidnæsespray kommer først efter nogle dages brug, og den skal derfor tages forebyggende.

Når du bruger en næsespray mod høfeber, anbefales det, at du peger spidsen mod ydersiden af næseboret. En nem måde at gøre det på er at bruge den modsatte hånd af det næsebor, du skal spraye.

En almindelig forkølelsesnæsespray kan ikke bruges mod høfeber. Sådan en næsespray må maksimalt bruges i 10 dage, og bruges den mere end det, er der risiko for, at næsesprayen giver dig stoppet næse.

Væk med røde øjne

Et af de sikreste tegn på høfeber er irriterede, røde og kløende øjne. De ubehagelige symptomer kan lindres med øjendråber. Også her er der flere muligheder.

Hvis du bruger kontaktlinser, kan det være en god ide at spørge efter øjendråber uden konserveringsmidler, der fås som éngangsampuller.

Øjendråber kan både bruges forebyggende, og når høfeberens gener opstår.

Poster image
Sådan bruger du øjendråber
Får du røde og kløende øjne af høfeber, kan du behandle med øjendråber med antihistamin. Se hvordan i videoen om øjendråber.
Tabletter mod høfeber

Tabletter mod høfeber indeholder antihistamin, og de modvirker den histamin, der bliver udløst i kroppen ved en allergisk reaktion. Tabletter mod høfeber kan tages, inden symptomerne bryder ud, det vil sige forebyggende. De har dog også effekt på høfebersymptomer, der allerede er opstået.

Der findes forskellige typer af antihistaminer. Derfor kan det være en god ide at prøve en anden type antihistamin, hvis du ikke er tilfreds med dem, du allerede bruger. Det kan også være en god ide, hvis du fx synes, tabletterne gør dig træt. Du skal også være opmærksom på, at nogle antihistamintyper kun virker i nogle timer, mens andre virker et helt døgn.

Krydsreaktion med fødevarer

Du kan opleve at få høfebersymptomer, når du spiser bestemte frugter, grøntsager, nødder eller krydderier. Det kaldes en krydsreaktion og skyldes, at stoffer i fødevarerne ligner dem, som findes i pollen. Symptomerne vil oftest være kløe i munden og lettere hævelse af læberne, i mund, gane eller svælg.

Det er ikke sikkert, du oplever en krydsreaktion, selvom du har høfeber, og der er ikke nogen fødevarer, der er forbudte. Men oplever du en krydsreaktion, er det selvfølgelig en god ide fremover at undgå det, du reagerer på.

Søg læge hvis
  • Du stadig har høfebersymptomer trods behandling med høfebermedicin.
  • Du får astmasymptomer i pollensæsonen (åndenød, pibende lyd ved vejrtrækning, hoste og trykken for brystet).
266.000
årlige sygedage anslås at skyldes høfeber.
30%
af de, der har pollenallergi, lider også af astma.
Forebyg symptomer
Græspollen
Gode råd ude og inde

Det er næsten umuligt ikke at udsætte sig for pollen, hvis man samtidig vil nyde foråret og sommeren og samtidig leve et normalt liv. Men hvis du tager nogle fornuftige forholdsregler, kan du undgå nogle af de værste pollenfælder.

Skyl øjne og næse med saltvand, hvis de har været udsat for pollen. Det er sammen med de andre gode råd et godt supplement til din behandling.

Gode råd udendørs:
1.
Husk at tage din allergimedicin.
2.
Læg gerne dine udendørsaktiviteter om morgenen eller om aftenen, hvor der er mindst pollen i luften.
3.
Brug solbriller eller cykelbriller, så du får mindre pollen i øjnene.

4.
Lad andre slå græsset, hvis du er allergisk overfor græspollen.

5.
Hold bilens vinduer, døre og soltag lukket.

6.
Sæt bilens ventilationsanlæg på recirkulation.

Solnedgang
4
Lad andre slå græsset, hvis du er allergisk overfor græspollen.
5
Hold bilens vinduer, døre og soltag lukket.
6
Tag et bad inden sengetid for at skylle hår og krop for eventuel pollen.
Gode råd indendørs:
1.
Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Her er der nemlig mindst pollen i luften.
2.
Hæng ikke vasketøj til tørre udenfor. Brug tørretumbler eller tørrerum.

3.
Gør grundigt rent en gang om ugen, så du får fjernet den pollen, der sidder i støvet.
4.
Tag et bad inden sengetid for at skylle hår og krop for eventuel pollen.

5.
Vælg allergivenlige potteplanter og blomster.

6.
Overvej at installere pollenfilter på ventilationsanlæg i boligen.

Hold øje med pollen
Karsten med solbriller
Få styr på pollentallet
Hvornår er det pollentid?

Starten på pollensæsonen og mængden af pollen kan variere fra år til år alt afhængig af vejret. Først på året er det pollen fra hassel og el, der er i luften. Om foråret er det pollen fra elm og birk, og om sommeren er det primært pollen fra græs og bynke, du kan være generet af. I løbet af sensommeren stiger antallet af svampesporer.

Du kan godt have allergi over for flere slags pollen og derfor have symptomer i en længere periode.

Pollenkalenderen herunder kan give et fingerpeg om, hvornår du kan forvente de forskellige pollen.

Pollenkalender
Pollen på mobilen

Hvis du lider af pollenallergi og ved hvilke typer pollen, du reagerer på, er det en god ide at holde øje med det daglige pollental, så du kan tage dine forholdsregler.

Astma-Allergi Danmark har udviklet en ny app, som er en stor hjælp, hvis du vil holde dig opdateret om de seneste pollental. Appen samler mange nyttige funktioner, bl.a. dagens pollental, live advarsler, symptomdagbog og leksikon.

Hent appen til din telefon:

 

Download på App StoreDownload på Google play

Er du forkølet?
En almindelig forkølelse varer typisk en uges tid og består af fem faser. Desværre er der ingen mirakelkur. Forkølelse kan nemlig ikke kureres, kun lindres undervejs.

Du behøver ikke nødvendigvis at blive hjemme med en forkølelse, men det er vigtigt at være god ved dig selv og give kroppen den hvile, den har brug for.
Forkølelse har fem faser
Glad virus
Fase 1: Goddag virus!

En forkølelsesvirus er flyttet ind i dine næseslimhinder og er i gang med at reproducere sig selv. Du er smittet, men du kan ikke mærke noget endnu. Forkølelsens første tegn bryder nemlig først ud om en dags tid. Alligevel er der en stor risiko for, at du kan smitte andre.


Forkølelse smitter især ved hånd-til-hånd kontakt enten direkte eller ved at røre en overflade, hvor der sidder forkølelsesvirus. Fra hånden overføres virus til slimhinderne i næsen eller munden, når du rører ved ansigtet.

Derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte – både for ikke selv at blive smittet og for at undgå at smitte andre, når det er dig, der er forkølet.
Poster image
Fase 1: Hvor har Karstens hånd været?
Vi møder Karsten, som ikke ved, at han allerede er i gang med at blive snotforkølet. Og så skal han til folkedans i dag.
Gode råd:
  1. Nys eller host ind i din albue, hvis du ikke har en serviet ved hånden.
  2. Vask altid hænder, når du har pudset næse.
  3. Brug håndsprit, hvis du ikke har adgang til vand og sæbe.
  4. Brug éngangslommetørklæde og smid det ud i en lukket affaldsspand.
  5. Prøv, om du kan undgå at smitte andre, når du er forkølet. Se også: Forebyg forkølelse
200
Så mange forskellige slags forkølelsesvirusser findes der – mindst! Det er derfor, man kan blive smittet igen og igen.
18 timer
Så længe har en forkølelsesvirus, der sidder på en overflade, vist sig at kunne overføres til hænderne.
Øm hals ved forkølelse
Fase 2: Åh nej. Den følelse...

Nu kan du mærke, at der er noget under opsejling. Halsen kradser og er øm. Du føler dig slatten og utilpas. Måske har du også let feber. Mange forsøger forskellige ting for at tage forkølelsen i opløbet. Det er der ikke noget i vejen for, hvis man synes, det lindrer. Så længe man blot er opmærksom på, at forkølelse ikke kan kureres men tager den tid, den tager.

Det kan være svært at skelne de første tegn på forkølelse fra en begyndende influenza, men til forskel fra forkølelse giver influenza som regel høj feber og ømhed i hele kroppen.

Artikel |
Læs også apotekets brochure om forkølelse
Fase 2: Kan Karsten kurere forkølelse?
Karsten er vågnet op til den ubehagelige erkendelse, at han er ved at blive syg. Men er der noget, han kan gøre for at stoppe forkølelsen?
Poster image
Gode råd til fase 2:
  1. Drik varm te, suppe eller saft for at lindre den ømme hals.
  2. Halspastiller med lakrids, mentol eller eukalyptus kan give en kortvarig, lindrende fornemmelse.
  3. Sugetabletter* med desinficerende eller lokalbedøvende virkning kan virke lindrende mod halssmerter for nogen.
  4. Smertestillende medicin* med paracetamol kan lindre mod feber og hovedpine.
  5. Det kan lindre en øm hals at indånde damp fra kamillete. 

*) Læs altid indlægssedlen – også på håndkøbsmedicin – for at sikre den rigtige anvendelse. Husk at tjekke, hvor stor dosis du må tage, og hvor ofte.

Næseprop
Fase 3: Stop eller løb

Din forkølelse er på sit højeste og er i fuldt udbrud. Det ene øjeblik er næsen stoppet, det andet løber den som en vandhane med vandigt snot. Du nyser, hoster og har det elendigt. Der kan også følge hovedpine, trykken for ørerne og hæshed med forkølelsen. Næseslimhinden hæver op, og det gør det svært at trække vejret.

En forkølelsesnæsespray kan få hævelsen til at falde, så det bliver lettere at trække vejret. Vær altid opmærksom på, hvor ofte og hvor længe du må bruge næsespray.

Hvis du er gravid, så spørg din læge, inden du bruger næsespray eller næsedråber.

Artikel |
Læs mere om næsespray
Poster image
Fase 3: Virus vs. Karsten
Karstens virus gør livet surt for ham. Men kan Karsten få overtaget igen? Han afprøver et hemmeligt våben.
Gode råd til fase 3:
  1. Hæv hovedet med en ekstra pude, når du ligger ned. Det kan hjælpe på den stoppede næse og trykken for ørerne.
  2. Puds næsen, før du bruger næsespray eller næsedråber. Husk altid at vaske hænder – eller alternativt at bruge håndsprit – bagefter.
  3. Du kan bruge saltvand til at løsne skorper og fortynde tykt snot, så det bliver lettere at få pudset alt ud.
  4. Husk at få nok at drikke, så du ikke bliver dehydreret – det gælder især, hvis du har feber.
1,5 liter
Så meget snot producerer du ca. hver dag. Det meste sluger du. Velbekomme!
10 dage
Bør du højst bruge næsespray eller -dråber. Ellers kan næseslimhinden blive irriteret og hæve, så følelsen af at være tæt i næsen fortsætter.
Snotklud
Fase 4: Fra tyndt til tykt
De hvide blodlegemer i dit immunforsvar er godt i gang med at nedkæmpe virussen, og forkølelsen er så småt på retur. Du har det måske en smule bedre og smitter heller ikke helt så meget mere. Dit snot er blevet tykt og har også fået en gulgrøn farve.
Snot er godt!
De fleste synes, det er irriterende at skulle pudse næse hele tiden, men snot har en meget vigtig funktion – også når du ikke er forkølet. De små hår i næsen opfanger bakterier, virus, støv, pollen og andre uønskede elementer, så de ikke kommer ned i lungerne. Snottet sørger for, at det bliver transporteret ud igen gennem næsen - eller ned i mavesækken.
Fase 4: Hvad kan Karstens snot fortælle?
Karsten kan ikke forstå, at han kan lave så meget snot. Hvad skal det gøre godt for?
Poster image
Kontakt lægen:

Hvis du har ondt i halsen i mere end 7 dage.

Hvis du hoster misfarvet slim op og har hurtig vejrtrækning.

Hvis du har ondt i bihulerne i mere end 7 dage.

Hvis du får høj feber, der ikke falder igen.

Hvis du har åndenød.

Kend dit snot på farven
Gennemsigtigt
Vandigt og gennemsigtigt snot kan både skyldes forkølelse og høfeber/allergi.
Ved allergi bliver snottet ikke tykkere.
Gult
Tykt gullig eller grønligt snot skyldes forkølelse.

Rødligt
Små rester af blod kan gøre snottet rødligt.
Blodet kan komme fra en irritation eller lille skade.
Frisk igen
Fase 5: Frisk igen. Næsten.

Efter en uges tid med forskellige symptomer er du ved at være frisk igen. Men det kan godt tage nogen tid, før du er tilbage på samme energiniveau som før.

Det er nu, du kan gå i gang med at gøre dig modstandsdygtig overfor den næste forkølelse ved at holde dit immunforsvar i form. 

Man kan ikke blive forkølet af kulde, men kulde kan svække din krops forsvar mod virus, så det er lettere for virussen at få fat. Derfor er det en god idé at holde sig varm.

Husk
Få godt med søvn, frisk luft, motion og almindelig sund kost.
Undgå
Stress, rygning og for meget alkohol.

Forebyg forkølelse
Hånd med virus på
Hænder smitter

Det er en udbredt opfattelse, at forkølelse primært smitter, når dråber fra hoste eller nys spreder sig. 

Men faktisk kommer partiklerne ikke ret langt på den måde. 

Den helt store smittekilde er hænderne. Virus spredes blandt andet ved, at man pudser næse og sidenhen rører ved en overflade, som den næste, der kommer forbi, også rører ved. Den person klør sig måske på næsen eller gnider sig i øjet, og så er smitten givet videre.

Det allerbedste våben mod forkølelse er derfor god håndhygiejne.  

Sådan vasker du hænder på den rigtige måde
Poster image
Gode råd til ikke at blive smittet
  1. Vask hænder ofte – og grundigt.
  2. Vask altid hænder, når du har været på offentlige steder.
  3. Undgå at røre for meget ved dit ansigt.
  4. Hold afstand til andre, der er forkølede.
Gode råd til ikke at smitte andre
  1. Brug papirlommetørklæder og smid dem i en lukket skraldespand.
  2. Vask hænder, når du har pudset næse.
  3. Brug håndsprit, når du ikke har adgang til vand og sæbe.
  4. Nys eller host ind i albuen, hvis du ikke har en serviet ved hånden.
 
Sur virus