Det, man populært kalder høfeber, er en allergisk reaktion i kroppen overfor visse pollentyper men kan også skyldes svampesporer, husstøvmider eller pelsdyr. Ved den allergiske reaktion frigives der histamin fra immunforsvaret. Det er histaminet, der giver høfebersymptomerne som kløe og løbende næse og øjne.
Du kan udvikle allergi hele livet. Og da symptomerne på høfeber kan minde om forkølelse, er du måske ikke klar over, at du i virkeligheden har allergi. Begge dele starter som regel med, at næsen begynder at løbe med vandigt snot. Hvis du er forkølet, vil snottet hurtigt blive tykt og gult, og du kan have let feber. Efter en uges tid er forkølelsen ovre. Har du derimod høfeber, bliver snottet ved med at være klart, næsen kan føles tilstoppet, øjnene være kløende og røde, og symptomerne stopper ikke. Du kan også føle dig træt og generelt utilpas.
Selv om høfeber sædvanligvis ikke er en farlig sygdom, er det alligevel vigtigt, at du tager den alvorligt og får behandling. Overraskende mange mennesker føler sig alvorligt begrænsede af høfeberen både i fritiden, skolen eller på arbejdet. Det går ud over livskvaliteten.
Alligevel er der mange, som affinder sig med situationen. Det er ærgerligt, for der er ingen grund til at gå rundt og have det skidt i pollensæsonen. Med den rette behandling og nogen forholdsregler kan de fleste leve et normalt liv uden større gener.
Der er også risiko for, at en underbehandlet høfeber kan udvikle sig til astma, som er en alvorlig lidelse. Det er endnu en grund til at tage dine høfebersymptomer alvorligt og få gjort noget ved dem.
Der findes et bredt udvalg af høfebermedicin som øjendråber, næsespray og tabletter. Det er vigtigt at finde det, der virker godt for dig og gør dig så symptomfri som mulig.
Når du skal finde den bedste behandling til din høfeber, skal du være forberedt på, at du måske skal prøve dig lidt frem, før du finder det, der passer til dig. Måske kan du nøjes med at behandle lokalt med øjendråber og næsespray, eller måske har du brug for tabletter, der indeholder antihistamin.
Der er forskel på, hvilke virksomme stoffer der er i medicinen. Det betyder, at hvis du fx ikke synes, at høfebertabletterne fjerner dine symptomer, skal du måske prøve nogen med et andet virksomt stof i. Det kan også være, det er nødvendigt at supplere dine øjendråber med tabletter. Få gode råd på apoteket eller tal med din læge om, hvilke muligheder der er for behandling.
En næsespray mod allergi virker lokalt i næsen. Den indeholder som regel binyrebarkhormon, også kaldet steroid, men kan også indeholde antihistamin.
Giver din høfeber dig stoppet næse, vil det ofte være gavnligt med en steroidnæsespray. Den fulde effekt af en steroidnæsespray kommer først efter nogle dages brug, og den skal derfor tages forebyggende.
Når du bruger en næsespray mod høfeber, anbefales det, at du peger spidsen mod ydersiden af næseboret. En nem måde at gøre det på er at bruge den modsatte hånd af det næsebor, du skal spraye.
En almindelig forkølelsesnæsespray kan ikke bruges mod høfeber. Sådan en næsespray må maksimalt bruges i 10 dage, og bruges den mere end det, er der risiko for, at næsesprayen giver dig stoppet næse.
Et af de sikreste tegn på høfeber er irriterede, røde og kløende øjne. De ubehagelige symptomer kan lindres med øjendråber. Også her er der flere muligheder.
Hvis du bruger kontaktlinser, kan det være en god ide at spørge efter øjendråber uden konserveringsmidler, der fås som éngangsampuller.
Øjendråber kan både bruges forebyggende, og når høfeberens gener opstår.
Tabletter mod høfeber indeholder antihistamin, og de modvirker den histamin, der bliver udløst i kroppen ved en allergisk reaktion. Tabletter mod høfeber kan tages, inden symptomerne bryder ud, det vil sige forebyggende. De har dog også effekt på høfebersymptomer, der allerede er opstået.
Der findes forskellige typer af antihistaminer. Derfor kan det være en god ide at prøve en anden type antihistamin, hvis du ikke er tilfreds med dem, du allerede bruger. Det kan også være en god ide, hvis du fx synes, tabletterne gør dig træt. Du skal også være opmærksom på, at nogle antihistamintyper kun virker i nogle timer, mens andre virker et helt døgn.
Du kan opleve at få høfebersymptomer, når du spiser bestemte frugter, grøntsager, nødder eller krydderier. Det kaldes en krydsreaktion og skyldes, at stoffer i fødevarerne ligner dem, som findes i pollen. Symptomerne vil oftest være kløe i munden og lettere hævelse af læberne, i mund, gane eller svælg.
Det er ikke sikkert, du oplever en krydsreaktion, selvom du har høfeber, og der er ikke nogen fødevarer, der er forbudte. Men oplever du en krydsreaktion, er det selvfølgelig en god ide fremover at undgå det, du reagerer på.
Det er næsten umuligt ikke at udsætte sig for pollen, hvis man samtidig vil nyde foråret og sommeren og samtidig leve et normalt liv. Men hvis du tager nogle fornuftige forholdsregler, kan du undgå nogle af de værste pollenfælder.
Skyl øjne og næse med saltvand, hvis de har været udsat for pollen. Det er sammen med de andre gode råd et godt supplement til din behandling.
Starten på pollensæsonen og mængden af pollen kan variere fra år til år alt afhængig af vejret. Først på året er det pollen fra hassel og el, der er i luften. Om foråret er det pollen fra elm og birk, og om sommeren er det primært pollen fra græs og bynke, du kan være generet af. I løbet af sensommeren stiger antallet af svampesporer.
Du kan godt have allergi over for flere slags pollen og derfor have symptomer i en længere periode.
Pollenkalenderen herunder kan give et fingerpeg om, hvornår du kan forvente de forskellige pollen.
Hvis du lider af pollenallergi og ved hvilke typer pollen, du reagerer på, er det en god ide at holde øje med det daglige pollental, så du kan tage dine forholdsregler.
Astma-Allergi Danmark har udviklet en ny app, som er en stor hjælp, hvis du vil holde dig opdateret om de seneste pollental. Appen samler mange nyttige funktioner, bl.a. dagens pollental, live advarsler, symptomdagbog og leksikon.
En forkølelsesvirus er flyttet ind i dine næseslimhinder og er i gang med at reproducere sig selv. Du er smittet, men du kan ikke mærke noget endnu. Forkølelsens første tegn bryder nemlig først ud om en dags tid. Alligevel er der en stor risiko for, at du kan smitte andre.
Forkølelse smitter især ved hånd-til-hånd kontakt enten direkte eller ved at røre en overflade, hvor der sidder forkølelsesvirus. Fra hånden overføres virus til slimhinderne i næsen eller munden, når du rører ved ansigtet.
Nu kan du mærke, at der er noget under opsejling. Halsen kradser og er øm. Du føler dig slatten og utilpas. Måske har du også let feber. Mange forsøger forskellige ting for at tage forkølelsen i opløbet. Det er der ikke noget i vejen for, hvis man synes, det lindrer. Så længe man blot er opmærksom på, at forkølelse ikke kan kureres men tager den tid, den tager.
Det kan være svært at skelne de første tegn på forkølelse fra en begyndende influenza, men til forskel fra forkølelse giver influenza som regel høj feber og ømhed i hele kroppen.
*) Læs altid indlægssedlen – også på håndkøbsmedicin – for at sikre den rigtige anvendelse. Husk at tjekke, hvor stor dosis du må tage, og hvor ofte.
Din forkølelse er på sit højeste og er i fuldt udbrud. Det ene øjeblik er næsen stoppet, det andet løber den som en vandhane med vandigt snot. Du nyser, hoster og har det elendigt. Der kan også følge hovedpine, trykken for ørerne og hæshed med forkølelsen. Næseslimhinden hæver op, og det gør det svært at trække vejret.
En forkølelsesnæsespray kan få hævelsen til at falde, så det bliver lettere at trække vejret. Vær altid opmærksom på, hvor ofte og hvor længe du må bruge næsespray.
Hvis du er gravid, så spørg din læge, inden du bruger næsespray eller næsedråber.
Hvis du har ondt i halsen i mere end 7 dage.
Hvis du hoster misfarvet slim op og har hurtig vejrtrækning.
Hvis du har ondt i bihulerne i mere end 7 dage.
Hvis du får høj feber, der ikke falder igen.
Hvis du har åndenød.
Efter en uges tid med forskellige symptomer er du ved at være frisk igen. Men det kan godt tage nogen tid, før du er tilbage på samme energiniveau som før.
Det er nu, du kan gå i gang med at gøre dig modstandsdygtig overfor den næste forkølelse ved at holde dit immunforsvar i form.
Man kan ikke blive forkølet af kulde, men kulde kan svække din krops forsvar mod virus, så det er lettere for virussen at få fat. Derfor er det en god idé at holde sig varm.
Det er en udbredt opfattelse, at forkølelse primært smitter, når dråber fra hoste eller nys spreder sig.
Men faktisk kommer partiklerne ikke ret langt på den måde.
Den helt store smittekilde er hænderne. Virus spredes blandt andet ved, at man pudser næse og sidenhen rører ved en overflade, som den næste, der kommer forbi, også rører ved. Den person klør sig måske på næsen eller gnider sig i øjet, og så er smitten givet videre.
Det allerbedste våben mod forkølelse er derfor god håndhygiejne.