Børn med forstoppelse – hvad skal du gøre?
Et barn med forstoppelse kan have ondt i maven, og der kan gå uger uden afføring: Det er normalt, og du kan gøre noget ved det.
Symptomer på forstoppelse
Hvis et barn har mindre end tre afføringer om ugen, hvis afføringen er knoldet, hvis barnet har smerter i forbindelse med toiletbesøg er det tegn på forstoppelse. Et barn med forstoppelse har ofte mavesmerter
Forstoppelsen kan medføre dårlig appetit og trivsel, smertefulde rifter ved endetarmen og undertiden kan barnet have ufrivillig tynd afføring i bukserne samtidig med forstoppelsen (den tynde afføring løber forbi de hårde klumper afføring, der står højere oppe i tarmen). Barnet kan få ufrivillig vandladning og afføring i bukserne, og der kan til støde blærebetændelse samt psykiske problemer.
Årsager til forstoppelse
Forstoppelse optræder hyppigt i tilslutning til akut febersygdom, hvor barnet har været i væskeunderskud. Her vil problemet ofte kunne løses ved at give barnet rigelig væske og fiberholdig mad.
I nogle tilfælde bliver forstoppelsen kronisk, og tilstanden kan forværres af forskellige faktorer så som smertefulde revner ved endetarmen, uhygiejniske forhold på skoletoiletter, stress eller rejser.
Hvor udbredt er forstoppelse?
Forstoppelse optræder meget hyppigt hos børn, og ca. 20% af børn mellem 4-18 år har været forstoppede på et tidspunkt.Undersøgelse for forstoppelse
I ca. 5% skyldes forstoppelse en tilgrundliggende sygdom. Lægen vil foretage en grundig sygehistorie og foretage en fysisk undersøgelse af barnet for at afklar dette. Der er kun nødvendigt at tage blodprøver, hvis der er mistanke om tilgrundliggende sygdom.Behandling af forstoppelse
I milde tilfælde kan man behandle med øget væske og fiberholdig kost. Ved sværere tilfælde skal der suppleres med medicin. Man giver blødgørende afføringsmidler (Movicol eller Lactulose). I andre tilfælde kan dråber der hjælper på tarmperistaltikken anvendes (Laxoberal).
Under alle omstændigheder er det vigtig med gode toiletvaner, rigelig væske og en god pædagogik, som de voksne omkring barnet støtter op omkring.