
Influenzavaccination
Influenza er en luftvejsinfektion, som oftest forårsages af influenza A eller B virus. Nogle befolkningsgrupper kan med fordel blive vaccineret mod influenza.
Influenza kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed, hovedpine og udtalt utilpashed. Man har ofte lidt tør hoste og lettere synkesmerter. Symptomerne varer 3-5 dage og kan følges af 1-2 uger med træthed og nedsat fysisk formåen.
Influenza er farlig – for nogen
I nogle tilfælde bliver sygdommen forværret af komplikationer som lungebetændelse, der kan være forårsaget af bakterier, fx pneumokokker.
Mennesker, der i forvejen er svækket fx af sygdom i lunger eller hjerte-kredsløb, har en større risiko for alvorlige komplikationer. Især ældre mennesker risikerer et alvorligt og eventuelt livstruende sygdomsforløb.
Influenzavaccination af yngre har en beskyttelsesgrad på ca. 50-70 %, mens influenzavaccination af ældre kun har en beskyttelsesgrad på ca. 30-40 %. Nogle rammes derfor af influenza, selv om de er vaccineret.
Hvad er influenzavaccination?
Vaccinen består af inaktive overfladeproteiner fra influenzavira.
Ved fremstillingen tages der hensyn til, at der findes forskellige slags influenzavira, og at de forandrer sig fra år til år.
Vaccinen indeholder derfor forskellige typer influenzavira fra år til år.
Vaccinen får kroppen til at danne antistoffer mod de vira, den indeholder. Så når du bliver udsat for virus, kan dit immunforsvar hurtigere og bedre bekæmpe dem.
Hvem skal vaccineres?
Ifølge Sundhedsstyrelsen anbefales vaccination til personer, der løber en alvorlig sundhedsmæssig risiko under influenzaepidemier. Influenzavaccination anbefales bl.a. til gravide og ældre over 65 år.Risikogrupper med kronisk sygdom
Følgende grupper anbefales influenzavaccination:
- Personer med kroniske lungesygdomme.
- Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk).
- Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge).
- Personer med medfødt eller erhvervet immundefekt.
- Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft.
- Personer med kronisk lever- og nyresvigt.
- Personer med andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.
Andre risikogrupper
Følgende grupper anbefales influenzavaccination:
- Personer, der er fyldt 65 år
- Førtidspensionister
- Gravide i 2. og 3. semester
- 2-6 årige børn
- Personer med svær overvægt (vejledende BMI>35) efter en lægelig vurdering
- Personer i samme husstand som børn og voksne i øget risiko for alvorlig influenza
- Sundhedspersonale i særlige funktioner.
Børn
Sundhedsmyndighederne gentager initiativet fra sidste sæson og anbefaler, at børn i alderen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza i sæsonen 2022/2023.
Læs mere på apoteket.dk eller på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Raske unge og voksne under 65 år
Influenzavaccination af raske under 65 år anbefales ikke. Hos dem medfører influenza kun sjældent komplikationer. Andre grunde kan dog tale for at ville beskytte sig mod influenza med en vaccination.
Hvornår skal man vaccineres?
En influenzavaccination bør foretages i perioden oktober til januar, hvis virkningen skal være optimal gennem vinteren og det tidlige forår. Når en epidemi er gået i gang, er det som regel for sent.Har man feber på vaccinationsdagen, bør vaccinationen udskydes.
Hvor effektiv er vaccinen?
Influenzavaccination af yngre har en beskyttelsesgrad på ca. 50-70 % mens influenzavaccination af ældre har kun en beskyttelsesgrad på ca. 30-40 % (kilder: Lægehåndbogen og pro.medicin.dk). Nogle rammes derfor af influenza, selv om de er vaccineret.
Vaccinen beskytter efter ca. 2-3 uger og holder ca. 6 måneder.
Man skal også være klar over, at ikke alle ’influenza-lignende’ symptomer skyldes influenzavirus.
Har vaccinen bivirkninger?
Vaccinen indeholder inaktive overfladeproteiner fra influenzavirus. Man kan derfor ikke få influenza af vaccinen.
Man kan få forbigående hævelse og ømhed på stikstedet. Man kan også opleve let feber, hovedpine eller almen utilpashed. Bivirkningerne forsvinder normalt i løbet af 1-2 dage.
Influenzavaccinen fremstilles ved at dyrke virus i hønseæg, så selv om den færdige vaccine er højt oprenset, kan den indeholde spor af hønseæg. Mennesker med kraftig overfølsomhed overfor hønseæg eller kyllingeprotein bør derfor ikke vaccineres.