Artboard 1
Sundhed

Influenzavaccination

Influenza er en luftvejsinfektion, som oftest forårsages af influenza A eller B virus. Nogle befolkningsgrupper kan med fordel blive vaccineret mod influenza. Læs om vaccinen her - og se, hvilke apoteker, der vaccinerer mod influenza. 


Influenza kan give høj feber med kulderystelser, muskelømhed, hovedpine og udtalt utilpashed. Man har ofte lidt tør hoste og lettere synkesmerter. Symptomerne varer 3-5 dage og kan følges af 1-2 uger med træthed og nedsat fysisk formåen.

Influenzavaccination har en beskyttelsesgrad på ca. 70-90 % hos yngre raske, men kun ca. 60 % hos ældre. Nogle rammes derfor af influenza, selv om de er vaccineret.

Influenza er farlig – for nogen

I nogle tilfælde bliver sygdommen forværret af komplikationer som lungebetændelse, der kan være forårsaget af bakterier, fx pneumokokker.

Mennesker, der i forvejen er svækket fx af sygdom i lunger eller hjerte-kredsløb, har en større risiko for alvorlige komplikationer. Især ældre mennesker risikerer et alvorligt og eventuelt livstruende sygdomsforløb.

Hvad er influenzavaccination?

Vaccinen består af inaktive overfladeproteiner fra influenzavira.
Ved fremstillingen tages der hensyn til, at der findes forskellige slags influenzavira, og at de forandrer sig fra år til år.

Vaccinen indeholder derfor forskellige typer influenzavira fra år til år.

Vaccinen får kroppen til at danne antistoffer mod de vira, den indeholder. Så når du bliver udsat for virus, kan dit immunforsvar hurtigere og bedre bekæmpe dem. 

Hvem skal vaccineres?

I følge Sundhedsstyrelsen anbefales vaccination til personer, der løber en alvorlig sundhedsmæssig risiko under influenzaepidemier. Det er personer med:
  • kroniske lungesygdomme, hjerte-karsygdomme eller sukkersyge (diabetes)
  • medfødt eller erhvervet immundefekt
  • kronisk lever- eller nyresvigt
  • nedsat respiration på grund af nedsat muskelkraft
  • svær overvægt
  • generelt dårligt forsvar mod infektioner.
Gravide i 2. eller 3. trimester, samt personer på 65 år eller derover tilbydes også influenzavaccination.

Midaldrende og yngre, raske mennesker anbefales ikke influenzavaccination. Hos dem medfører influenza kun sjældent komplikationer. Andre grunde kan dog tale for at ville beskytte sig mod influenza med en vaccination.

Hvornår skal man vaccineres?

En influenzavaccination bør foretages i perioden oktober/november til januar, hvis virkningen skal være optimal gennem vinteren og det tidlige forår. Når en epidemi er gået i gang, er det som regel for sent.

Har man feber på vaccinationsdagen, bør vaccinationen udskydes.

Hvor effektiv er vaccinen?

Influenzavaccinen har en beskyttelsesgrad på ca. 70-90 % hos yngre raske, men kun ca. 60 % hos ældre. Nogle rammes derfor af influenza, selv om de er vaccineret.

Vaccinen beskytter efter ca. 2-3 uger og holder ca. 6 måneder.

Man skal også være klar over, at ikke alle ’influenza-lignende’ symptomer skyldes influenzavirus.


Har vaccinen bivirkninger?

Vaccinen indeholder inaktive overfladeproteiner fra influenzavirus. Man kan derfor ikke få influenza af vaccinen.

Man kan få forbigående hævelse og ømhed på stikstedet. Man kan også opleve let feber, hovedpine eller almen utilpashed. Bivirkningerne forsvinder normalt i løbet af 1-2 dage.

Influenzavaccinen fremstilles ved at dyrke virus i hønseæg, så selv om den færdige vaccine er højt oprenset, kan den indeholde spor af hønseæg. Mennesker med kraftig overfølsomhed overfor hønseæg eller kyllingeprotein bør derfor ikke vaccineres.


Hvilke apoteker tilbyder influenzavaccination?

Mange apoteker tilbyder influenzavaccination.

Du kan klikke dig ind på www.apotekerforeningen.dk/findapotek for at se, hvilke apoteker der aktuelt tilbyder vaccinationen.

Er du over 85 år?

Der er udviklet en særlig vaccinesammensætning til personer over 85 år. Du kan spørge på dit lokale apotek, om de tilbyder denne vaccine. Fra 12. november kan du på www.apoteket.dk/findapotek filtrere på apoteker, der tilbyder vacciner til personer over 85 år.