Sundhedsmyndighederne anbefalede, at børn i alderen 2-6 år blev vaccineret mod influenza i sæsonen 2023/2024. 

Tilbuddet om gratis vaccination udløb 15. januar 2024. 

Vaccination med næsespray giver intet ubehag for barnet

Influenzavaccinationen af barnet i alderen 2-6 år foregår ved et pust med 0,1 ml vaccine i hvert næsebor fra en næsespray.

Erfaringen viser, at der ikke er noget ubehag forbundet med det for barnet. Mange børn bemærker slet ikke, at de bliver vaccineret. 

Du skal vente et kvarter efter vaccinationen

Efter vaccinationen skal du og dit barn vente på stedet i et kvarter. Det er for at holde øje med, at der ikke opstår en pludselig reaktion på vaccinen.

Hvorfor anbefaler myndighederne, at børn bliver vaccineret?

Små børn kan blive rigtig syge med influenza og kan risikere indlæggelse. Det er ubehageligt for barnet, og det er hårdt for hele familien med de mange sygedage. Børn rammes oftere af influenza end voksne, og mindre børn smitter mere end andre, da de har mange nære kontakter. 

Børn risikerer derfor at smitte hele familien – herunder de mere sårbare familiemedlemmer, som kan blive alvorligt syge og ovenikøbet risikerer indlæggelse, hvis de får influenza. Influenzavacciner virker nemlig dårligere hos ældre personer. Ældre vil altså ikke nødvendigvis være fuldt beskyttet mod influenza, selvom de er blevet vaccineret.

Det gratis tilbud om vaccination af børn mod influenza startede 1. oktober 2023. Du modtog et brev i din digitale post om vaccinationen af dit barn mellem 2 og 6 år.

Da influenzavirus er ”dygtig” til at mutere, skal barnet vaccineres årligt for at holde smitten nede i risikogrupperne. 

LÆS MERE: Influenza hos børn

Skal ældre børn på 7 år og opefter vaccineres mod influenza? 

Det anbefales ikke, at børn på 7 år og opefter bliver vaccineret medmindre, de tilhører en risikogruppe. Børn i alderen 7-18 år skal vaccineres på et regionalt vaccinationscenter og kan ikke vaccineres på apoteket.

Du kan se, hvilke risikogrupper der anbefales at blive vaccineret mod influenza og covid-19 via dette link: Vaccination mod influenza og covid-19: Det bedste forsvar starter med to stik

Bivirkninger ved influenza vaccinen for børn

Der kan (som ved andre vaccinationer) være bivirkninger forbundet med vaccinationen såsom:

  • Mild feber
  • Nedsat appetit
  • Træthed 
  • Muskelsmerter
  • Hovedpine
  • Løbende næse og lignende.

Bivirkningerne er milde og varer ikke længe.

Hvilken type vaccine er næsevaccinen mod influenza?

Vaccinen er en såkaldt levende, svækket vaccine, der indeholder hele viruspartikler fra fire forskellige influenzastammer. De er behandlet, så de ikke kan give sygdom hos raske personer. Hvis dit barn ikke tidligere er vaccineret mod influenza, skal dit barn vaccineres ad to omgange med minimum 28 dages mellemrum. Men man skal vente 4 uger, før man kan give barnet andre vaccinationer med svækket virus såsom MFR-vaccine, rotavirus og skoldkopper.

Har dit barn svært nedsat immunforsvar, kan levende svækkede vacciner dog i sjældne tilfælde forårsage infektion. Derfor skal de have en anden type vaccine. Tal med din læge om det.

LÆS MERE: Influenzavaccination til børn - Sundhedsstyrelsen