Sundhedsmyndighederne anbefaler, at børn i alderen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza i år - og en række apoteker landet over kan klare opgaven. Se på kortet, hvilke apoteker i nærheden af dig, der tilbyder at vaccinere børn.

Du kan på de fleste apoteker komme ind med dit barn i hele apotekets åbningstid og uden at have bestilt tid på forhånd. 

Bemærk, at det skal være en af forældrene, som kommer med barnet. Du må ikke sende fx en bedsteforælder eller barnepige. Husk at medbringe barnets sundhedskort.

Intet ubehag for barnet

Vaccinationen foregår ved et pust med 0,1 ml vaccine i hvert næsebor fra en næsespray, og det skal gentages efter fire uger. Apoteket sender en SMS, når det er tid til andet pust.

Erfaringen viser, at der ikke er noget ubehag forbundet med det for barnet. Mange børn bemærker slet ikke, at de bliver vaccineret, og apotekets personale er uddannet i at skabe tryghed om situationen. 

Vente et kvarter efter vaccinationen

Efter vaccinationen skal man vente på apoteket i et kvarter. Det er for at holde øje med, at der ikke opstår en pludselig reaktion på vaccinen.

Hvorfor vaccinere børn?

Små børn kan blive rigtig syge med influenza. Det er ubehageligt for barnet, og det er hårdt for hele familien med de mange sygedage. Børn rammes oftere af influenza end voksne, og mindre børn er meget smitsomme. 

De risikerer derfor at smitte hele familien – herunder de mere sårbare familiemedlemmer, som kan blive alvorligt syge og ovenikøbet risikerer indlæggelse, hvis de får influenza. Influenzavacciner virker nemlig dårligere hos ældre personer. De vil altså ikke nødvendigvis vil være fuldt beskyttet mod influenza, selvom de er blevet vaccineret.

Det gratis tilbud om vaccination gælder frem til 14. januar 2022.

Bivirkninger

Der kan (som ved andre vaccinationer) være bivirkninger forbundet med vaccinationen såsom lidt feber, muskelsmerter, hovedpine, løbende næse og lignende. Men de er milde og varer ikke længe.

Hvilken type vaccine?

Vaccinen er en såkaldt levende, svækket vaccine, der indeholder hele viruspartikler fra fire forskellige influenzastammer. De er behandlet, så de ikke kan give sygdom hos raske personer. Men man skal vente 4 uger, før man kan give barnet andre vaccinationer med svækket virus såsom MFR-vaccine, rotavirus og skoldkopper.

Har dit barn svært nedsat immunforsvar, kan levende svækkede vacciner dog i sjældne tilfælde forårsage infektion. Derfor skal de have en anden type vaccine. Tal med din læge om det.