Sundhedsmyndighederne gentager initiativet fra sidste sæson og anbefaler, at børn i alderen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza i sæsonen 2022/2023.
Intet ubehag for barnet
Vaccinationen foregår ved et pust med 0,1 ml vaccine i hvert næsebor fra en næsespray, og det skal gentages efter fire uger.
Erfaringen viser, at der ikke er noget ubehag forbundet med det for barnet. Mange børn bemærker slet ikke, at de bliver vaccineret.
Vente et kvarter efter vaccinationen
Efter vaccinationen skal man vente på stedet i et kvarter. Det er for at holde øje med, at der ikke opstår en pludselig reaktion på vaccinen.
Hvorfor vaccinere børn?
Små børn kan blive rigtig syge med influenza. Det er ubehageligt for barnet, og det er hårdt for hele familien med de mange sygedage. Børn rammes oftere af influenza end voksne, og mindre børn smitter mere end andre.
De risikerer derfor at smitte hele familien – herunder de mere sårbare familiemedlemmer, som kan blive alvorligt syge og ovenikøbet risikerer indlæggelse, hvis de får influenza. Influenzavacciner virker nemlig dårligere hos ældre personer. Ældre vil altså ikke nødvendigvis være fuldt beskyttet mod influenza, selvom de er blevet vaccineret.
Det gratis tilbud om vaccination starter 1. oktober 2022. Du modtager et brev i e-boks om vaccinationen, hvis du har et barn mellem 2 og 6 år.
Bivirkninger
Der kan (som ved andre vaccinationer) være bivirkninger forbundet med vaccinationen såsom lidt feber, muskelsmerter, hovedpine, løbende næse og lignende. Men de er milde og varer ikke længe.
Hvilken type vaccine?
Vaccinen er en såkaldt levende, svækket vaccine, der indeholder hele viruspartikler fra fire forskellige influenzastammer. De er behandlet, så de ikke kan give sygdom hos raske personer. Men man skal vente 4 uger, før man kan give barnet andre vaccinationer med svækket virus såsom MFR-vaccine, rotavirus og skoldkopper.
Har dit barn svært nedsat immunforsvar, kan levende svækkede vacciner dog i sjældne tilfælde forårsage infektion. Derfor skal de have en anden type vaccine. Tal med din læge om det.