Chat with us, powered by LiveChat Influenzavaccination af 2-6-årige børn med næsevaccine
Sundhed

Influenzavaccination af 2-6-årige børn

Har du børn i alderen 2-6 år? Så anbefaler sundhedsmyndighederne, at de får en influenzavaccination. Børn får ikke et stik men en næsevaccination.

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at børn i alderen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza i sæsonen 2023/2024. 

Se her, hvilke apoteker der tilbyder influenzavaccination af 2-6-årige børn

Intet ubehag for barnet

Influenzavaccinationen af barnet i alderen 2-6 år foregår ved et pust med 0,1 ml vaccine i hvert næsebor fra en næsespray.

Erfaringen viser, at der ikke er noget ubehag forbundet med det for barnet. Mange børn bemærker slet ikke, at de bliver vaccineret. 

Vente et kvarter efter vaccinationen

Efter vaccinationen skal du og dit barn vente på stedet i et kvarter. Det er for at holde øje med, at der ikke opstår en pludselig reaktion på vaccinen.

Hvorfor vaccinere børn?

Små børn kan blive rigtig syge med influenza. Det er ubehageligt for barnet, og det er hårdt for hele familien med de mange sygedage. Børn rammes oftere af influenza end voksne, og mindre børn smitter mere end andre. 

Børn risikerer derfor at smitte hele familien – herunder de mere sårbare familiemedlemmer, som kan blive alvorligt syge og ovenikøbet risikerer indlæggelse, hvis de får influenza. Influenzavacciner virker nemlig dårligere hos ældre personer. Ældre vil altså ikke nødvendigvis være fuldt beskyttet mod influenza, selvom de er blevet vaccineret.

Det gratis tilbud om vaccination af børn mod influenza starter 1. oktober 2023. Du modtager et brev i din digital post om vaccinationen, hvis du har et barn mellem 2 og 6 år.

Bivirkninger

Der kan (som ved andre vaccinationer) være bivirkninger forbundet med vaccinationen såsom lidt feber, muskelsmerter, hovedpine, løbende næse og lignende. Men de er milde og varer ikke længe.

Hvilken type vaccine?

Vaccinen er en såkaldt levende, svækket vaccine, der indeholder hele viruspartikler fra fire forskellige influenzastammer. De er behandlet, så de ikke kan give sygdom hos raske personer. Hvis dit barn ikke tidligere er vaccineret mod influenza, skal dit barn vaccineres af to omgange. Men man skal vente 4 uger, før man kan give barnet andre vaccinationer med svækket virus såsom MFR-vaccine, rotavirus og skoldkopper.

Har dit barn svært nedsat immunforsvar, kan levende svækkede vacciner dog i sjældne tilfælde forårsage infektion. Derfor skal de have en anden type vaccine. Tal med din læge om det.

Vaccinerer apoteket børn?

Apotekerne deltager i vaccinationstilbuddet til de 2-6 årige.

Sidste frist for første vaccination er 18. december 2023.