Chat with us, powered by LiveChat Hvad er skæl? Og hvordan slipper du af med det?
Sundhed

Behandling af skæl

Skæl er de små hvide, tørre hudflager, der drysser ned på skulderen, når du ryster hovedet. En anden type skæl ser ud som fedtede og grågule belægninger i hårbunden.

Skæl i tør hovedbund

Begge typer skæl stammer fra døde, afstødte hudceller i hårbunden, og begge typer kan give kløe.
 
Skæl skyldes blandt andet en svamp, der hedder Pityrosporum ovale. Den kan være svær at slippe af med. Men den kan holdes under kontrol, fx med skælshampoo.
 
Skæl rammer oftest mænd, byboere og mennesker, der arbejder indenfor. Det er værst om vinteren, når luften er tør. Skæl smitter ikke.
 
Den "tørre" skæl opstår oftest ved, at hovedbunden er tør. Udtørrende shampoo eller permanentvæske kan give skæl af denne slags. 

Giv hovedbunden så meget luft som muligt: Undgå at gå med hat eller hue, og sæt ikke håret op, før det er helt tørt.

Skæl ved psoriasis

Skæl kan også være arvelig eller skyldes hudsygdommen psoriasis. Ved psoriasis kan man have skæl i hårbunden, men det er en helt anden lidelse end fedtede skæl, som i svære tilfælde betragtes som en hudsygdom, der kaldes seboroisk eksem.
 
Personer med denne slags skæl har tit eksem andre steder end i hårbunden. Det kan være i ansigtet, ved øjenbrynene og på resten af kroppen. Den slags eksem opstår typisk, når man er 20-30 år.
 
Arp er en særlig form for skæl, der findes hos små børn.

Skal jeg søge hjælp, hvis jeg har skæl?

Det kan være en god idé at kontakte din læge, hvis du:

  • har kraftig skældannelse og ikke selv kan komme problemet til livs
  • har rødme og eksem i hårbunden samt stærk kløen
  • har fedtede, fastsiddende belægninger i hårbunden og samtidig skællende pletter på knæ og albuer.

Hvad kan jeg selv gøre ved skæl?

  • Skift din shampoo ud med en særlig skælshampoo fra apoteket. Det kan også være nok med en almindelig shampoo af et andet mærke, end den, du plejer at bruge
  • Lad være med at klø dig i hårbunden. Det irriterer huden mere, end det gavner
  • Børst dit hår. Det fjerner løse skæl
  • Giv hovedbunden så meget luft som muligt: Undgå at gå med hat eller hue, og sæt ikke håret op, før det er helt tørt.

Medicin mod skæl

Der findes skælmidler som creme, liniment, salve og shampoo. Shampoo er det letteste at bruge, men det kan være nødvendigt at bruge creme eller salve, hvis skællidelsen er mere vanskelig.
 
Ved svær skældannelse kan man anvende en shampoo med selendisulfid. Shampooen virker ved at løsne skællene, så belægningen lettere kan fjernes ved hårvask.
 
Selendisulfid har desuden en hæmmende virkning på dannelsen af hornceller. Lægemidler med salicylsyre kan også løsne og opløse skæl og skorpedannelse.

Svampedræbere

Medicin med det svampedræbende stof ketoconazol er effektiv mod den hudsvamp, som giver skæl. Symptomerne i hår og hårbund behandles 2-3 gange om ugen i 2-4 uger.

Shampooen skal sidde i håret i cirka 5 minutter for at virke. Senere kan shampooen benyttes en gang om ugen eller efter behov for at forhindre, at generne opstår igen.

Håret kan desuden vaskes med din normale shampoo, hvis du vasker hår oftere.

Receptmedicin mod skæleksem

Har du let kløe og rødme i hårbunden, kaldet skæleksem, kan du efter vask med skælshampoo behandle hovedbunden med et middel med binyrebarkhormon som liniment. Det kan du dog kun få på recept.