Chat with us, powered by LiveChat Sådan smitter lus - og sådan smitter de ikke!
Sundhed

Lus - lær de små snyltere at kende

Kend dine lus på gangen: Læs videre her og bliv klogere på de små plageånder.

Lus er en blodsugende snylter

Lus er insekter, der lever som blodsugende snyltere. Kun tre lusearter kan leve på mennesker: Hovedlus, kropslus og fladlus. Hovedlus, som denne artikel handler om, er den mest udbredte herhjemme og kan være vanskelig at komme af med. Der er dog en række gode råd, du kan følge for at få bugt med lusene og allerhelst undgå, at du eller dit barn smittes igen og igen.

Det har ingen betydning, om håret er rent eller snavset.

Hvor lever lus?

Hovedlus lever i hovedbunden, hvor der er varme, høj luftfugtighed og let adgang til at suge blod. Det har ingen betydning, om håret er rent eller snavset. Lus kan hverken hoppe eller flyve, men de bevæger sig hurtigt rundt i hovedbunden og holder altid fast med en klo i et hårstrå. Lus bevæger sig sjældent længere ud i håret.
 
Falder lusen ud af håret, kan den overleve op til to døgn, men dør oftest langt tidligere.

Hvordan ser lus ud?

Voksne hovedlus er mellem 2 og 3 mm. Nyudklækkede kan være mindre end 1 mm.
Hunnen er større end hannen. Lusens krop er aflang og flad. På hovedet har den et par antenner, små øjne og en mund, der bider og suger blod.

Den har seks ben, der ender i kløer, der kan holde fast om hårstrå. Lus varierer i farve fra gennemsigtig gråhvid til meget mørk. Den bliver mørkere, når den lige har suget blod.

Lusens livscyklus

Hunlusen er 9-12 dage gammel, når den første gang lægger æg. Den voksne lus lever i cirka 3 uger, og i den tid kan hunlusen nå at lægge 5-8 æg om dagen. Et luse-æg er hvidgult, cirka 0,8 mm langt og kittet fast på hårstrået ved hårbunden. 6-9 dage efter ægget er lagt, udklækkes en ny lus, der straks suger blod. Ellers dør den.

Det tomme æg vokser med hårstrået ud. Ægget er sandsynligvis klækket eller dødt, hvis det sidder mere end 1 cm fra hovedbunden.

Hvad er lus?

Er det første eller tiende gang dit barn har lus? Uanset er det godt at vide, hvem du er oppe imod.

Klør lus?

Når en lus suger blod, spytter den et stof ind i såret. Stoffet forhindrer blodet i at størkne. Dette kan hos nogle mennesker give kløe og irritation i hovedbunden, da der udvikles en allergisk reaktion. Hyppig smitte eller mange lus kan give sår og infektion i hovedbunden, hvis man kradser sig meget. Hvis der er sår og infektion i hovedbunden, bør lægen kontaktes.
 
Der er ikke noget, der tyder på, at lus kan overføre sygdomme.

Fakta om lus

  • Lus kan hverken hoppe eller flyve
  • Lus lever ikke længe, hvis de kommer væk fra hovedbunden
  • Lus lever udelukkende af blod, derfor har det ingen betydning, om håret er rent eller snavset
  • Lus overfører ikke sygdomme.

Hvordan smitter lus?

Tæt kontakt mellem hoveder anses for at være årsag til langt de fleste tilfælde af lus.

Lus forlader ikke frivilligt et hoved, med mindre den har mulighed for at kravle over til et andet. Lus kan ikke overleve væk fra hovedbunden i længere tid, da den hurtigt bliver svækket på grund af udtørring eller mangel på føde. Det ikke sandsynligt, at lus, som er faldet ud af håret, kan overleve. Ofte er det gamle, syge eller svækkede lus, som falder ud af håret. 

Langhårede børn har oftere lus end korthårede.

Hvordan smitter lus IKKE?

  • Luseæg smitter ikke. Heller ikke fra hår, der er faldet af. Æggene sidder nemlig fast på håret og kan ikke udklækkes ved temperaturer under 22°C
  • Legetøjsbamser og pelsdyr udgør ikke en smittekilde
  • Der er en meget lille risiko for, at sengetøj, kamme, børster, huer, anden hovedbeklædning og lignende, der bruges af flere personer inden for et kort tidsrum, kan være en smittekilde.

Vil du være 100% sikker på at undgå smitte fra kamme og børster, så:

  • vask dem i sulfovand
  • læg dem i fryseren i to døgn
  • undlad at dele kam eller børste med en, der har lus.
Ekstra rengøring og sprøjtning med insektmidler er ikke nødvendig.

Fakta om smitte

  • Alle kan smittes med lus, men oftest er det børn i alderen 3-10 år
  • Tæt hovedkontakt er den hyppigste smittekilde
  • Luseæg smitter ikke
  • Familiens kæledyr kan ikke være en smittekilde.

Hvem får lus?

Det er især børn i alderen 3-10 år, der får lus, men både voksne og børn i alle aldre kan blive smittet. Børn i 3-10 års alderen kommer ofte i tæt kontakt med hinanden under leg. Derfor er risikoen for smitte større i den aldersgruppe end i andre aldersgrupper i befolkningen.

Derudover får langhårede børn oftere lus end korthårede. Hårlængden skal være kortere end 0,5 cm, hvis man vil være sikker på ikke at få lus.

Har lus højsæson?

Lus smitter året rundt. Der er dog højsæson i august, september, oktober og november. Der er ingen logisk forklaring på, at det er sådan, men det kan skyldes, at børnene begynder at lege indendørs om efteråret. Desuden har forældrene måske ikke været så opmærksomme på problemet i ferien. Mange børn starter derfor med lus i skole eller institution efter sommerferien.

Hvordan finder man lus?

Det er ikke alle, der får gener i form af irritation og kløe, hvis de har lus, så det anbefales, at du regelmæssigt, og gerne en gang om ugen, undersøger dit barn for lus. Kommer der besked fra skolen, institutionen eller legekammeraternes forældre om, at der findes lus i den nærmeste omgangskreds, er det ekstra vigtigt, at du undersøger barnet, også selv om der ikke før har været lus i familien.
Finder du lus hos dit barn, skal resten af familien også undersøges.

Sådan opdager du lus

Du kan opdage lus ved, at dit barn klør sig i håret - måske kan du også med det blotte øje se lusene kravle rundt i hovedbunden. Se mere i videoen.

Hvordan gør man?

Fugt håret og kom balsam i det, inden du reder det igennem. Balsam får lusene til at sidde stille. Alternativt kan håret blot gøres vådt, inden det redes igennem. Red håret igennem med en tættekam fra hovedbunden ud til hårspidsen.

Tættekammen rengøres eller bankes på et hvidt underlag, og det afredte undersøges. Det kan være nødvendigt at bruge lup.

Undersøg, om der er luseæg i håret bag ørerne eller i nakken. Finder du luseæg, skal du undersøge resten af håret for levende lus. Hvis du ikke finder levende lus, men luseæggene sidder tæt ved hovedbunden, skal du kontrollere håret ekstra grundigt i den kommende uge for at holde øje med, om æggene udklækkes. 

Det er ikke flovt at få lus, men det er flovt ikke at gøre noget ved det.

Kan luseangreb forebygges?

Den eneste måde at forebygge smittespredning er at rede håret igennem med en tættekam en gang om ugen og straks igangsætte en behandling og give besked til skole, institution og omgangskreds, hvis du finder lus. På den måde opdages lus hurtigt, og smitten kan begrænses.

Husk: Det er vigtigt, at du fortæller skole, institution og andre, der er i tæt kontakt med familien, at du har fundet lus hos dit barn. Det er ikke flovt at få lus, men det er flovt ikke at gøre noget ved det.

Sådan undgår du lus

Du kan forebygge, at dit barn får lus. Du kan f.eks. kæmme jævnligt og lære barnet ikke at dele hårbørste.