Chat with us, powered by LiveChat Undgå tørre hænder med 5 gode råd om håndpleje
Sundhed

Skån de tørre hænder

Rigtig mange får tør og irriteret hud på hænderne som følge af hyppig håndvask. Vil du skåne dine hænder bedst muligt, kan du følge apotekets 5 gode råd om håndvask, håndsprit og håndcreme.

Vi har selvfølgelig altid vasket hænder for at fjerne snavs, bakterier og virus, men på det seneste er håndhygiejnen blevet skruet væsentligt op i forhold til normalt, idet vi vasker hænder igen og igen for at undgå COVID-19.

Det kan sætte sine spor på huden, der tørrer ud og kan blive rød og irriteret. Noget af det vigtigste i at passe på  hænderne er at bevare hudens naturlige
fedtlag.

Huden er vores største organ og fungerer blandt andet som kroppens barriere. Den har en pH-værdi på ca. 5,5 og et naturligt fedtstof, som sammen med hornlaget gør huden tæt. Når vi vasker hænder, vasker vi en del af det naturlige fedt af. Dermed bliver barrieren svækket.

Håndvask på den skånsomme måde

Der er flere ting, du kan gøre for at beskytte hudens naturlige barriere. En af dem er at vaske hænder skånsomt. Her gælder det både om at vælge en hudvenlig sæbe – og om at bruge
den rigtigt. 

Det er vigtigt at gøre hænderne våde, inden du kommer sæbe på. Og så skal du skylle grundigt efter vask, så der ikke sidder sæberester og irriterer.

Du bør vaske hænder i koldt eller lunkent vand, fordi varmt vand udtørrer huden. Når hænderne er vasket, skal de tørres grundigt, da våde hænder er mere udsatte.

Du kan eventuelt duppe hænderne tørre. Hvis du gnider kraftigt, kan det have en ’sandpapirseffekt’, hvor man kommer til at fjerne unødigt meget af hornlaget.

Husk hudplejen

Ud over at skåne hudens barriere ved håndvask skal du også sørge for at genopbygge den med god hudpleje.

Du kan få hjælp på apoteket til at finde den rette creme. Det skal være en creme, du kan lide, så du bliver glad for at bruge den regelmæssigt.

Du kan tænke på det at bruge håndcreme som en god forebyggende vane, ligesom tandbørstning. 

Du kan have brug for en fugtighedscreme med et højt fedtindhold, hvis din hud er meget ødelagt. Fedtindholdet kan nemlig lægge en beskyttende barriere på hænderne.

Det kan dog være besværligt at bruge fede cremer i løbet af dagen, fordi et højt fedtindhold kan give følelsen af fedtede hænder. Løsningen kan være at bruge den fede creme om natten og supplere med en lettere creme i løbet af dagen.

 Håndvask og håndsprit er ligeværdige – hvis altså begge dele sker korrekt.

Håndvask eller håndsprit?

Du har sikkert tænkt over, om det er bedst at vaske hænder med sæbe eller vælge håndsprit. Det korte svar er, at håndvask og håndsprit er ligeværdige – hvis altså begge dele sker korrekt. Det er dog ikke alle håndvaske, der kan erstattes af håndsprit. 

Du skal altid  vaske synligt beskidte eller fugtige hænder, og derudover er håndvask at foretrække efter toiletbesøg, bleskift og før madlavning.

Håndsprit bør du kun bruge på tørre hænder, der ikke er synligt beskidte, og håndsprit skal gnides ind i huden lige så grundigt som sæbe. Det er vigtigt at bruge en mængde, der kan holde huden fugtig i ca. 30 sekunder, som er den tid, det minimum tager at bruge håndsprit korrekt. 

Har du særligt udsatte hænder eller håndeksem kan det give god mening at erstatte nogle af de daglige håndvaske med håndsprit indeholdende glycerol, der har en plejende effekt på huden. 

5 gode råd til at skåne tørre hænder

  1. MILD SÆBE. Sæben bør have en hudvenlig pH-værdi på mellem 5,5-7. Du kan overveje at vælge uparfumeret sæbe til hyppig håndvask, fordi risikoen for at udvikle allergi stiger, jo mere du bliver udsat for et stof.
  2. SKYL GRUNDIGT – I KØLIGT VAND. Håndvask bør foregå i koldt eller lunkent vand. Du bør gøre hænderne våde, inden du fordeler sæben, og så skal du sørge for at skylle alle sæberester af bagefter.
  3. TØR SKÅNSOMT. Hænderne skal tørres grundigt, da våde hænder er mere udsatte. Dup evt. hænderne tørre i stedet for at gnide – det skåner huden.
  4. HUSK DEN GODE PLEJE. Den rigtige creme er en, der bliver brugt. Få hjælp på apoteket til at vælge en creme, du kan lide.
  5. HÅNDVASK ELLER HÅNDSPRIT? Håndvask anbefales som udgangspunkt, mens håndsprit kan være en god løsning på farten. Håndsprit kan desuden med fordele erstatte nogle håndvaske, hvis du fx har håndeksem, da håndsprit indeholder plejende glycerol.

Se videoen om korrekt vask af hænder

Det tager kun 15 sekunder! Skyl hænder og håndled - gnid sæben godt ind som vist i videoen - skyl efter med vand.