Chat with us, powered by LiveChat Femidom – så kan hun også bruge kondom
Sundhed

Femidom - kondom til kvinder

Femidom er en slags kondom til kvinder. Det fungerer i princippet på samme måde, som mandens udgave – dette sidder bare fast på kvinden i stedet.

Hvad er Femidom?

Femidom er en slags kondom til kvinder, som beskytter mod graviditet ved at dække indersiden af skeden. Ligesom kondomet er det et lugtfrit engangshylster. Femidomet består af et rør i blødt materiale. Røret er åbent i den ene ende, og i hver ende er der en ring. Ringen i den lukkede ende gør det lettere at føre røret ind i skeden. Ringen i den åbne ende skal forblive på ydersiden af skeden under samlejet.

Femidom er en meget effektiv beskyttelse mod graviditet og seksuelt overførte sygdomme. 

Hvor effektiv er Femidom?

Hvis Femidomet bliver brugt som beskrevet i brugsanvisningen, er det en meget effektiv beskyttelse mod graviditet og seksuelt overførte sygdomme, som fx klamydia og HIV. Men som ved andre former for prævention er der ingen garantier for 100% beskyttelse.

Især med Femidom er det vigtigt, at det bliver anvendt korrekt, således at det kommer til at sidde rigtigt, da der ellers er stor risiko ved sikkerheden.

Hvordan bruges Femidom?

Det er klogt at øve sig på at sætte Femidom op. Øv dig i fred og ro, inden du prøver det sammen med din partner. Find en egnet stilling - enten liggende eller siddende, med spredte ben, eller stående med det ene ben på en stol.

Illustration af opsætning af et femidom

Femidom - skridt for skridt

  • Tag Femidom ud af pakningen og vær sikker på, at den elastiske indre ring befinder sig i den lukkede ende af røret
  • Klem den nederste halvdel af den indre ring mellem din tommelfinger, pegefinger og langfinger. Dette giver et sikkert greb og letter indsætningen
  • Spred med den anden hånd kønslæberne, mens du indfører den sammenklemte ring og skubber den så langt op du kan
  • Sæt så din finger ind i indersiden af hylsteret, indtil du kan føle bunden af den indre ring, og skub ringen op i skeden
  • Den inderste ring skal lige passere kønsbenet. Den ydre ring og en lille del af hylsteret vil blive uden for skeden.

Hvad sker der under samlejet?

Da brugen af Femidom ikke forudsætter, at din partners penis er erigeret, kan du placere det på et hvilket som helst tidspunkt - blot inden din partner fører penis ind i din skede.

Når du og din partner så er klar, skal din partners penis føres ind i hylsteret. For at Femidomet skal yde beskyttelse, må det ikke gå i stykker. Vær derfor opmærksom på skarpe negle, smykker og piercinger, der kan beskadige det.

Femidom må godt bevæge sig 

Under samlejet er det helt normalt, at Femidomet bevæger sig en smule. Det mindsker hverken beskyttelsen eller fornøjelsen, for penis er stadigvæk dækket, og sæden vil forblive inde i hylsteret. Du kan evt. tilsætte vandbaseret glidecreme på indersiden af Femidomet.

Hvis den yderste ring bliver trukket ind i skeden, eller hvis penis kommer ind i skeden på ydersiden af hylsteret, skal I stoppe, og din partner skal trække sig tilbage. Derefter skal der tilsættes mere creme på indersiden af hylsteret.

Hvordan fjernes Femidom?

Da Femidom klæber til indersiden af skeden, behøver din partner ikke trække sig tilbage lige efter, at han har fået udløsning. Du kan fjerne hylsteret, når det passer jer begge. Pas på ikke at spilde sæden.

Når du fjerner Femidom skal du klemme den ydre ring sammen for at beholde sæden inden i. Træk så ganske let Femidom ud. Smid aldrig Femidom i toilettet. Hvis du har lyst til at have samleje igen, skal du bruge et nyt Femidom.

Femidom kan også anvendes, hvis du reagerer allergisk over for gummi.

læs også: Minipiller