Chat with us, powered by LiveChat Det klør! Sådan slipper du for myggestik
Sundhed

Sådan undgår du myggestik

Zzzmmm, stik, klask! Det er svært helt at undgå myggestik, men der findes forholdsregler, der stiller dig lidt bedre i kampen mod myggestik.

Myggemidler

Du kan købe myggemidler til at sprøjte på huden, som lotion eller som stift. Midlet til at sprøjte på kan også bruges til tøj - og det kan være en fordel af spraye fx bukseben, da myg sagtens kan stikke igennem tyndt tøj. 

Myggemidlerne blokerer for myggens evne til at registrere, at der er en blodkilde lige foran dens sugesnabel. Midlerne skræmmer altså ikke myggene væk, men hindrer, at de sætter sig og suger blod.

Myggestik i Danmark er som regel ganske ufarlige. Hvis du rejser i troperne, er det dog vigtigt at være opmærksom på myggestik, for-di de kan overføre alvorlige sygdomme som: malaria, gul feber, dengue feber og japansk hjernehindebetændelse.

Midler mod myggestik skal være godkendt

Du må kun bruge midler mod myggestik, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Der skal stå: "Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler" på etiketten. På Miljø-styrelsens hjemmeside (www.mst.dk) kan man finde en oversigt over godkendte myggemidler i Danmark.

Der findes forskellige midler mod myg på markedet - alle indeholder syntetiske stoffer. Virkningen af de forskellige myggemidler varierer meget, men som regel virker de i 4-8 timer. Se på pakningen, hvor længe det pågældende middel virker.

Vær grundig med midlet mod myggestik

Du skal smøre eller spraye det insektafvisende middel på de dele af kroppen - hænder, arme, ankler, hals og ansigt (ikke rundt omkring øjnene), der ikke er dækket af tøj. 

Er du gravid, eller vil du bruge midlet til mindre børn, så spørg forhandleren af myggemidlet, om det er ok at anvende det.

Midler mod myg i troperne

Ved rejser i troperne bliver insektafvisende midler med stoffet DEET (diethyltoluamid) ofte anbefalet. Det er igen muligt at købe midler med stoffet DEET i Danmark. Midlet bør indeholde mindst 20% DEET.


Myggenet

Skal du rejse i troperne, hvor der er risiko for at blive smittet med malaria, kan det være en fordel at medbringe myggenet, som du kan sove under. Bruger du myggenettet rigtigt og hver aften, er det den næstbedste metode til at forebygge malaria - kun overgået af malariatabletter.

Ved at imprægnere myggenettet med insektgift som fx permethrin og deltamethrin kan risikoen for malariasmitte nedbringes med ca. 50 %.

Gode råd mod myggestik

  • Brug langærmet bluse, lange bukser og strømper - helst i lyse farver, da mørke farver tiltrækker myggene
  • Sov i rum med myggenet for vinduerne eller med aircondition - myg hader kold luft
  • Er der ikke myggenet for vinduerne eller aircondition i soverummet, kan du spraye myggemiddel på væggene i værelset. Følg produktets vejledning og forlad værelset i mindst 1 time efter du har sprayet
  • Brug myggemidler på udækkede hudområder.

Når du ER blevet stukket

  • Kløe fra myggestik kan dæmpes med lokalbedøvende creme med fx lidokain eller et kløestillende middel i form af creme, stift eller tabletter.