Chat with us, powered by LiveChat Undgå myggestik
Sundhed

Undgår du myggestik

Det er svært helt at undgå myggestik, men der findes forholdsregler, der stiller dig lidt bedre i kampen mod myggestik.

Myggemidler

Du kan købe myggemidler til at sprøjte på huden, som lotion eller som stift. Myggemidlerne blokerer for myggens evne til at registrere, at der er en blodkilde lige foran dens sugesnabel. Midlerne skræmmer altså ikke myggene væk, men hindrer, at de sætter sig og suger blod.
 
Du skal smøre eller spraye det insektafvisende middel på de dele af kroppen, fx hænder, arme, ankler, hals og ansigt (ikke rundt omkring øjnene), der ikke er dækket af tøj. Midlet til at sprøjte på kan også bruges til tøj, og det kan være en fordel af spraye fx ærmer, da myg sagtens kan stikke igennem tyndt tøj. 

Er du gravid, eller vil du bruge midlet til mindre børn, så spørg forhandleren af myggemidlet, om det er ok at anvende det.

Hvis du rejser i troperne, er det vigtigt at være opmærksom på myggestik, fordi de kan overføre alvorlige sygdomme som: malaria, gul feber, dengue feber og japansk hjernehindebetændelse.

Godkendte myggemidler

Du må kun bruge midler mod myggestik, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Der skal stå: "Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler" på etiketten. På Miljøstyrelsens hjemmeside (www.mst.dk) kan man finde en oversigt over godkendte myggemidler i Danmark.

Der findes forskellige midler mod myg på markedet, som alle indeholder syntetiske stoffer. Virkningen af de forskellige myggemidler varierer meget, men som regel virker de i 4-8 timer. Se på pakningen, hvor længe det pågældende middel virker.

Myg i troperne

Ved rejser i troperne bliver insektafvisende midler med stoffet DEET (diethyltoluamid) på mindst 20 % anbefalet. 

I troperne kan der være risiko for at blive smittet med malaria, og derfor kan det være en fordel at medbringe myggenet, som du kan sove under. Hvis du bruger myggenettet rigtigt hver aften, er det den næstbedste metode til at forebygge malaria. Nettet er kun overgået af malariatabletter.

Risikoen for malariasmitte sænkes med 50 % ved at imprægnere myggenettet med insektgift som fx permethrin og deltamethrin. 

Gode råd mod myggestik

  • Brug langærmede bluse, lange bukser og strømper
  • Brug tøj i lyse farver, da mørke farver tiltrækker myggene
  • Sov i rum med myggenet for vinduerne eller med aircondition, da myg hader kold luft
  • Er der ikke myggenet for vinduerne eller aircondition i soverummet, kan du spraye myggemiddel på væggene i værelset. Følg produktets vejledning og forlad værelset i mindst 1 time efter du har sprayet
  • Brug myggemidler på hudområder, som ikke er dækket af tøj.

Hvis du bliver stukket

  • Kløe fra myggestik kan dæmpes med lokalbedøvende creme med fx lidokain eller et kløestillende middel i form af creme, stift eller tabletter.