Chat with us, powered by LiveChat forkølelsessår (herpes) – en almindelig, smitsom sygdom
Hudsygdomme

Forkølelsessår

Forkølelsessår er en smitsom sygdom, som skyldes betændelse med Herpes simplex virus. Ved udbrud kommer der små blærer og sår på læberne og i munden.

Symptomer på forkølelsessår

Et herpesudbrud på læben vil vise sig som små blærer, der hurtigt brister. Derved opstår et overfladisk sår. Efter nogle dage vil der komme en sårskorpe, som senere falder af.
 
Hele udbruddet varer ca. 7-10 dage. Læben vil være helt normal at se på efter udbruddet. Der kommer således ikke ar efter infektionen.
 
I forbindelse med herpesudbruddet kan der være ømhed, svie eller kløe på læben.

Sår på læbe i forbindelse med herpesinfektion

Sår på underlæbe efter herpesudbrud

Herpes andre steder

Der er nogle mennesker, som ikke får herpesudbrud på læben, men et andet sted i ansigtet, fx på kinden.
 
Hvis man har astmaeksem eller børneeksem, kan man risikere at få større udbrud af herpes, som spreder sig til større dele af ansigtet og halsen.

Årsager til forkølelsessår

Forkølelsessår skyldes det virus, der hedder Herpes simplex, og sygdommen overføres ved kontakt med såret eller spyt, som indeholder virus.
 
De fleste børn bliver smittet med herpes, men kun et mindre antal vil få en forbigående betændelse på læber og i munden.
 
Herpesvirus forbliver i kroppen resten af livet, hvor det ligger i en dvaletilstand og kan blive aktivt igen og give nye udbrud af forkølelsessår.

Smitte

Herpesvirus, som findes i forkølelsessåret, kan smitte andre. Det er specielt, hvis man har samleje eller dyrker mund-sex (oral-sex), at virus kan overføres til partneren. Dette kan resultere i herpes ved kønsdelene (genital herpes).
 
Det nyfødte barn er ligeledes meget følsomt over for smitte med herpesvirus. Personer med forkølelsessår bør ikke være i tæt kontakt med et nyfødt barn.

Faresignaler

Ca. halvdelen af dem, som har forkølelsessår, kan 1-2 dage før et udbrud mærke faresignaler som tegn på, at et nyt udbrud er under optræk, fx:

  • Følelsesløshed, svie eller brænden på læben. Det er her, man skal begynde at behandle, så infektionen ikke kommer i fuldt flor.
  • Utilpashed, træthed og hovedpine.
  • Ved kronisk kløende eksem i ansigtet og på kroppen kan kraftig forværring af eksemet være tegn på udbrud.

Hvad kan man selv gøre ved herpes på læben?

Følgende ting kan fremprovokere udbrud af herpes på læben:

  • Fysisk sygdom, som fx forkølelse
  • Udsættelse for stærkt sollys. Man kan med fordel anvende en læbepomade, der indeholder en høj solfaktor.
  • Stress. Hyppige udbrud af forkølelsessår kan være indikator på, at man bør omlægge sin hverdag, så den bliver mindre stresset.
  • Menstruation. Nogle kvinder vil berette, at udbrud ofte dukker op i forbindelse med menstruation.

Hvor udbredt er forkølelsessår?

Forkølelsessår er en af de mest almindelige infektioner i befolkningen. Næsten alle voksne danskere er smittet med det virus, som er årsagen til sygdommen.
 
Det er dog kun ca. hver femte af de smittede, som vil blive generet af tilbagevendende udbrud af sygdommen.
 
De fleste, der har forkølelsessår, har udbrud ca. 2-3 gange om året. Nogle har sjældnere, mens andre har hyppigere udbrud.

Undersøgelse af forkølelsessår

De fleste kan lære at kende udbrud af forkølelsessår. Mange vil derfor ikke søge læge men kan, hvis de ønsker behandling, henvende sig på apoteket, hvor der kan gives råd om sygdommen og muligheden for behandling.

Hvordan udvikler forkølelsessår sig?

Både børn og voksne kan få udbrud af sygdommen. Kroppen bliver derfor ikke immun over for herpesvirus. Herpesvirus vil være i kroppen hele livet, og derfor kan der komme udbrud hele livet.

Behandling af forkølelsessår

På apoteket kan man uden recept købe cremer, som indeholder stoffer, der hæmmer herpesvirus. Det er vigtigt at starte behandlingen, allerede når de første symptomer viser sig.

Hvis cremerne ikke virker tilstrækkeligt godt, bør man kontakte en læge. Specielt hvis der er meget hyppige udbrud af herpes på læben, kan det være nødvendigt at få en forebyggende tabletbehandling med et virushæmmende stof.

Mennesker med meget hyppige udbrud af herpes kan få færre udbrud, hvis de undgår større indtagelse af fødemidler indeholdende aminosyren tryptophan, fx chokolade og nødder, og samtidig tager et kosttilskud med aminosyren lysin.