Chat with us, powered by LiveChat Klamydia - kønssygdom, der smitter ved ubeskyttet sex
Kønssygdomme

Klamydia

Klamydia er en kønssygdom, som smitter ved ubeskyttet sex. Infektionen viser sig ved betændelse i urinrøret og på livmoderhalsen.

Symptomer på klamydia

Mange har ingen symptomer.

Kvinder kan have:

  • udflåd
  • svie ved vandladning
  • pletblødning
  • underlivsbetændelse.

Mænd kan have:

  • udflåd fra urinrøret
  • svie ved vandladning
  • betændelse af bitestiklen.

Årsager til klamydia

Klamydia skyldes infektion med bakterien Chlamydia trachomatis, som kun kan leve i slimhinden. Derfor smitter klamydia kun ved ubeskyttet sex og ikke ved fx at dele toilet eller håndklæde med en smittet person.

Faresignaler

Kvinder bør søge læge, hvis de oplever smerter eller ubehag i underlivet. Manglende behandling for klamydia kan nedsætte evnen til at få børn (sterilitet) og øger risikoen for graviditet uden for livmoderen.

Mænd bør søge læge hvis der opstår en øm hævelse af den ene side af pungen. Mænd bliver ikke sterile, fordi kun den ene bitestikel rammes.

Hvad kan du selv gøre?

Den eneste måde at undgå smitte er ved konsekvent at bruge kondom, når man er sammen med en ukendt partner.

Hvis man i en periode har dyrket usikker sex uden brug af kondom, vil det være en god idé at gå til læge og få taget en prøve. Den praktiserende læge vil altid kunne hjælpe. Alternativt kan man købe en klamydia-hjemmetest på apoteket.

Hvor udbredt er klamydia?

Klamydia er en meget udbredt kønssygdom. Ca. 5 % af alle seksuelt aktive unge mellem 18-22 år er smittet. De fleste har ingen symptomer, men kan alligevel smitte andre.
Mange har klamydia uden at vide det

Hvordan udvikler klamydia sig?

Hvis man bliver behandlet i tide, kan man undgå at få komplikationer til infektionen.

Kvinder, der er smittet med klamydia, kan få betændelse i æggelederne eller underlivsbetændelse, fordi infektionen vandrer fra livmoderhalsen op gennem livmoderen og ud i æggelederne.

Risiko for sterilitet

Kvinder, der ikke bliver behandlet i tide, kan risikere, at æggestokkene bliver beskadiget, så æg ikke kan vandre fra æggestokkene ned i livmoderen.

Herved opstår nedsat evne til at få børn (sterilitet). Samtidig er der øget risiko for at blive gravid uden for livmoderen.

Graviditet og smitte med klamydia

Hvis man er smittet med klamydia, vil det ikke påvirke barnet under selve graviditeten, men infektionen kan overføres ved fødslen. Det nyfødte barn vil så få øjenbetændelse 1-2 uger efter fødslen, evt. også infektion i urinrøret.

Undersøgelse for klamydia

Når man bliver undersøgt for klamydia, tager lægen med en vatpind en sekretprøve fra urinrøret og livmoderhalsen.

Hos nogle læger kan man også få taget prøven ved at undersøge en dråbe urin hos mænd - og hos kvinder en smule væske fra skeden (pipette-prøve).

Man får svar på prøven efter ca. 3-7 dage.

Hjemmetest for klamydia

Der findes hjemmetest til både kvinder og mænd. Hos kvinden tages prøven med en vatpind fra skeden. Hos mænd tages prøven fra urinrør eller urin.

Hvis prøven er positiv, skal du kontakte din læge.

Behandling af klamydia

Klamydia er let at behandle med antibiotika, og efter 7-10 dage er infektionen svundet, og man kan ikke føre smitten videre. I dag anbefales primært behandling med doxycyclin og ikke makrolider, da sidstnævnte giver anledning til resistens hos en anden bakterie Mycoplasma genitalium, der ligeledes kan give betændelse i urinrøret og livmoderhalsen.

Så længe man går til undersøgelse og får behandling, skal man enten undlade samleje eller kun dyrke sikker sex med kondom.

Forebyggelse

Det er helt afgørende, at den eller de personer, man har været sammen med de seneste ca. 6 måneder, bliver undersøgt for klamydia. Hvis det ikke sker, er der stor risiko for, at man bliver smittet igen, eller de smitter andre.

Andre navne og stavemåder for klamydia:

  • Infektion med Chlamydia trachomatis

FAQ om kønssygdomme og oralsex:

  • Generelt går der nogle uger før man kan teste for kønssygdomme, da der går nogle uger før der er smitstof nok i kroppen til at det kan måles. Klamydia er en kønssygdom der smitter ved ubeskyttet samleje. Det vil sige, at når du/I havde oralsex er der umiddelbart ikke risiko for at være smittet med klamydia. Gonoré er en forholdsvis sjælden sygdom i Danmark, og kan smitte ved ubeskyttet samleje, dybe kys og oralsex. Det betyder at hvis ens seksualpartner har gonokokbakterier i svælget, vil man kunne blive smittet hvis man får oralsex af denne person. Symptomerne på gonoré hos mænd er gult udflåd fra urinrøret og svie ved vandladning. Det kan vise sig efter en uges tid. Hvis du får gult udflåd fra urinrøret og/eller svie ved vandladning, bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Herpes findes som 2 typer; herpes type 1 og herpes type 2. Herpes type 2 sidder på kønsdelene, hvorimod type 1 sidder på læberne (også kaldet forkølelsessår). Hvis ens seksualpartner har blærer og sår på læben når denne giver oralsex, er der stor risiko for at blive smittet. Hvis man bliver smittet med herpes kan der efter 4-7 dage opstå smertefulde blærer og rødme på kønsdelene. Hvis du oplever dette bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Syfilis er en sjælden kønssygdom i Danmark, men kan smitte ved ubeskyttet samleje, dybe kys og oralsex. Sygdommen kan give et sår på kønsdelene ca. 3 uger efter, man er blevet smittet. Hvis du oplever sådan et sår bør du naturligvis gå til læge for at blive undersøgt og behandlet. Umiddelbart er den generelle risiko for at du er blevet smittet med en kønssygdom, da du modtog oralsex, forholdsvis lille. Men hvis du oplever nogle af de beskrevne symptomer, må du en tur forbi lægen. For god ordens skyld skal med, at man altid bør beskytte sig med kondom ved nye seksualpartnere eller hvis man er det mindste i tvivl om seksualpartneren kan være smittet med en kønssygdom.