Artboard 1
Sygdom

Klamydia

Klamydia er en kønssygdom, som smitter ved ubeskyttet sex. Infektionen viser sig ved betændelse i urinrøret og på livmoderhalsen.

Symptomer på klamydia

Mange har ingen symptomer.

Kvinder kan have:

  • udflåd
  • svie ved vandladning
  • pletblødning
  • underlivsbetændelse.

Mænd kan have:

  • udflåd fra urinrøret
  • svie ved vandladning
  • betændelse af bitestiklen.

Årsager til klamydia

Klamydia skyldes infektion med bakterien Chlamydia trachomatis, som kun kan leve i slimhinden. Derfor smitter klamydia kun ved ubeskyttet sex og ikke ved fx at dele toilet eller håndklæde med en smittet person.

Faresignaler

Kvinder bør søge læge, hvis de oplever smerter eller ubehag i underlivet. Manglende behandling for klamydia kan nedsætte evnen til at få børn (sterilitet) og øger risikoen for graviditet uden for livmoderen.

Mænd bør søge læge hvis der opstår en øm hævelse af den ene side af pungen. Mænd bliver ikke sterile, fordi kun den ene bitestikel rammes.

Hvad kan du selv gøre?

Den eneste måde at undgå smitte er ved konsekvent at bruge kondom, når man er sammen med en ukendt partner.

Hvis man i en periode har dyrket usikker sex uden brug af kondom, vil det være en god idé at gå til læge og få taget en prøve. Den praktiserende læge vil altid kunne hjælpe. Alternativt kan man købe en klamydia-hjemmetest på apoteket.

Hvor udbredt er klamydia?

Klamydia er en meget udbredt kønssygdom. Ca. 5 % af alle seksuelt aktive unge mellem 18-22 år er smittet. De fleste har ingen symptomer, men kan alligevel smitte andre.

Hvordan udvikler klamydia sig?

Hvis man bliver behandlet i tide, kan man undgå at få komplikationer til infektionen.

Kvinder, der er smittet med klamydia, kan få betændelse i æggelederne eller underlivsbetændelse, fordi infektionen vandrer fra livmoderhalsen op gennem livmoderen og ud i æggelederne.

Risiko for sterilitet

Kvinder, der ikke bliver behandlet i tide, kan risikere, at æggestokkene bliver beskadiget, så æg ikke kan vandre fra æggestokkene ned i livmoderen.

Herved opstår nedsat evne til at få børn (sterilitet). Samtidig er der øget risiko for at bliver gravid uden for livmoderen.

Graviditet og smitte med klamydia

Hvis man er smittet med klamydia, vil det ikke påvirke barnet under selve graviditeten, men infektionen kan overføres ved fødslen. Det nyfødte barn vil så få øjenbetændelse 1-2 uger efter fødslen, evt. også infektion i urinrøret.

Undersøgelse for klamydia

Når man bliver undersøgt for klamydia, tager lægen med en vatpind en sekretprøve fra urinrøret og livmoderhalsen.

Hos nogle læger kan man også få taget prøven ved at undersøge en dråbe urin hos mænd - og hos kvinder en smule væske fra skeden (pipette-prøve).

Man får svar på prøven efter ca. 3-7 dage.

Hjemmetest for klamydia

Der findes hjemmetest til både kvinder og mænd. Hos kvinden tages prøven med en vatpind fra skeden. Hos mænd tages prøven fra urinrør eller urin.

Hvis prøven er positiv, skal du kontakte din læge.

Andre navne og stavemåder for klamydia:

  • Infektion med Chlamydia trachomatis

Behandling af klamydia

Klamydia er let at behandle med antibiotika, og efter 7-10 dage er infektionen svundet, og man kan ikke føre smitten videre.

Så længe man går til undersøgelse og får behandling, skal man enten undlade samleje eller kun dyrke sikker sex med kondom.

Forebyggelse

Det er helt afgørende, at den eller de personer, man har været sammen med de seneste ca. 6 måneder, bliver undersøgt for klamydia. Hvis det ikke sker, er der stor risiko for, at man bliver smittet igen, eller de smitter andre.